Зареждане

Тренирай тялото и разумът ще го последва

Тренирай тялото и разумът ще го последва
Публикувано на: Ноември 13, 2008 в 06:27 ч
Снимка: vk.me


Това е много известен въпрос, задаван от различни атлети. Потърсих в интернет фразата "mind power". Резултатите бяха хиляди. Много от тях бяха за скъпи информационни продукти създадени по темата. За няколко хиляди долара някакъв гуру ще ви научи как да разработите здрав разум, който ще ви помогне в много неща, включително да придобиете атлетичност.

Тренировките на разума нямат нужда от инвестиции в скъпи курсове, нито пък диплома по психология или неврология.

Въпреки че според мен най-правилно е да се мисли директно - представяне на целта като вече постигната и с позитивни мисли, има едно нещо което доста често се пропуска в изграждането на стабилния разум.

Ако тренираш тялото, умът ще го последва. Когато давате всичко от себе си в залата, разумът ви трябва да премине заедно с тялото през това. Ако той е слаб, бързо ще се предадете на умората. Бойците се тренират да продължават през и след умората. Умението да показваш своите силни страни въпреки натрупаната умора е само по себе си уникално.

Такива умения се изграждат при интензивна физическа тренировка. Ако искате силен, уверен разум, трябва да разработите това психическо състояние в залата.

Прочетете следните думи от Bernard Hopkins, един от най-добрите боксьори в средната категория на всички времена. Те са казани в интервю преди негов двубой. Bernard казва следното:

"Винаги в двубой влизам с много самочувствие и има причина да е така. Влизам с много самочувствие, защото тренирам здраво и не оставям празно място за съмнение в главата си. Никога не се бия за да губя. Тази дума дори не е в речника ми. Тренирам уверено и тренирам за да стана пре-уверен. Ако не го правя, ще съм глупак."

Когато правите усилени тренировки, с времето подобрявате и физическото си състояние. Когато силата и кондицията ви се подобрят, ставате по-уверен в своите възможности. Този процес не става за една нощ. Изисква се време, отдаденост, упоритост и регулярна доза здрава работа.

Няма място за съмнение в разума на един атлет. Трябва да придобиете вярата в себе си. Когато преминавате през трудни изпитания и рутини, вашият разум ще започне да става издръжлив.

Лесно е да се откажеш когато нещата станат тежки. Здравият разум ви помага да разкарате пречките от умората. Vince Lombardi е казал:

"Веднъж ако се научиш да се отказваш, ще ти стане навик."

Кралят на Tour De France, колоездачът Lance Armstrong го е казал най-добре със следните думи:

"Болката е временна. Може да продължи минута, час, ден или година, но след време ще изчезне и нещо друго ще заеме нейното място. Ако се откажа обаче, това ще остане завинаги. Това отказване, дори най-малкия признак за предаване, ще остане в мен. Затова когато започна да си мисля дали да се откажа, си задавам въпроса дали ще мога да живея с тази мисъл, че съм го направил?"

Следователно трябва да имате здрава психика за да живеете с такива принципи, но освен нея ви трябва и силно тяло. Отказването ви дава лесен изход от всяко предизвикателство. Всеки има точка на пречупване. Във фитнеса например увеличавайте тежестите постепенно и може да прескочите тази точка по време на състезание. Тренирайте тялото да е способно да измине разстоянието и разумът ще бъде подготвен за пътешествието.

Не правете по инерция тренировките и упражненията си. Дайте газ на интензивността и придобивайте увереност в тренировките си. Не влизайте в състезание с мисълта "Ех, да имах още една седмица да се подготвя." Планирайте напред във времето, вкарайте това в работа и разработете силно тяло и разум!

За да приложим на практика написаното тук, нека вземем за пример едно упражнение. Пуснете хронометъра и засечете за колко време можете да направите 100 лицеви опори с отскок (burpees). Можете ли да направите 100 за 10 минути? Ами за 9, 8, 7, 6 или 5 минути? Колко бързо може да ги направите?

Докато правите това упражнение, разумът ще ви прошепва на едното ухо и ще ви убеждава да се откажате и да спрете за по-продължителен период за почивка. Ще стане трудно да го направите бързо, след като умората вземе превес.

След като приключите с упражнението ви, разумът може да се опита да ви даде и друг съвет като "Нека повече да не го правим това..."

Когато правим нещо тежко и физическо, хубаво е да игнорираме разума. Не му позволявайте да ви убеди да се откажете. Фокусирайте се върху задачата. Вземете решението да приключите с предизвикателството още преди да сте го започнали. Може дори да сложите мотивиращи фрази по стените на залата ви. Полезно е да прочетете някоя мотивираща фраза от големи атлети като Lance Armstrong. Бързото и прочитане, може да ви осигури тази искра, която ви е нужна за да продължите.

Преди да приключим с тази статия, искам да ви запозная с още един цитат. Тези думи идват от бившия шампион по бокс в тежката категория Muhammad Ali:

"Мразех всяка минутка от тренировките, но си наложих, да не се отказвам. Страдай малко сега и изживей останалата част от живота си като шампион!"

Много от читателите може да сметнат тези думи за глупост. Все пак живеем в свят, в който лесният път е и най-предпочитан. Трябва обаче да запомните, че бойната игра е сурова. Бойните спортове не са за всеки. Всеки който твърди друго, говори пълни глупости. Ако смятате да участвате в подобно събитие, трябва да приемате тренировката сериозно.

Подгответе тялото и разумът ще бъде подготвен за сблъсък.

 

Още мотивиращи цитати има в темата "Мотивиращи цитати и мисли" във нашият форум.

Автор: Ross Enamait

Превод: MMA Bulgaria

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес