Зареждане

Историята на Алекс Перейра: Алкохоликът, който покори върховете!

Историята на Алекс Перейра: Алкохоликът, който покори върховете!
Публикувано на: Ноември 14, 2022 в 00:00 ч
Историята на бразилската звезда Алекс Перейра е достойна за холивудски филм.Алекс Перейра е феноменален кикбоксьор, който първо стана двоен шампион на топ организацията GLORY, а на 35-годишна възраст стана шампион в средна категория на UFC. В неделя сутринта бразилецът нокаутира Израел Адесаня, когото преди това беше победил два пъти в GLORY.

Дойде време да ви запознаем с трънливия път на Перейра към върха. Път, в който той се бори не само със съперници, но и с вътрешни демони. Детството в Бразилия е оцеляване, включително в суровите райони на Сао Пауло. Така било и с Перейра.

От ранна възраст той научил какво е тежък труд. До 12-годишна възраст той работи с баща си на строителен обект като помощник-зидар, а след това получава работа като механик в гумаджийница и работи по 10 часа на ден. Но работата не се превръща в спасение за младото момче.

Факт е, че Алекс започва да пие ром от малък. Той са наливал с ром всеки ден с възрастните. Алекс бил толкова пристрастен към алкохола, че изпивал по 1 литър на ден в продължение на 4 години. Никой не му помага да се отърве от зависимостта.

А шефът му понякога плащал на Алекс с алкохол.

„На 12 години реших, че училището не е за мен. Намерих работа в магазин за гуми, който предлагаше и ремонт на автомобили. Влачих по 10 часа на ден гуми, намазани с масло и кал. 

Магазинът беше обслужван от голям екип от хора, които постоянно се освежаваха с бразилски ром от захарна тръстика.

Те го пиеха постоянно, за да изкарат целия ден. В началото вкусът на алкохола ме отблъскваше, после се научих да го понасям, а след това развих и вкус към него. Започнах да пия като колегите си от магазина.

До 16-годишна възраст пиех по литър ром на ден, понякога го смесвах с бира. Станах алкохолик, тежък алкохолик. Това беше просто нормален начин на живот за всички, които работеха в този магазин за гуми. Пиехме и след работа.

Бирата ми харесаше повече, но по дяволите, нямах пари. Имал съм тежък живот. Учих само до осми клас. Не обичах да уча, никога не четях книги. Имах много различни работи, бях цветар, строител. 

Алкохолът наистина съсипа живота ми.", казва Перейра.

С течение на времето Перейра решава да се запише на тренировки по кикбокс. Той дори успява да стане републикански шампион по кикбокс, като по това време бил пиян.

„Заради алкохола и начина ми на живот започнах да влизам в конфликти и битки. По-често печелех тези битки чрез вродена сила и инстинкти. Но изведнъж бях очарован от идеята да се науча как да се бия истински. 

Така на 21 години се запалих по кикбокса. Това решение промени живота ми, кикбоксът отвори част от личността ми, за която не знаех преди. Станах републикански шампион по кикбокс, докато бях пиян. 

Тогава се стигна до точката, в която вече не можех да го правя“, споделя Перейра.
С началото на бойните изкуства проблемите с алкохолизма не изчезват. Те го преследваха обратно в първите му четири години като професионалист. Перейра става успешен кикбоксьор, но не се отказва от алкохола. Той страдаше от тази зависимост, но любовта към хората и религията му помагат.

В един момент Перейра осъзнава, че това не може да продължава. Боецът проучиl родословието си и установява, че той е сто процента бразилец - без никакви примеси от африкански или европейски корени. Това изпълни Алекс с любов към своя народ и произход, което му помогна да се откаже от алкохола:

„В мен няма нищо бразилско-европейско или бразилско-африканско. И двамата ми родители произхождат от племена, които са живели на тази земя, преди външни хора да дойдат на нея. 

Така се случи, че когато влязох в залата за кикбокс, в нея имаше само такива момчета - чистокръвни бразилци. Започнах да научавам все повече и повече за това, за произхода си и това ме направи по-духовен, по-близо до родословното ми дърво. 

От местния бразилски език Тупи моят псевдоним "PoAtan" се превежда като Каменна ръка. „Po“ е „ръка“, а „Atan“ е нещо като камък, плътен и здрав.

Всичко това ми помогна да се справя с алкохолизма. Всяка тренировка във фитнеса е усещане, че се събирам с корените си, с предците си. Още от първия ден усетих колко е вълнуващо.”, споделя Перейра.

Казват, че в лечението на Перейра е имало и друг важен фактор - религията.

Алекс не е говорил за това публично, но има версия, че бразилецът е приел исляма преди повече от 7 години. В крайна сметка в социалните мрежи е популярно видео, в което боецът през 2015 г. произнася шахада, като засвидетелства, че няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед в Негов пророк.

През 2015 и 2016 г. бразилецът комбинира кикбокс с ММА, което забави прогреса на боеца. След първата титла през 2017 г. Алекс изрази желание да гони кариера в UFC чрез сериите на Дейна Уайт, но GLORY му забраниха заради договорните споразумения помежду им.

По пътя към титлата, Перейра току-що беше победил Израел Адесаня два пъти. Перейра навърза серия от защити на титлата в средна категория на GLORY. През 2019 година Алекс спечели временната титла в полутежка категория на GLORY, което го направи двоен шампион.

Две години по-късно той спечели и безспорната титла в полутежка категория, като така стана първият безспорен шампион в две дивизии в историята на GLORY. Договорът на Перейра с GLORY изтече и той реши да влезе в UFC.

През ноември 2021 г. Перейра нокаутира Андреас Михайлидис. Последва победа с решение над Бруно Силва, а Шон Стрикланд беше нокаутиран в първия рунд. Благодарение на победата над последния, Алекс се изкачи до пето място в класацията.

Така той заслужи бой за титлата с Израел Адесаня, но този път щяха да мерят сили по правилата на ММА. В битката им Алекс за малко да загуби с нокаут в първия рунд, след като беше здраво разклатен. Той обаче оцеля и продължи да се бие, като отстъпваше по точки на своя враг.

В последния рунд Перейра осъзна, че губи и даде всичко от себе си. Алекс успя да нокаутира Адесаня, а победата беше 3-та над този съперник. За 2 години в UFC Перейра успя да спечели титлата, което е невероятно. Алекс определено записа името си със златни бувки в историята на бойните спортове.

Един алкохолик успява да пребори своята зависимост, а след това покорява върховете в два различни спорта, в двете най-големи бойни организации в света.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес