Зареждане

'Еуфорията на бегача' и общото ѝ с марихуаната и оргазмите

'Еуфорията на бегача' и общото ѝ с марихуаната и оргазмите
Публикувано на: Март 23, 2021 в 08:55 ч
За много хора, които обичат да тичат, особено по-опитните, синдромът 'еуфория на бегача' е добре познат. Накратко това е еуфорично състояние, което върхлита атлетите и им помага в дългите бягания, отстранява неспокойството и разтапя стреса.

Стандартната медицина е категорична, че това се дължи на ендорфините - натурални болкооуспокояващи химикали, които се произвеждат от тялото. Но съществува и друга теория - изглежда че 'еуфорията на бегача' се предизвиква от ендоканабиноиди, натурално произвеждани вещества, които се отделят по време на дейности, които ни носят удоволствие, като например оргазъма.

В изследвания с мишки, които са получавали подобна реакция на 'еуфория на бегача' при тичане, се е наблюдавало, че ендорфините не са играли съществена роля, докато канабоидните рецептори са били активирани. Учените подозират, че механизмът на еуфорията при хората е същия.

"Предишните заключение бяха смесица от поведенчески, фармакологични и молекулярни генетични изследвания," споделя Йоханес Фус, ръководителят на новото проучване, което е публикувано в Runner's World. "Очевидно не можем да изучаване ефекта на еуфоричните чувства при мишките, затова повторихме експеримента с хора."

За него са били селектирани 63 опитни бегача, мъже и жени, като фокусът е бил върху два конкретни маркера, които се наблюдават при 'еуфорията на бегача': еуфория и намалено безпокойство. На половината от участниците им е бил даден налоксон - лекарство, което блокира ендорфина, а след това всички бягали на пътечка за 45 минути при умерена интензивност.

След това учените анализирали кръвта на участниците и стигнали до следното заключение: всички те показали завишени нива на ендоканабиноидите. В допълнение повечето от тях потвърдили, че усетили 'еуфорията на бегача', включитлено и тези, които приели налоксон. С други думи, дори когато ендорфините се блокират става ясно, че те не играят важна роля и бегачите са успели да стигнат до търсеното състояние и без тях.


Това е силно доказателство, че произвежданите от тялото химикали, наподобяващи тези на канабиса, са първопричината за 'еуфорията на бегача'. В допълнение ендорфините не могат да преминат от кръвта в мозъка, което ги прави неподходящи кандидати за психическата промяна в преживяванията на бегачите. Ендоканабиноидите обаче могат да преминат в мозъка и играят важна роля в механизмите на тялото.

От събраната информация в този експеримент има един ясен извод: ако има химикал, който може да направи дългото бягане да се усеща толкова добре като секс, то това са ендоканабиноидите.


Така че кой има нужда от пуши тревичка? Най-лесния и законен начин за разпускане и добро настроение може да се окаже просто едно тичане.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес