Зареждане

Ще направи ли Крис Уайдман чудото?

Ще направи ли Крис Уайдман чудото?
Публикувано на: Юли 4, 2013 в 10:00 ч
Автор: Joredos
Снимка: wikimedia.org

Дългочаквания мач между Крис Уайдман и Андерсон Силва наближава. В събота ще разберем дали ще имаме нов шампион, чудо неслучващо се вече почти седма година или суперкомпютърът Силва ще направи 11-та поредна защита на пояса.
 

Защо Уайдман заслужи

 
Заслужи поради това, че има най - дълъг период от мачове без загуба. Другите бойци от топ 10 не можаха да задържат дълъг победен рейт поради две причини - загуба от шампиона или загуба по пътя към претендентското място. Уайдмън пък печелеше безапелационно мачовете си. Освен нокаута на вечерта срещу Мунюз беше направил и душене от стойка - нещо, което не бяхме виждали отдавна в UFC, което му и даде submission of the night.
 
 

С какво е по - различен

 
На първо място Паяка ще излезе срещу най - добре подготвения психчески боец в UFC. В интервюта Уайдман е казвал, че предишните му противници влизат в Октагона психически загубили. Докато посочваше тези им грешки припомни, че има висше образование по психология, което му помага да вникне в този въпрос и да не дава преимущество по никой показател на шампиона. Крис Уайдман има стил близък до Сонън. Не толкова агресивен, но същия с много събарания и ефективна работа в доминантна позиция. Прибавяме и по - доброто джуджицу и премерените атаки. Уайдман не играе рисковано, а винаги с идея и план.  Когато беше гост при Ариел Хауани още преди дебюта си в UFC Хауани го питаше "Ти кой си победил в колежа, като си толкова добър борец" и Уайдман каза скромно "Ами побеждавал съм Райън Бадер и Фил Дейвис. " "Ти си добър, бе" с учудване каза Хауани. В момента най - доброто, което може да противопостави категорията срещу Силва това несъмнено е Уайдман.
 

Къде е уязвим Уайдман

 
Кардиото му в мача с Мая не беше на високо ниво и се усети умората му в края на втория рунд. В дебюта си срещу Алесио Сакара пък издържа мача на 100%. Важен въпрос е в дълъг двубой дали ще издържи на 5 рундов мач. Обича тейкдауни и предпочита да играе доминантно, а не на контраатаки. Не сме го виждали как се бие в клинч и при преса на оградата нещо, което Паяка много обича. Във всичките си мачове Уайдман разчита на доминацията си в ground and pound в следствия на събиранията, които прави. От там работи в гард или в side за събмишън. Силва ще очаква и това и със сигурност има подготвени отговори.
 

Силва прекратява кариери

  
Андерсън Силва побеждава с тотално хегемония. Сваляше шампиони от трона и направо ги пенсионираше. Психически претедентите не са същите след мач с него. След мачовете срещу него се демотивират, сменят категории, сменят федерации или просто се пенсионират. След мачовете си с Паяка, Рич Фраклин, Форест Грифин вече не бяха боеспособни, дори и за реванш, а когато Рич все пак го получи и то в родния си град нещата завършиха по същия начин - с тежък нокаут.
 
 
Дан Хендърсън предаде PRIDE пояса си, заради душенето, което Силва му направи при обединяването на двете федерации. Нейт Маркуарт един изключителен атлет получи шанса на живота си, но беше нокаутиран още в края на първия рунд. Демиън Мая като един боец с невероятно джуджицу и умерен боец, обаче не усети темпото срещу Силва и беше обиждан 5 рунда от шампиона заради това. Голямата уста на Чаел Сонън щеше да заговори още по - силно, ако шампионските мачове бяха по 4 рунда. . . Уви, за триъгълника на Паяка Голямата уста нямаше решение. Реваншът пък беше опустошителен. Белфорт възкръсна от дълбоката психическа криза заради смъртта на сестра му, които се отразяваха на мачовете му и стигна до мач за титлата. Там, обаче и Господ не можа да му помогне, а Паяка взе награда за нокаут на вечерта. Бонар излезе предпенсионно, за да не развали събитието в Бразилия с кратко предизвестие, но чудото не стана и ненокаутирания досега Бонар, падна зрелищно нокаутиран. Безславно изхвърлени след това си останаха Патрик Коте, Травис Лутър и Джеймс Ървин - неравностойни конкуренти за пояса. За 7 годишното си царуване Силва изхвърли от трона старото поколение, пенсионира следващото, а сега работи върху това да царува и в настоящето. Мачът с Уайдман ще покаже, дали това е боец от бъдещото поколение или е от сегашното. Защото, ако се окаже, че е от сегашното - изходът от двубоя ще е ясен.
 

Не е ли рано да се бие за пояса

 
Рано е. След мачът с Муньос можеше да получи един хубав двубой срещу някой от топ 5 като Белфорд, Биспинг или неудобен боец като Оками. Задължително беше да стане и то поне преди половин година.  За съжаление точно тогава  близо 2 месеца не беше тренирал заради разстежение в рамото, което отмени мач с Тим Боуч за края на декември. Уайдман не се е бил от 1 година и нямаме точна преценка за неговата форма. Със сигурност посоката е нагоре и напред, но колко точно ние не знаем.
 
 

Ще успее ли

 
Залогът за Уайдман е огромен. Бие се едва от 4 години и е на последното стъпало пред най - престижния пояс в света. Никоя звезда не е почнала със най - добрите си мачове. Мат Сера е негов треньор в джуджицу подготовката. Крис определено е повлиян от стилът на Сера и успешно го копира. 

Този анализ няма за цел да покаже кой ще спечели двубоя. Това няма кой да го каже на 100%, защото ако беше на 100% ясно този мач нямаше да се състои. Маркирахме отправни точки кой, какво може да покаже на този етап и какви са изгледите да ги покаже в октагона. Лавината от въпроси нараства със всеки изминал ден, но те ще имат отговор едва 6 юли. Толкова далеч.
Този анализ е публикуван от Joredos, като начало на една хубава инициатива, стартирана от него.
Ако и вие желате да изпратите свой анализ или история на дадена тема, моля пуснете го от тук.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес