Зареждане

10 невероятни урока, които можем да научим от пехотинците

10 невероятни урока, които можем да научим от пехотинците
Публикувано на: Ноември 2, 2012 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org

Всички сме чували неведнъж за елитния американски военен корпус, познат като NAVY SEALs (военноморската флота, военновъздушните сили и пехотата). Тези мъже се превръщат в супергерои, каквито сме виждали само по комиксите, в рамките на 30 месеца. 

Много от тях имат зад гърба си история, свързана с атлетиката, но не всички. Мъже под 30 в добро физическо състояние могат да се квалифицират. Как тези обикновени мъже се трансформират в необикновени създания? Ето 10-те най-важни урока, които всеки пехотинец трябва да усъвършенства, за да остане в играта. Ако искаш да се развиеш като човек, следните съвети може да са ти от полза.
 
1. Бъди във форма. Тренировъчният план на пехотинците се базира на хранене, тренировки, възстановяване и постоянство. 4-5 дневни малки менюта и баланираното съотношение между протеини, въглехидрати и мазнини поддържа енергийния запас постоянен. Това им помага да се справят оптимално във всеки момент. Тренировките и възстановяването са ежедневни. Това вече е обща култура, но постоянството е ключа. Придържането към плана всеки ден ще те отведе далеч в поддържането на добро здраве.
 
2. Преодолей границите. Крайните тренировки, на които се подлагат пехотинците може да изглеждат като коварно и необичайно наказание. Измислени са специално да изграждат физическата издръжливост, но основният урок е да научим на какво сме способни. Вярно е, че само 20-25% процента от пехотинците завършват тренировката, но тези, които издържат до края, се превръщат от обикновени мъже в невероятни машини, подготвени да се изправят срещу и да преодолеят най-опасните придизвикателства. Точно като тях, имаме правото да не се задоволяваме с това, което сме в момента и да се опитаме да достигнем нови "висини". Това може да бъде толкова просто, колкото да правиш нещо, което си мислиш, че не можеш, всеки ден. След време практиката изгражда самочувствието и съзнанието на победител.
 

3. Забрави за истериите. Пехотинците не изразяват емоциите си. Тяхното общество се нарича още "drama-free zone", което може да бъде преведено като "свободна от драми зона". Това, разбира се, не означава, че нямат емоции като всички останали. Означава, че са се научили как да остават хладнокръвни по време на стрелба, например. Животът ни предоставя много възможности да се уравновесим и да се научим как да контролираме емоциите си. Стресът, предизвикателствата и препятствията ни сполетяват ежедневно. Оставяме на теб да решиш дали се опитваме да им отговорим рационално или ни избива сляпо на страх и агресия.
 
4. Научи се да излизаш от зоната си на комфорт. Трениращите пехотинци трябва да устояват на различни форми на дискомфорт, без значение дали е изпълняване на мисия, докато са изтощени, плуване в арктически води или поставяне на подводни взривове. Научават се да игнорират непоносими болки, осъзнавайки, че това няма да ги убие. Инструкторите споделят, че повечето от трениращите, които се пречупват, напускат не заради болката, а заради невероятното напрежение, на което биват подлагани. Ти може би не би искал да се натоварваш чак до такава степен, но все пак можеш да използваш този принцип с цел постигане на по-добри резултати. Избери си едно удобство, без което да прекарваш ежедневието си, и се опитвай да игнорираш "болката", отклонявайки потока си на мисли. В крайна сметка се оказва, че не сме в толкова неудобна позиция, колкото си мислим всъщност.
 
5. Изгради умствената си издръжливост. Пехотинците се нуждаят от добра причина, за да покажат страх или колебание. Негативното мислене обикновено води към гарантиран провал. Сприятели се с хаоса и приеми неговата роля в живота. Спри да очакваш всичко да бъде лесно предвидимо. Фокусирай се върху целите вместо препятствията. Достоверен индикатор за трениращ пехотинец, който ще стигне до края, е нагласата му, че едва ли не е невъзможно да умре и е решен на всичко да успее. Когато решиш да направиш нещо, продължавай докато постигнеш желания резултат, без значение какво ти се изправя на пътя и колко време ти е нужно да го преодолееш. Никога не се отказвай!
 
6. Стани част от цялото. Трениращите са научени да мислят и действат като едно, защото обединени са по-силни, отколкото по отделно. Заедно постигат повече от това, което дори най-силният човек може да постигне сам. Ставайки част от нещо по-голямо, пред нас се откриват възможности за неща, които не бихме могли да направим самостоятелно. Пехотинците също научават да се отнасят с другите така, както биха искали другите да се държат с тях. Потупване по рамото от друг трениращ може да бъде единственото, от което се нуждае един пехотинец, за да продължи, а не да се откаже. Един екип никога не оставя ранен член по време на мисия, независимо от рисковете и травмите, които може да получат. Можем да следваме примера им, като отказваме да оставим сам емоционално разстроен приятел, без значение колко безнадежден изглежда случаят.
 
7. Обръщай внимание на детайлите. Може би си се запитвал защо пехотинците, дори и по филмите, винаги пазят часовниците си чисти през цялото време. Един от възможните отговори е, че "дяволът се крие в детайлите". Това ще рече, че когато си на мисия, дори най-малката нередност може да ви издаде. Повечето от нас забелязват и обръщат внимание на големите неща. Истината е, че всъщност малките такива са по-важни. Обръщайки внимание на това, което се случва около нас, има вероятност да намерим решение на голям проблем, в който сме затънали, например. Понякога също се казва, че и "Господ се крие в детайлите", което пък може да означава само едно - забелязвайки малките неща в живота, може да ни се открият неочаквани възможности, които попринцип бихме изпуснали.
 
8. Бъди подготвен. Пехотинците обмислят абсолютно всяка ситуация и рутинно се изправят срещу непознатото. По време на подводните тренировки, инструкторът може нарочно да разкачи маркуча за въздоха на някой трениращ, за да види как реагира.
Вместо да се паникьосва, човек се научава спокойно да върне маркуча на мястото му и да продължи мисията. Пехотинците се научават също да визуализират предизвикателства преди още да са се случили и и да виждат оптималните действия, които могат да предприемат. Представянето на ситуации, в които трябва да реагираме различно, е упражнение, което наистина може да ни бъде от полза, ако искаме да променим поведението си и подобрим представянето си.
 

9. Научи се да мислиш с краката. Дори най-добрите планове могат да се провалят. Какво става тогава? Пехотинците трябва да реагират светкавично. Натоварващите тренировки, на които биват подлагани пехотинците, им отключват възможности в екстремни ситуации, включващи физическа сила и ловкост, но понякога предизвикателството е умствено. Трябва моментално да бъде взето решение. Пехотинците трябва да дадат най-доброто от себе си без да бъдат спрени. Колко често си позволяваме да останем втрещени от изненада, само за да я оставим да ни отмине? Взимането на решения, когато възникне конфликт е много по-добър вариант, от колкото да станем жертва, пропускайки да вземем такова.
 
10. Следвай иструкции. От голямо значение за успешното извършване на мисия е всички членове на екипа да внимават в нарежданията, които им се дават. Инструкторите от време на време нареждат команди на изтощените мъже, само и само да видят кой внимава. Пехотинците не могат да си позволят да пропуснат нито един детайл, иначе мисията им може да се провали. Случвало ли ти се е да създаваш проблем на себе си и на околните, като не внимаваш в нещо, на което е трябвало да обърнеш внимание? Можем ли да избегнем грешки, вслушвайки се в съветите на тези, които ги е грижа за нас? Вярно е, че е по-лесно да ги пропуснем в стремежа си да свършим работата по-бързо, но инструкциите от надеждни източници са често тези, които ни помагат да успеем и да се предпазим от щети и наранявания.
 
Въпреки че не всички от нас искат да бъдат супергерои, можем поне да бъдем по-добри от това, което сме в момента. Защо да не се предизвикаме да се изкачим по-нависоко? Практикувай уроците на пехотинците, за да окуражиш все още неоткрития си потенциал. Може да останеш изненадан, като откриеш суперсилите, които не си очаквал, че притежаваш.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес