Зареждане

Факторите, които влияят на потенето

Факторите, които влияят на потенето
Публикувано на: Октомври 23, 2017 в 07:00 ч
 
 Неоспорим и лесно забележим факт е, че всички се потим по различен начин. Но каква всъщност е причината?
 
Обясненията обикновено се свеждат до количеството мазнини в телата ни и доколко сме във форма. В Американския колеж по спортна медицина наскоро обаче бяха разкрити резултати от научни изследвания, които опровергават тези предположения. 
 
Проблемът с предишните изследвания бил, че обикновено формата, в която е даден човек, и мазнините не са единствените фактори. Обичайно хората с повече подкожна мазнина тежат повече, което ни кара да се замислим дали реално се потим заради свойството ѝ да изолира топлината или просто защото извършваме същите движения с повече тегло.
 
По същата логика, вземайки предвид максималното количество кислород, което мускулите ни могат да изразходят, спрямо килограм телесна маса, можем да кажем, че по-дребните хора изразходват повече кислород. Следователно от по-голямо значение за това би се оказало теглото, а не формата, в която е даден човек.
 
За да докажат теорията си, учените взели за пример 28 доброволци в различна форма и ги подложили на различни 60-минутни тестове с велоергометър, като променяли интензитета, следейки потенето и температурата на всеки един от участниците.

 
Разбира се, промяната в температурата може да бъде обяснена с генерирането на топлина при въртенето на педалите, оставяйки настрана факта, че мазнините я изолират допълнително. Тя допринася на 50 процента за повишаването на телесната температура, с допълнителни 2.3% от изолиращия ефект на мазнините. 
 
Иначе казано, двама души с еднакво тегло, които въртят по един и същ начин педалите, следва да се потят еднакво, без значение от това дали единият е нисък и дебел, а другият - висок и слаб. Мазнините се оказват отговорни за разликата в потенето само на 1.3%.
 
Резултатът не влиза в разрез с приетия факт, че по-пълните хора се потят повече, но ни навежда на мисълта, че не мазнините със своите свойства са причината, а самата телесна маса, която трябва да придвижи човек.
 
Максималното изразходвано количество кислород също не се оказва сериозен фактор - влиянието му се свежда само до 4%.
 
Наблюдавайки двама души с различен максимум как извършват дадено упражнение на 70% от пълния си потенциал, този, който е в по-добра форма ще върти педалите или ще тича много по-бързо, като така ще генерира повече топлина. Ще се поти повече, но не заради кислорода, който изразходва, а защото просто ще е извършил повече работа.
 
В края на краищата, ако се чудите до каква бихте се изпотили в горещите дни, кондицията и мазнините не биха помогнали особено за правилната преценка. Толкова много променливи съществуват в това отношение, че най-сигурният начин си остава да се претегляте преди и след тренировка, за да разберете колко точно течности сте изгубили.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес