Зареждане

Бразилското джиу-джицу и MMA

Бразилското джиу-джицу и MMA
Публикувано на: Септември 13, 2009 в 11:37 ч

Бразилското джиу-джицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от brazilian jiu-jitsu), е едно от най-използваните граплинг изкуства при свободните двубои. Това е фантастична система на събмишън файтинг, която еволюира паралелно с MMA спорта. При преглед на доста от двубоите ще видите много бойци, които имат за основа други бойни изкуства, включващи граплинг, като джудо и самбо, да използват прийоми от бразилското джиу-джицу.

Освен че бразилското джиу-джицу е неизменна част от тренировките по смесените бойни изкуства (MMA), то се практикува и като отделен спорт от много хора по света. Състезания по бразилско джиу-джицу се провеждат в много страни и предлагат на всички трениращи да опитат уменията си.

бразилско джиу-джицу тренировки


За да разгледаме бразилското джиу-джицу както трябва, е добре да започнем от самото начало.

Кратка история на бразилското джиу-джицу
Бразилското джиу-джицу е с корени от японските бойни изкуства джудо и джиу-джицу и човек на име Mitsuyo Maeda. Mitsuyo Maeda е роден в Япония през 1878 и започва тренировки по джудо и джиу-джицу през 1895. По-късно той пътува извън страната и става известен с това, че предизвиква много различни състезатели на двубои. Накрая той се устройва в Бразилия с помощта на човек на име Gastao Gracie. За да върне услугата, японецът започнал да преподава джудо и джиу-джицу на синът на Gastao - Carlos. След години тренировки, Carlos станал майстор и след това предал знанията на братята си. Един от тези братя бил Helio Gracie. Helio след време станал фигурата, която ръководела школата по бойни изкуства и станал известен в родината си и по света.

Братята Gracie и техните наследници проучили и доизградили джиу-джицуто през всичките си години на тренировка. Но сега това бойно изкуство е далеч повече от семейно. В момента има инструктори по Gracie (Brazilian) jiu-jitsu по цял свят, от различни народности.

Ако се интересувате повече от това бойно изкуство, може да прочетете статията за пълната история на бразилското джиу-джицу.

Бразилското джиу-джицу и играта на земя
Въпреки, че бразилското джиу-джицу първоначално е покривало всички аспекти на бойните изкуства включени в него, включително граплинг и страйкинг, стилът остава ориентиран предимно към играта на земя, които представлява ключове, които се правят на опонента с цел той да се предаде. Майсторите по бразилско джиу-джицу са специалисти в заемането на доминираща позиция, от която да имат пълен контрол над тялото на опонента.

Бразилското джиу-джицу и MMA
Тактиките от бразилското джиу-джицу използвани в MMA двубоите са малко по-различни от тези, които се използват в традиционните състезания по BJJ. Още повече ако говорим за състезание по BJJ, в което се използва кимоно (ги). Това е така, защото в такива състезания кимоното се използва за захвати и контрол над опонента и помага при постигането на доминираща позиция. Има и ключове, които напълно зависят от наличието на ги. Затова е очевидно, че без ги няма да можете да манипулирате тялото по същия начин. В граплинга без ги и MMA единственото, което може да използвате за постигане на контрол е тялото на опонента ви.

Друг важен елемент е, че когато става въпрос за MMA, опонентът ви може да ви удря свободно. Има безброй сценарии при които, ще ви е трудно и дори невъзможно да придобиете контрол под удари, ако използвате техниките от бразилското джиу-джицу.

 

Тренировъчна екипировка от нашия онлайн магазин


Тези разлики се изглаждат като тренирате по правилата, по които ще се състезавате. Заучавате правилните техники и ги тренирате с наличието на удари. Спарингите трябва да бъдат без ги и с наличието на MMA ръкавици. Също така ударите трябва да се упражняват с ръцете и краката, дори и когато сте на земята. Имитирайки условията на MMA двубоите, бързо ще научите точните техники от бразилското джиу-джицу, които биха ви помогнали да спечелите двубоя.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес