Зареждане

Френският чуждестранен легион

Френският чуждестранен легион
Публикувано на: Ноември 15, 2009 в 00:00 ч
Снимка: legion-etrangere.com

Не са малко хората, които само мечтаят да направят нещо, но има и такива, които превръщат мечтата си в реалност. Това може да се каже и за легионерите във Френския чуждестранен легион. Той е едно уникално явление в историята на Франция и на целия свят. Той е една от най-добрите бойни части на френската армия. Орден на авантюристите, раса на храбреците, пирати без флаг и родина. Изграден е от доброволци с различни националности, цвят на кожата и религиозна принадлежност, Легионът е проявявал и проявява изключителна бойна готовност, храброст и сила във всяка точка на планетата. И днес Легионът живее активно и както винаги, набира войници. Това е една армия, обградена с романтика и митове, с повече от 150 години история и жестока репутация. От момента в който всеки новобранец, постъпи в редиците на Легиона, той става негов дом и семейство. Неслучайно, девизът на Легиона е "Legio Patria Nostra" - "Легионът е нашата родина".

 

Днес, Легионът отхвърля трима от всеки четирима кандидати, като за това,  някои от капралите се шегуват, че скоро новобранците ще трябва да плащат, за да влязат в Легиона, а не обратното. От създаването си до ден днешен, през Чуждестранния легион са преминали 600 жил. мъже от цял свят, като 36 хил. са останали да лежат завинаги на чужда земя, а това са 12 на сто от целия му личен състав. Тази необичайна за редовната войска статистика, говори недвусмислено, че мистиката и идеята за смърт, вместо позорно поражение, нямат алтернатива за воинската чест на легионера. В своята близо двувековна история, Легионът се е сражавал из целия свят. Мъжете с бели кепета, защитават честта на Франция, от Италия до Мексико и от Испания до Индокитай.

 

Триста и петдесет офицери, 1 350 капрали и 6 800 бойци, от 110 националности, служат в тази прочута армия. Само 40 на сто от тях са французи или френскоговорящи от бившите колонии. Отдавнашен магнит за младежи с авантюристичен дух, търсещи силни преживявания, Френският чуждестранен легион, днес набира 40 процента от състава си, от Източна Европа. Катаклизмите в бившите социалистически държави, накараха много момчета, да потърсят спасение от безизходицата, именно в Легиона. При това, те пристигат масово. Попълненията от Източна Европа, явно са предопределени, през следващото десетилетие да се превърнат  в гръбнака на Френския чуждестранен легион. За тази тенденция, може да се съди по думите на полковник Жерар дьо Лажуди: "Ние печелим от легионерите от Изтока, тъй като те служат на Франция с нашата униформа. Освен това повечето от тях са били войници и са свикнали на армейския живот", казва той. Колегата му, полковник Пиер Фромаж, който отговаря за подготовката при постъпване в Легиона, добавя, че най-доволен е от отговорите и уменията на българи и германци, които най-бързо се приобщавали към Легиона, тъй като в казармите на собствените им страни, са ги обучили много добре, да живеят и действат групово, да спазват армейската дисциплина и да изпълняват заповеди. Британците обаче,  са най-ценени в Легиона, като много от тях са стигнали до чин капрал или офицер. Подполковник Мишел Андре добавя обаче, че единствената им лоша черта е непреодолимото им влечение към алкохола и разпивките, както и необузданият им нрав и побоищата. Впрочем, когато в Легиона възникнат разногласия, офицерите обикновено не се намесват, а легионерите сами си оправят отношенията, които доста често включват и юмручното право.

 

 

История

Френският чуждестранен легион е създаден на 9 март 1831 година. Заповедта за сформирането му е подписана от краля на Франция, Луи Филип. Положението на краля по това време е несигурно и за да закрепи властта си, той създава това международно формирование, чиято цел е да защитава интересите на Франция по света. Офицерите, които са призовани, са ветерани от армията на Наполеон. Вербуват се войници от Оталия, Испания, Швейцария и други европейски страни. Сред войсковия състав на новата част, има и французи, опитващи се да се скрият от властите поради различни причини. Първата голяма победа на легионерите е в битката с войските на султан Абд ел Кадир през 1836 година в Северна Африка. През 1874 година Легионът получава своя символ, който го отличава и до днес. Това е пламтящата граната със седем лъча.

 

Севастопол 1853-1856

По време на Кримската война, Франция участва на страната на Турция. След бързите победи на 1eme RE и 2eme RE е направен опит да бъде завзет Севастопол, който е блокиран, а блокадата продължава цяла година. След година страдания, трудни климатични условия и болести, Легионът не може повече да чака, като предприема опит да завземе града, но търпи голямо поражение, завършило с много убити и ранени. Легионерите правят втори опит, но и той няма успех. Третото нападение срещу Севастопол на 8 септември 1855 г. се увенчава с успех.

 

Камерон 1863 г.

На 30 април 1863 година 3eme RE дислоциран в Мексико, получава задачата да гарантира безопасното движение на специални товари по пътя от Вера Круз до Пуебла. Когато легионерите пристигат при пункта на назначението си, са атакувани от 1000 мексиканци. Капитан Данжу дислоцира хората си в изоставена сграда, за да ги предпази от вражеския огън. Преди обаче да доближат сградата, легионерите са атакувани от конница. Те отразяват тази атака, продължавайки движението си към сградата. След това, те заемат позиции за отбрана. Броят на легионерите е само 65 души. Бързо организирайки защитата си, приемат пратеник на мексиканците, които ги увещават да се предадат. Конницата отново атакува легионерите, но и този път, те отбиват атаката, без загуби от своя страна. Капитан Данжу обаче е тежко ранен. Преди смъртта си, кара своите подчинени легионери, да му се закълнат, че няма да се предадат. На сутринта с привършващи боеприпасите останали без храна и вода, легионерите отказват да се предадат. След нова атака на мексиканците, остават живи само 12 легионери. Последва ръкопашен бой, след който остават живи само петима. Двама от тях са застреляни. В този момент, пристига мексикански полковник, който отново им предлага да се предадат. Легионерите се съгласяват, само при условие, че им разрешат да запазят оръжието си. Полковникът дава съгласието си, като казва: "Не мога да откажа на хора като вас." Легионерите с чест изпълняват поръчението си - товарът пристига до Пуебла, привличайки върху себе си отрядите мексиканци.

Датата на битката при Камерон е гравирана със златни букци на Стената на славата, в щаб-квартирата на легиона в град Обан. Всяка година на 30 април, във всяко подразделение на Легиона, отбелязват този ден. Той е прочут като дДня на Камерон  и се празнува с голяма гордост.

 

Мексико 1863-1867

Легионът продължава да воюва в Мексико почти четири години. По това време, мексиканците се поддържат от Америка, като Франция няма шансове за победа. Освен това, самата Франция е застрашена от нападение. Поради тази причина, полкът е отзован от Мексико, като се връща в родината си, за да решава по-важни задачи, свързани с националната й сигурност.

 

Тонкин 1883 г.

По това време Тонкин е френски протекторат в Индокитай, нападнат от пирати. Френският командващ, адмирал Курбе, атакува форт Сон Тай и форт Век Нинх и защитава форт Туен Куанг. Почти два месеца, легионерите издържат на постоянните атаки на китайците. Легионът губи една трета от личния си състав. На Север, сраженията продължават, но скоро приключват, като е сключено примирие на 1 април 1885 година. От този момент, предназначението на Легиона е да поддържа мира в региона.

 

Мадагаскар 1895 г.

Поради разногласията между Мадагаскар и Френската република, в страната са изпратени експедиционни сили. Легионерите започват да строят път от мястото на дислокацията си до Тананарив. Разстоянието е 250 мили. Пътят е построен. Движейки се към целта, легионерите постоянно се сражават, като след три месеца и половина, врагът се предава.

 

Първа Световна Война 1914-1918 

През 1914 г. един полк на Легиона участва в сраженията при Артоа, където търпи загуби. След това, легионерите са разгромени при Givenchy. Поради това, полкът е разформирован през септември 1914 г. Тогава се създава Маршов полк на Френския чуждестранен легион, чиято основна задача е да бъде първи в боя. Полкът се сражава във Франция, но има хиляди убити и ранени. Най-паметната битка се води в Rheims. Легионерите очистват повече от четири мили траншеи на противника, като използват само пушки, щикове и гранати. Следващият подвиг на легионерите е при Вердюн, където задачата на Легиона е да завземе повторно старите си позиции. Задачата е изпълнена бързо и с малко загуби. Внезапно, Легиона е преместен в Амиен, където отново търпи тежки загуби и е принуден да отстъпи. След известно време, легионерите са изпратени да завземат подходите към Париж. Те успяват, но с цената на много жертви. Заради храбростта през войната, Легионът е награден с ордени.

 

Втора Световна Война 1939-1945

През юни 1940 г.  Единадесети чуждестранен пехотен полк е напълно изтрит от лицето на земята от немските подразделения във Вердюн. Останалите живи легионери са взети в плен, но почти всички успяват да избягат и продължават да воюват с окупатора. Полкът обаче е разформирован. В същата година Тринадесета полубригада на чуждестранния легион е изпратена в Норвегия да завземе Нарвик от немците. По пътя за Нарвик обаче, легионерите търпят огромни загуби от немските наземни и въздушни войски. След това, легионът идва на помощ на парижките подразделения. През септември 1940 г. Втори батальон на Пети полк на чуждестранния легион, се предава на японската армия в Ланг Сон.

 

Индокитай 1940-1945

През 1940 г. Тайланд се опитва да завземе Камбоджа. Легионът предотвратява нахлуването в страната. Но усилията на Легиона остават напразни, защото в резултат на примирието, Камбоджа се предава сама. По това време, там се намира 5 REI на Легиона. Легионерите успяват да избегнат боевете на юг, но един гарнизон е унищожен. Остават само два батальона, които започват марша на смъртта към Китай. Преди да достигнат до Китай, войната свършва, но започва друга - този път с Хо Ши Мин и неговите комунисти. Тя продължава девет години. Виетнамците нанасят на легионерите, няколко съкрушителни удара. Французите се опитват да си върнат инициативата, като правят парашутен десант в щаб-квартирата на въстаническото движение и едва не пленяват Хо Ши Мин. По това време в Легиона се създават два парашутни батальна. След две сражениея обаче, при колониално шосе № 4 и при Диен Биен Фу ("Долината на глинените гърнета"), легионерите търпят поражение. В долината, Генерал Анри Наваро, създава мощен укрепен район с летище, складове и силен гарнизон. Избора на района обаче, се оказва грешка. Партизаните напълно контролират околните джнугли. След седем дни, Диен Биен Фу пада. Към средата на 50-те години на XX век, Франция окончателно се оттегля от Виетнам.

 

Алжир 1953-1961

На 1 ноември 1953 г. Фронтът за национално освобождение на Алжир (ФНО), започва война срещу французите. От Виетнам, легионерите са прехвърлени в Алжир. През 1956 г. броят на френските войски в страната се увеличава многократно, а числеността на ФНО се свежда само до 15 хил. души. Египет започва да снабдява ФНО с оръжие. Войната става още по-ожесточена. Към 1958 г. парашутистите легионери, успяват да притиснат ФНО до границата с Тунис. Французите разполагат по границата т. нар. линия "Морис". Дългата 400 метра ивица е снабдена с датчици, които сигнализират за движението ба въстаниците. През 1960 г. начело на френските сили в Северна Африка застава генерал Шале, който провежда редица успешни операции срещу партизаните. Стратегическото превъзходство на французите е очевидно. Войната обаче става все по-непопулярна. Президента Де Гол се надява на споразумение с въстаниците. През 1961 г. френските парашутисти в Алжир се разбунтуват срещу капитолантската политика на метрополията. Само за няколко дни обаче, метежниците са победени от верните на Париж войски. Това събитие убива духа на французите да воюват. Слага се край на 130-годишното френско присъствие в страната. През март 1962 г. е подписан договор за прекратяване на огъня. Властта в Париж подозира участието на легионерите в "заговора на генералите". Първи чуждестранен парашутен полк за наказание е разформирован. В знак за протест, част от легионерите напускат редиците на Легиона и постъпват в тайната организация ОАС, която извършва няколко опита за покушение срещу президента Де Гол. Репутацията на Легиона е омърсена.

 

Колвези 1978 г.

Метежниците от групировката  "Анголските тигри", завземат град Колвези в Заир. Те нахлуват в граба, подлагайки го на грабеж и опустошение. По това време, там има много европейци, една част от които са взети за заложници. В Европа е получен сигнал за опасност с молба за помощ. За тази цел е вдигнат 2 REP. Подразделението пристига в града само за 15 часа. След цяла седмица боеве, легионерите ликвидират метежниците и освобождават европейските заложници. Това е една от най-успешните операции на Легиона, която му носи международна слава.

 

Чад и Ливан

Девет години след като Чад е получил независимост от Франция, се налага френската армия да се върне в страната. През април 1969 г. Втори чуждестранен парашутен полк е изпратен в Чад, за да подкрепи борбата на правителството срещу финансираните от Либия въстаници. През следващите 10 години, легионерите постоянно се движат между Чад и Франция, за да неутрализират метежниците. През 1973 г. Либия анексира богатата на минерални ресурси ивица Ауза край либийската граница. Легионерите така и не влизат в директен сблъсък с либийците, но мудната война за контрол на ивицата, продължава много години. Решителното сражение между армиите на Чад и Либия става през юни 1987 година. Легионерите изиграват важна роля в конфликта, но не влизат в открито сражение. И днес легионерите продължават да представят френските интереси в Чад, като внимателно наблюдават смените на правителствата.

През 1982 година СС на ООН, взима решение да изпрати в Ливан многонационални сили. Франция решава да изпрати там, Втори чуждестранен полк. С хладнокръвие и професионализъм, легионерите упражняват контрол върхи залива в Бейрут, Ливан по време на изтеглянето на бойците на ООП по море от страната. Легионерите десантчици, провеждат наблюдателни и патрулни мисии в западния район на града.

 

Войната в Залива, 1991 г.

През 1990 г. Ирак напада Кувейт. Светът осъжда този акт и изпраща многонационална армия, за да спаси богатата на нефт страна. Френската част се нарича "Дивизия Даге". На практика това е Шеста лека бронирана дивизия, подсилена с други подразделения. През септември 1990 г. в Саудитска Арабия, пристигат Втори чуждестранен пехотен и Първи чуждестранен кавалерийски полк, по-голямата част от Шести чуждестранен инженерен полк и Първи спахийски полк.

"Дивизия Даге", заедно с американския въздушнодесантен корпус, навлизат дълбоко в територията на Ирак.

По време на бойните действия, Легионът има задачата да задържа частите на Републиканската гвардия на Саддам. Във войната загиват трима легионери. Силите на Легиона, завземат летището Ал Салман. Бойци от Втори чуждестранен пехотен и Шести чуждестранен полк, проникват на 5 км. навътре в територията на Ирак, за да превземат иракският пост "Начез", който е предчка пред настъплението на коалицията. 

Френските сили атакуват иракската 45-та дивизия и я разгромяват. Французите вземат 3000 пленници.

 

Босна и Косово 

Френските сини каски са изпратени в района на Сараево. Тук се намират два френски батальона, включващи части на 11-та парашутна дивизия, 9-та дивизия на морската пехота и 6-та лека бронирана дивизия.

Легионът също участва в мироопазващите мисии през 1993-1994 г. По различно време там се намират Втори чуждестранен парашутен полк и Шести чуждестранен инженерен полк. През 1995 г. в Босна пристигат силите на ИФОР. Целият Втори чуждестранен пехотен полк е разположен около планината Игман. Легионът понася загуби от снайперисти.

През 1999 г. части на Легиона участват и в операцията на НАТО в Косово.

 

Традиции

Легионерите във Френския чуждестранен легион са възпитани в дух на патриотизъм. Те имат една цел - да служат на Франция, колкото се може по-добре, като ако се наложи, изпълняват дълга си давайки своя живот. Всички легионери носят специална униформа:

 

- Бяло кепе - специална шапка, чиято цел е да защити легионера от африканската жега. Кепето има специално удължение за защита на шията. 

- Цвят на униформата - червен и зелен.

- Син колан - слага се под връхната дреха.

- Кожена престилка и брадва - те са наследство от миналите векове и се носят само на паради.

- Колан за патрони.

 

Песните които легионерите пеят, се пеят само в Легиона. Традицията включва и тържествени маршове и паради, както и специални церемонии, характерни само за Легиона.

 

 

Структура на легиона 

Личният състав на Легиона, днес се състои от 8 500 подофицери, сержанти и редници. Той образува осем полка, една полубригада и един малък отряд.

 

1er RE - Първи полк за целекция и управление - Базиран в Обан, на 20 км. от Марсилия. Подчинен на главното командване и изпълняващ задачи в цял свят. По същество е щаб на Легиона. Полкът наброява 800 души, разпределени в четири роти и се числи към Шеста лека бронирана дивизия.

1er REC - Първи чуждестранен кавалерийски полк - Базиран в Оранж, той е съществена част от френските 'Сили за бързо реагиране' (F.A.R.). Личният състав на полка, постоянно е на мисии в чужбина. Състои се от една рота и също се числи към Шеста лека бронирана дивизия.

2eme REI - Втори чуждестранен пехотен полк - Базиран в Ним. Изпълнява и мисии в чужбина. Личният състав наброява 1200 души, като формира една командна рота, рота за обслужване, разузнавателна рота, рота за поддръжка, както и четири бойни роти. Пока също се числи към Шеста лека бронирана дивизия. Повечето от хората в полка са французи. Участвал е в мисии в Африка, Босна и Персийският залив.

2eme REP - Втори чуждестранен парашутен полк - Базиран в Калви, о-в Корсика. Парашутистите са елитът на Френския чуждестранен легион. Те са специализирани във водене на всички аспекти на бойните действия - подводни, планински, скокове с парашут. Легионерите парашутисти са подготвени да действат при всякакви бойни условия.

3eme REI - Трети чуждестранен пехотен полк - Базиран в Куру, Френска Гвиана. Полкът е преместен във Френска Гвиана през 1973 г. През този полк са преминали около 5000 легионери. Състои се от четири роти, три от които се намират в Европейския космически център "Ариана" в Куру. Четвърта рота е базирана в лагера Шути в Регина. Полкът се състои от 600 души, разпределени в две бойни роти: командна рота и рота за обслужване, рота за разузнаване и поддръжка. Формално Трети чуждестранен пехотен полк е подчинен на Антилските сили - Гвиана. Ролята му е да охранява космическия център и да поддържа наблюдателните постове. Грижи се и за сигурността на регионалния Щаб в Мартиника.

4eme Re - Четвърти чуждестранен учебен полк - Базиран в Кастелнодари. В полка служат 404 редници, 194 подофицери и 45 офицери. Полкът се състои от пет роти.

5eme DLM - Пети чуждестранен пехотен полк - Базиран в Таити, Тихия океан. Полкът е разформирован през 2000 г. след 27 години служба на о-в Муруроа. Той бе аст от френското присъствие в Индийския океан и Френска Полинезия, грижейки се за сигурността на полигона за ядрени опити. След като Франция прекрати своята ядрена програма, изтегли военните си части от острова.

6eme REG - Шести чуждестранен инженерен полк - Базиран в Авиньон. В този полк служат сапьри, инженери и строители. Те строят мостове и прочистват минни полета. Полкът се състои от две роти и наброява около 750 души. Подчинен е на Шеста лека бронирана дивизия и влиза към Силите за бързо реагиране (FAR). През 1999 г полкът е преобразуван в Първи чуждестранен инженерен полк - 1er REG.

13eme DBLE - Тринадесета полубригада на Чуждестранния легион - Базирана в Джибути.

DLEM - Подразделение на Легиона на остров Майот, Коморски острови, Индийски океан. Отговаря за сигурността на острова, като има и други оперативни задачи. Наброява 250 души, разпределени в пет роти.

2eme REG - Втори чуждестранен инженерен полк - Базиран в Сен Кристол. Създаден е през 1999 година. Към него са прехвърлени бойните плувци на Легиона, D.I.N.O.P.S.

1er REG - Първи чуждестранен инженерен полк - Създаден е през 1999 година.

 

Повечето от полковете са организирани в шест роти:

 

- CCS - Рота за командване и обслужване.

- CEA - Рота за разузнаване и поддръжка.

- Compagnies de Combat - Четири бойни роти.

 

Всяка бойна рота се състои от четири секции, всяка с по 40-60 души, разпределени в четири групи от 10 или повече легионери. Първа рота има задачи да извършва противотанкови, нощни действия и снайперска стрелба. Втора рота води бойни действия в планински и арктически условия. Трета рота е обучена да извършва бойни действия под вода. Четвърта рота самостоятелно подготвя и провежда секретни операции - взривове, разрушения, снайперска стрелба.

 

Всяка от ротите има определен цвят:

 

- Командна рота и рота за обслужване - сив

- Рота за разузнаване и поддръжка - черен

- Първа бойна рота - син

- Втора бойна рота - червен

- Трета бойна рота - жълт

- Четвърта бойна рота - зелен

 

Всеки полк, също си има цвят. 

 

Вербовъчните пунктове

Наемните щабове на легиона са пръснати из цяла Франция и работят дори в събота и неделя. В последно време са се появили неупълномощени наборни бюра в Унгария и Полша, които изръсват кандидатите с по 200 евро и затова легионът пусна специално комюнике, което предупреждава, че той не набира войници извън територията на Франция. Единственото първоначално условие е кандидатите да не са по-млади от 17 години или по-възрастни от 40. Преди 170 години, едно от изискванията е било мъжете, които кандидатстват за легионери, за бъдат по високи от 160 см. Днес подобно условие не се афишира. За кандидатите не е нужна специална подготовка, не е нужно да се знае френски. Иска се само човек да е физически здрав и психически устойчив. По тези показатели обаче, подборът е жесток. След първото сито, мнозина са аут. Първоначалната селекция и медицински прегледи се извършват в Обан, край Марсилия, където е генералния щаб и Първи чуждестранен полк. Най-трудния психологически момент е, когато всеки трябва да реши, дали приема да служи 5 години в тази елитна войскова част. Когато колелото се завърти, новобранците биват изпращани на четири месечно обучение в Кастелнодари, където покрай подготовката научават и френски. След първоначалното обучение, договорите им се подписват окончателно, като тогава  започват да текат най-трудните пет години. Повече от 60 на сто от тези, които изкарат първите пет години, остават на служба в легиона.

 

Интервю за постъпване

За почти всички легионери е много съблазнително да служат във Френска Гвиана в Южна Америка, на Сейшелските острови, на остров Муруроа в Тихия океан, или в Джибути, на брега на Червено море. Тези назначения обаче, трябва добре да се заслужат. Според традицията на легиона, на новопостъпилите не се изискват никакви документи за самоличност или други удостоверения като шофьорски книжки. Въпреки, че легиона приема хора с различно минало, тук няма да вземат убийци или социопати. В миналото, наистинас а приемали бивши терористи и престъпници. За тези хора, това е било възможност, да спре да ги преследва родната им полиция и да започнат живота си наново. Днес обаче, Легионът решава дали да ви приеме от гледна точка на своята сигурност. Ще бъдат приложени всички усилия, за да бъдат изяснени и най-малките подробности за вас. Кандидатите за легионери се интервюират на родния си език от служител от Статистическото бюро, известно още като "Гестапото". Интервюто продължава около 2 часа. Ще бъде разровен всеки незначителен детайл от живота ви, семейството ви, образованието ви, предишната ви работа, в търсене на причините поради които се решили да постъпите в Чуждестранния легион. Кандидата освен това, е питан и за приятелите си, за държавите, които е посетил. Ако от "Гестапото" на легиона, почустват, че криете нещо от тях или останат недоволни, кандидата за легионер е канен на второ интервю, докато не стане ясно всичко. По време на тази процедура, се взимат отпечатъци от пръстите на кандидата, които се вкарват в специална картотека.  

 

Медицински тест

Кандидат легионера минава медицински тест на три етапа. Първият е анализ на урината, проверка на зъбите, описание на всички белези, като трябва да отговори и на следните въпроси:

 

- Боледувал ли е от жълтеница?

- Опериран ли е?

- Имал ли е счупвания и тежки травми?

- Занимавал ли се е със спорт, ако да какъв и колко време?

- Защо иска да постъпи в Легиона?

Вторият етап, отново се състои в задаване на въпроси, като има и такива, които вече са ви били задавани. Третия етап включва отново преглед. Проверявт се зъбите, ушите, прослушват се дробовете на кандидата, оглежда се тялото му за откриване на белези за вътрешни болести (на бъбреците или черния дроб), след което отново следват въпроси.

 

Физически тест

Тези тестове се провеждат за да се установи, че кандидата за легионер е в приемливо физическо състояние и може да изпълнява задачите, които ще му бъдат поставени в Кастелнодари. Физическият тест преминават само тези, които са минали успешно медицинската комисия. Теста включва:

 

- Пробягване на 2 600 метра, за не повече от 12 минути

- Клякания, не по-малко от 100.

- Лицеви опори, минимум 50.

- Набирания, 12-15 пъти.

- Пробягване на 10 км. за 60 мин.

 

На тези, които не издържат теста, им е позволено да се явят отново след три месеца.

 

Заплата

По време на служба, легионерът получава заплата за звание и различни надбавки (за прослужено време, за участие във военни действия и пр.). Поради тази причина, не е изключено заплащането на легионери с едно и също звание, да бъде различно.

 

Заплати изплащани на легионерите всеки месец, към ноември, 2007 г.
Чин Служба 1 RE 2 REP * 3 REI ** 13 DBLE ***
Легионер 10 месеца 1205 евро 1460 евро 1433 евро 3567 евро
Капрал 3 години 1226 евро 1480 евро 1452 евро 3626 евро
Капрал-шеф 10 години 1303 евро 1607 евро 1600 евро 3939 евро
Сержант 7 години 1351 евро 1648 евро 1650 евро 3929 евро
Сержант-шеф 10 години 1779 евро 2095 евро 1945 евро 4186 евро
Аджудант 17 години 2007 евро 2140 евро 2180 евро 4748 евро
Аджудант-шеф 21 години 2078 евро 2427 евро 2477 евро 4818 евро

 

 

Легионера има право на отпуска от 45 работни дни, годишно.

 

Бележки:

* Премия за часове полет и скокове + 30 % (само за парашутистите)

** Премия за служба извън континента (Гвиана и Майот)

*** Обезщетение за пребиваване в чужбина (Джибути)

Към тези премии се прибавят и различни допълнителни обещетения.

 

Непотвърдени данни:

 

- За участие в операция "Пустинна буря" в Ирак през 1991 година, заплатата на легионерите е била между 7000 и 8000 щатски долара.

- По време на войната в Босна през 1994 - 1995 година, заплатата на легионерите е била между 4500 и 5000 щатски долара.

 

 

Кариера в Легиона

След една година служба, легионера получава званието "легионер втори клас", а ако се покаже като добър войник, след 2-3 години може да достигне и до капрал. За да стане сержант, легионерът трябва да покаже способности, както ид а завърши училището за сержанти в Кастелнодари. Ако легионерът не може или не желае да стане сержант, може да му бъде дадено звание "шеф капрал". Легионерът има възможност да стане и офицер. Всеки легионер,  прослужил 15 години, получава пенсия от Франция, изплащана му във всяка страна и във всякакъв вид валута. Също така, след 15 години служба, легионерът може да заживее в специален дом за ветерани. Там ветераните легионери се занимават с изработване на сувенири за туристите, а също правят и леко легионерско вино.

 

Като елитен войник, легионерът може също така да се специализира в определена област: снайперист, парашутист, леководолаз, командос и др. Наред с военните специалности, легионерът може да получи и цивилна специалност в области като: мениджмънт, транспорт, строителство и др.

 

Френският чуждестранен легион, днес може и да е сянка на отминалата слава, но традициите на мъжко другарство между офицери и войници се спазват както никъде другаде по света. Най-свята опора на Легиона е чувството, че помниш своите и се грижиш за тях. Офицерите винаги прекарват Коледа и останалите празници с войниците, а преди ядене, вдигат тост за "Нашите приятели, които са в пясъците" и удрят чашите в масата.

 

Кодекс на честта в Чуждестранния легион

- Легионер! Ти доброволно си се посветил да служиш на Франция с вяра и истина!

- Всички легионери са братя по оръжие независимо от националността, расата или вероизповеданието. Доказателство за това ще  бъде вашата пълна солидарност и взаимоподдръжка, която обединява винаги членовете на едно семейство.

- Уважението към традициите на Легиона, подчинението на началниците, дисциплината и сплотеността са вашата сила и доблест. Вие винаги ще демонстрирате гордостта от службата си с вашия безупречен външен вид, със своето сдържано и достойно поведение, с чистота и акуратност на вашето жилище. 

- Като елитен войник, ти ще тренираш упорито и настойчиво, ще се отнасяш към оръжието си като към собствено скъпо имущество, ще поддържаш тялото си в идеална физическа форма.

- Заповедта е сшещена за тебе, ще я изпълняваш на всяка цена, каквото и да се случи.

- В боя действай хладнокръвно, не позволявай омразата да те заслепи, уважавай падналия враг и никога не изоставяй ранен или загинал другар, никога не позволявай друг да отнеме оръжието ти.

 

 

Повече за Френския чуждестранен легион, може да намерите тук:
www.legion-etrangere.com

 

Информация относно кандидатстване в Легиона, може да намерите тук:

www.legion-recrute.com

 

В статията също така е използвана информация от книгата на Пламен Григоров, "Как да стана легионер".

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес