Зареждане

Допинг-тестовете могат да спасят бокса

Допинг-тестовете могат да спасят бокса
Публикувано на: Февруари 21, 2011 в 13:25 ч


Да започнем с няколко отправни точки:
боксът губи позициите си поради липса на добра система за допинг-тест
използваните забранени медикаменти в бокса са по-опасни от тези във всички други спортове
този спорт се нуждае от добра система за контрол за да се спаси финансово

"... двубоят, който трябваше да "спаси бокса" беше отменен, защото и двете страни не успяха да се съгласят за уеднаквено тестване за допинг."

През 2000-та, допинг-тест след двубоя, показа че шампиона в леката категория на IBF, WBC и WBA, Roy Jones Jr и неговия опонент Richard Hall, са използвали забранения прохормон андростенедион. Малко по-късно обаче беше обявено, че Roy Jones Jr ще може да задържи титлите си и освен това няма да бъде наказан от IBF заради резултатите от теста.

През 2005-та James Toney победи John Ruiz и спечели титлата при тежките в WBA, но по-късно даде положителни резултати при теста за анаболния стероид станозолол. За това провинение Toney получи само 90-дневна забрана да се състезава от Американската боксова федерация.

А само миналата година двубоят между Floyd Mayweather Jr и Manny Pacquiao, за който се очакваше да възобнови интереса към бокса, беше отменен, защото и двете страни не успяха да се споразумеят за честно и еднакво тестване за допинг.

Няма съмнение, че в проблемен спорт като бокса, времето за сериозни допинг-тестове е дошло. Всъщност това е единствения начин да се убедят зрителите, че спорта е чист, а бойците редовни, твърди спортния журналист Хосе Еспиноза, като се уповава на коментари от ESPN и спортния раздел на BBC.

бокс


Забранените медикаменти

Медикаментите, в които боксьорите са обвинявани, че взимат, обикновено включват хормони на растежа и тетрахидрогестринон, който много помага на професионалните спортисти да сменят бързо категориите си.

Тестостеронът също много се използва от бойците, за да подпомогне тежките тренировки и да подобри скоростта и силата.

Сред медикаментите е и нандролон. Това е анаболен стероид, който се използва при случаи на остеопороза или менопаузи при жените и за подпомагане на кръвните телца в костния мозък, а боксьорите често го използват за да натрупат мускулна маса и за по-бързо възстановяване след тренировки.

Друг потенциално опасен медикамент, който боксьорите използват, е еритропоетин и андростенедион. Тези стероиди увеличават мускулната маса, подобряват приема на кислород и ускоряват възстановяването след тренировки.

Тестовете

Трудността при допинг-тестовете при професионалните боксьори е, че боксовите организации са се отделили от Световната анти-допинг агенция (WADA) и нейната юрисдикция. А в САЩ няма правителствен контрол или олимпийски комитет, който да контролира допинг-тестовете в бокса.

Кръвни тестове за забранени медикаменти не са изисквани от Атлетическата комисия на Невада (NSAC). Освен това в Невада не е необходимо боец да дава кръвен тест за HIV и хепатит B и C, както и за други кръвни заболявания, като това не пречи той да получи боксов лиценз.

Така беше допреди двубоя между Mayweather и Shane Mosley, след който допинг-тестовете се затегнаха при по-популярните двубои. Според Golden Boy Promotions и двамата бойци са се съгласили да преминат през различни кръвни и уринарни тестове преди двубоя за световната титла в Лас Вегас. Този тест в олимпийски стил се налага като нов стандарт в допинг-тестовете в спорта и надеждата е повече атлетически комисии в САЩ да се съгласят да работят с американската анти-допинг агенция (USADA) за в бъдеще.

Проблемите

Боксът все още усеща негативния ефект от отказа на най-големия двубой в историята, където непобедения Mayweather предложи двубой на филипинската звезда Pacquiao, заради спор около допинг-тестовете.

Според Keith Kizer, изпълнителен директор на NSAC, кръвния тест се смята от някои бойци за прекалено вмешателство и има действителен риск от наранявания или свиване на вените. Pacquiao смяташе, че кръвен тест 21 дена преди двубоя е поносим, но не и 14-дневния, който Mayweather искаше.

Д-р Margaret Goodman, която е бивш служител на NSAC, казва че тестовете за хормон на растежа, медикаменти за сила и издръжливост, стероиди и еритропоетин са най достоверни, когато се вземат кръвни и уринарни проби веднага преди и след двубоя.

Според Victor Conte от американския олимпийски отбор по тичане, Mayweather и Pacquiao е трябвало да бъдат заподозрени за използване на забранени медикаменти. Conte е много подозрителен относно Manny Pacquiao заради слуховете, които идват от неговия лагер, че тренирал по 5-6 часа на ден без прекъсване. А при Mayweather подозрително било честото му отсъствие от спорта, тъй като атлетите взимат именно тогава медикаменти за по-добро представяне в тренировките, което им позволява да трупат повече маса и сила, дори когато спрат цикъла с тях.

Последствията са още по-опасни

Според коментатора на ESPN, Teddy Atlas, времето за сериозни допинг-тестове в бокса е дошло.

"Вижте някой, който използва забранени добавки в бейзбола, прави повече хоум-рънове; във футбола тича по-бързо. В бокса, където удряш главата на другия човек, използването на такива медикаменти поставя опонента в много голяма опасност, а и бокса сам по себе си е опасен спорт," казва Atlas.

Боксът се нуждае от допинг-тест за правдоподобност

В момента бойците се тестват преди и след двубоя, веднъж за подобрители на представянето, другия тест е за забранени добавки за възстановяване. Проблемът с тази система е, че всеки професионален състезател има медицински лица до себе си, които много добре знаят, че за да се заличи приема на един медикамент, трябва да се засили приема на друг. Феновете знаят това също и именно поради тази причина бокса започва да губи своята правдоподобност, като отказва да наложи сериозни допинг-тестове и стриктни наказания.

NSAC направи крачка напред като установи случайни допинг-тестове, но бойците биват предупредени 48- часа преди самия тест.

По-ефективна програма за допинг-тестване в бокса може да върне вярата на феновете в неговите спортисти, която вече е започнала да отслабва.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес