Зареждане

10 важни урока от залата за щанги

10 важни урока от залата за щанги
Публикувано на: Януари 2, 2014 в 06:43 ч
Автор: Chet Morjaria
Снимка: wikimedia.org

Залата с тежести е моят дом. Това е мястото където  се чувствам най-комфортно и е пълно с хора, които обичам. Там е и моята лаборатория. Винаги експериментирам, най-вече със себе си, но понякога и с моите клиенти. И най-важното - залата с тежести е моята класна стая. Независимо дали тренирам или съм треньор, това е мястото, където никога не спирам да се уча. Ето 10-те най-важни урока, които научих до момента, споделя инструкторът по силово кондиционни тренировки Chet Morjaria:
 

1. Открийте своето упражнение

 
Вярвам, че всеки има едно любимо упражнение. Това е упражнението, което ви придава характер, придава ви увереност и ви прави по-силни. За мен това са предните клекове. Когато правя преден клек с голяма тежест и редовно, всичко - от мъртвата тяга до набиранията - ми става по-леко, дори и да тренирам само клякане.

Вижте какво е вашето основно упражнение и се уверете, че го включвате редовно в тренировките си. Ако нямате достатъчно време, ще знаете какво точно да направите. Нека това бъде упражнението, към което винаги се обръщате, когато сте в застой - защото винаги действа.
 

2. Ако ви действа, правете го

 
За всеки съвет, който сте получавал или за всяка статия, която сте чели, вероятно ще успеете да намерите и точно обратните твърдения. Да се слага ли лед или не? С коленете навътре или навън? Но съвсем сериозно мога да ви кажа: ако го усещате, че ви действа благоприятно, правете го (стига да не си вредите). Ако не ви действа, зарежете го.


 

3. Тренирайте с инструктор

 
Това е от изключителна важност за прогреса. Не ме интересува кой сте, не ме интересува колко сте добър или колко много знаете, редовно тренирайте с инструктор. Дори не е нужно да ви тренира за нещо, което се опитвате да подобрите. Ще се изненадате как ако работите с някого върху нещо съвсем различно, могат да ви дойдат някои идеи, които са точно това, от което имате нужда.
 

4. Тренирайте с различни хора от време на време

 
Разнообразявайте от време на време, независимо колко готини са хората, с които редовно тренирате. Отидете в друга зала. Отидете в друга група. Тренирайте с различен инструктор. Точките се удвояват, ако хората, с които тренирате са по-силни и добри от вас. Най-силните ми прозрения са от обратна връзка, която съм получавал от други хора, за които това е било нещо дребно, но за мен е нещо променящо тренировките ми към много по-добро.
 

5. Отделете време за игрички

 
Вярвам, че небрежните тренировки и игрички са важни не само за физиката, но и за психиката. Това е нещо като еквивалента на тренировките с различни хора, но тук става въпрос за упражнения. Това ви помага да избегнете пренасищането. Пробвайте нови неща. Бъдете креативни. Пробвайте нови умения и предизвикателства. За мен е много важно да имам такъв ден, в който да експериментирам, поне веднъж в седмицата. Пробвайте нови неща и не се обвързвайте със серии и повторения. Наблегнете на усещането. Забавлявайте се!


 

6. Започнете от слабите си места

 
И двамата знаем, че причината да не напредваш достатъчно е, защото оставаш слабите си места за накрая. Това означава, че важната работа или не се прави качествено, защото си изморен, или се прави с енергията, която е останала, колкото и да е тя. Знам това, защото съм минавал през тази ситуация. Сложете слабите си места в началото. Нарушете правилата. Направете малко работа с партньор преди главното упражнение. Правете това, докато слабото ви място вече не е слабо.
 

7. Подобрение в самото изпълнение

 
Преди да търсите алтернативни методи, които да ви помогнат със силата или преодоляването на дадено упражнение, потърсете отговора в самото му изпълнение. Открил съм за себе си, че може да подобрите постиженията си в дадено упражнение, само като постоите повечко време в позицията, която искате да подобрите. Опитайте се да разбиете на дребни части цялото движение и да си представите всички малки движения, които трябва да направите по време на цялото упражнение. Може да използвате и някаква вариация на самото упражнение, за да преодолеете някое слабо място.
 

8. Тренирайте това, което ПРИТЕЖАВАТЕ

 
Най-бързият начин да станете по-силни е да усъвършенствате, това което имате. Най-големите ми постижения в залата са били, когато съм осъзнавал прости истини за елементарни неща като дишане, позиция, напрежение и скорост. Ако трябва да подобрите диапазона на движение, стабилността или активирането на определена зона, търсете съвети и ги прилагайте. Научете се как да използвате тези елементи по най-оптималния начин и те ще окажат сериозно влияние на силовите ви постижения много повече, от колкото тренировките по определени програми.


 

9. Позиция > Скорост

 
Позицията е много по-важна от скоростта. Позицията винаги е по-важна. Не искам да омаловажа стойността на скоростта. Особено при силовите атлети скоростта на движение на лоста е много важна. Но колкото и скорост да влагате, тя не може да навакса липсата на правилна позиция.

Като пример мога да дам олимпийските вдигания. Често виждам хора, които правят добре ключовите позиции с леки тежести, контролирайки скоростта на лоста от отлепянето му от пода. Но колкото повече се увеличава тежестта, същите трениращи се опитват да отлепят лоста по-бързо, като за сметка на това нарушават правилната си стойка. Това е грешка. Винаги приоритетът ви трябва да бъде първо върху правилното заемане на позицията и чак след това върху скоростта.
 

10. Постоянство > Всичко

 
Постоянството е в основата на всичко. Това не означава да се откажете от дните си за почивка. Всъщност точно обратното. Намерете своето темпо, в което най-лесно постигате прогрес. То със сигурност не изглежда така - давайте здраво, още по-здраво, и още повече, контузете се, възстановете се, давайте здравето, още по-здрави, и още повече... предполагам знаете какво следва нататък. Важно е да тренирате здраво, а след това да се приберете у дома в добро състояние и да се възстановите добре за следващата ви тренировка.

Има и друго постоянство - това да движенията. То означава, че трябва да овладеете основите на всяко упражнения, всяка позиция и да ги повтаряте редовно и правилно. По този начин след известно време може да добавите и интензивност.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес