Зареждане

Enhanced Games - олимпийски игри само за атлети на стероиди

Enhanced Games - олимпийски игри само за атлети на стероиди
Публикувано на: Февруари 20, 2024 в 15:40 ч
Милиардерът от Силициевата долина Питър Тийл подкрепя финансово "Олимпийски игри на стероиди", чийто организатор се хвали, че спортистите ще вземат допинг "открито и честно".

Тийл, който натрупа богатството си като ранен инвеститор в технологични стартъпи като PayPal и Facebook, подкрепя "Enhanced Games", които активно ще насърчават спортистите да използват допинг за подобряване на резултатите.

Начинанието, което има за цел да подпомогне изследванията в областта на хранителните добавки и биохаковете, които разширяват границите на човешките постижения, е дело на д-р Арон Д'Соуза, юрист по образование, който се прочу с това, че замисли съдебния процес на Тийл срещу Gawker Media.

Той планира да предостави повече подробности на 17 април и да популяризира противоречивата концепция в Париж по време на Летните олимпийски игри, които започват през юли.

Питър Тийл

Тийл е сред няколкото високопоставени инвеститори в рисков капитал, които подкрепиха проекта, включително милиардерът Кристиан Ангермайер от Apeiron Investment Group и Баладжи Сринивасан, бивш главен технологичен директор на борсата за криптовалути Coinbase.

Д'Соуза не разкрива колко пари са събрани, като казва, че те са в размер на "едноцифрено число милиони" - сума, която е "достатъчна за производството на първите игри".

Д'Соуза заяви, че Enhanced Games преговарят с няколко града домакини, "които разполагат с необходимата инфраструктура", въпреки че отказа да уточни кое място ще бъде домакин на първото състезание, което той очаква да започне до средата на следващата година.

Състезанието ще включва пет дисциплини - плуване, гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика и борба - и ще се провежда веднъж годишно на вече съществуващи места.


Идеята на Enhanced Games е да позволи на спортистите да използват каквито си искат вещества "открито и честно" - за разлика от Олимпийските игри, където "44% от олимпийците признават, че използват забранени вещества, а само 1% биват хванати".

"Моето тяло, моят избор, твоето тяло, твоят избор", казва Д'Соуза, когато е запитан за философията, която стои зад това да се позволи на спортистите да вземат допинг.

"Хората трябва да могат да правят избор за тялото си и никой - независимо дали е спортна федерация или правителство - не трябва да може да им казва какво да правят по този въпрос", каза той.

Арон Д'Соуза

Той заяви, че събитията са отворени за всички спортисти - настоящи и бивши професионалисти и аматьори - и че разрешаването им да подобряват постиженията си с вещества ще позволи на изследователите да получат по-добра представа за това какви са технологиите, които могат да увеличат дълголетието и "здравословното стареене".

"Смятаме, че по този начин ще се създадат условия, чрез които ще получим много по-голям набор от данни за спортисти и хора, които се стремят към усъвършенстване чрез наука", казва Д'Соуза.

Той каза, че данните ще бъдат "много полезни за определяне на съединения и терапии за удължаване на човешкия живот".

Д'Соуза прогнозира, че "Enhanced Games" ще направи за борбата със стареенето това, което "ChatGPT направи за изкуствения интелект".

56-годишният Тийл е сред няколкото магнати от Силициевата долина, които са инвестирали милиони във финансирането на изследвания, целящи да помогнат на хората да живеят по-дълго.

Самият Тийл приема човешки хормон на растежа, за да поддържа мускулна маса, както и лекарството срещу диабет метформин, което стана популярно в общността на хората, занимаващи се с борба със стареенето.

Тийл сподели пред медиите, че спазва палеодиета, при която се избягват преработените храни в полза на непреработените плодове, зеленчуци и нетлъсто месо, и че има намерение един ден да замрази криогенно тялото си, за да може да бъде съживен посмъртно, ако и когато технологиите позволят това.

Според Д'Соуза досега 900 атлети са проявили интерес към участие в Enhanced Games.


Той заяви, че философията на свободното участие в Enhanced Games ще позволи на атлетите, които "не са спечелили генетичната лотария", да експериментират с добавки, които биха могли да повишат постиженията им.

"Всеки, който иска да се състезава, може да го направи", каза Д'Соуза.

Enhanced Games също така ще плаща на атлетите основна заплата в допълнение към спечелените награди.

Идеята е да се избегне състезание от олимпийски тип, при което държавите и общините се състезават за правото да бъдат домакини на игрите, като строят стадиони и съоръжения, финансирани от данъкоплатците, само за да останат същите тези съоръжения неизползвани след края на събитието.

Икономисти от Оксфордския университет направиха анализ, според който всяка олимпиада от 1960 г. насам е надхвърляла бюджета.

Д'Соуза заяви, че разширените игри ще бъдат финансирани изцяло с частни средства.

"Олимпийските игри пропиляват десетки милиарди долари за построяването на стадиони, които след две седмици се изхвърлят", каза Д'Соуза.

Д-р Григорий Родченков, руският антидопингов информатор, който разкри държавната допинг програма на страната, нарече идеята "опасност за здравето и спорта".

Анна Миърс, бивша златна олимпийска медалистка, която е главен олимпийски ръководител на мисията на Австралия за летните игри в Париж, заяви:

"Честно казано, това е шега.Несправедливо, опасно - просто не мисля, че това е правилният начин да се занимаваме със спорт", каза тя.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес