Зареждане

Полезни ли са студените бани?

Полезни ли са студените бани?
Публикувано на: Февруари 24, 2012 в 09:44 ч
Снимка: wikimedia.org

Стоенето в ледена вана за 20 минути след тренировки звучи повече като наказание, а не като облекчение за натоварените мускули, но много бойни атлети и дори културисти разчитат на терапията със студена вода за да намалят треската в мускулите след натоварване.

Някои проучвания обаче поставят под въпрос ефекта от студените бани и въобще помагат ли те на мускулните влакна да се чувстват по-добре от другите грижи за тях, като например стегнатите дрехи за тренировка или разтягането.


Ваната със студена вода - позната и като криотерапия - представлява потапяне в корито / леген / вана със студена вода за 5 или до 20 минути. В 17 от тестваните случаи температурата на водата е стигала и до 10 градуса. В повечето изследвания атлетите стояли през цялото време във водата, а в някои от тях влизали и излизали неколкократно.

студени бани вани лед


Изследванията показват, че студените бани действително имат предимство пред почивката или правенето на нищо, като намаляват болките в мускулите до 20%. Но свойствата и стигат само до облекчаване на болките - студената вода не прави мускулите по-силни.

"Важно е да знаем, че потапянето в студена вода причинява шок на тялото," казва водещия на изследванията Д-р Крис Блейкли. "Трябва да се уверим, че хората не правят нищо вредно за себе си, особено ако се излагат на студена вода за дълго време."

"Повече от излседванията, които правим са върху елитни атлети. Техните физиологически резерви са по-добри от на повечето хора. Мисля че не всеки би трябвало да се подлага на такова нещо."

Студените бани трябва да се избягват, ако имате сърдечни проблеми или проблеми с циркулацията на кръвта или пък да делите вана с други атлети, поради опасност от предаване на инфекции през рани на краката и охлузвания.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес