Зареждане

Коментар и резюме след MaxFight-26

Коментар и резюме след MaxFight-26
Публикувано на: Февруари 13, 2012 в 20:19 ч

красимир младенов мма българия

Вярно е! Попфолкът води в класацията е за най-зрелищната проява в българския шоубизнес. В Банско ММА, макар и спорт, показа, че му диша във врата. Благодарение на МаксФайт. На концерта на Лепа Брана навалицата пред залата на хотел „Флоримонт” беше далеч по-скромна. И не така напориста.


Заслужаваше ли си? Майсторите казват – да.
  

Видяхме виртуозни изпълнения на хватове от неудобни положения /Краси Младенов, Витали Бандурски/, преодоляване на предстартовото притеснение /Роберто Петров, Георги Стоянов/, мъките на титулования японец Кейсон Чен да пребори болката / счупено плаващо ребро/ или страха!?, и за съжаление - голямата разлика в класите /Георги Василев – Спасе Алтанджиев и Росен Димитров Борче Ивановски/.


Понеже във форума се появиха съмнения за класата на Росен...

Росен не е виновен, че противниците му се страхуват от него. Или може би е виновен , защото е добър, защото има самочувствие на шампион и е способен да го внуши на този срещу него. По-старите запалянковци по бойните спортове си спомнят за пронизващия поглед на Майк Тайсън, когато реферът ги привикваше преди началото на мача. И унизителната му усмивка. Гадняр? – Не е така. Това са добре заучени похвати. Така действат близнаците и не бива да им се сърдим.


Росен и брат му Румен не започнаха да се бият в ММА през глава, хаотично, без да преценят реално докъде могат да стигнат. Предизвикателството тегнеше над тях още от битките в Най Клаб. Но им трябваше време, за да се съгласят. Те знаят, че ММА е опасен спорт. Не всеки става за него. И двамата постепенно трупаха знания, намериха си треньор /Петър Стоичков/, който да им покаже това, което бойното самбо не може да им даде и едва тогава започнаха експедицията си във вече не така неизвестното.

Свидетел съм как тренира Росен за мача в Банско. Всеки ден, по два пъти, всяка тренировка около два часа. Е, как няма да е добър.
По-скоро трябва да се сърдим на македончето, което сигурно след два боя по улиците на Куманово е решил, че става. Куражът му стигна докато не усети твърдостта на юмрука на близнака. Някъде в 20-та секунда.


А мигове по-късно Росен показа и добрата страна у себе си. Честити на майка си 50-ия у рожден ден.


Трудно е да се анализира нещо, което само е загатнало за себе си.


Мачовете продължиха 34 минути активно време. Какво е виновен Краси Младенов, че Юлван Али, макар и шампион по борба на Турция, 20 см по-висок и 6 кг по-тежък, така наивно попадна в капана на армбара. Или русенецът Станислав Енчев, който с точни удари накара японеца Кейсон Чен да се откаже в почивката между първия и втория рунд. Бил се качил със счупено плаващо ребро. Не му вярвам, защото знам какво е да те боли счупено ребро, а го видях преди мача да тренира с Роберто Петров.


Това бяха добрите новини, да оставим място и за лошите.


Организаторите ги знаят, нека ги научите и вие.


Както навсякъде по света, и у нас границата между бойния спорт и шоубизнеса понякога е толкова незабележима, че даже я няма. Зависи от това, какъв е подходът. Чиновнически, който беше типичен у нас за времето, когато спортът беше държавна политика и нямаше значение, колко хора се знаят за съществуването му, или...това, което прави промоторската къща „Максфайт” е с ясна цел – да запали хората и, да се говори за ММА не само като за нов спорт, а като за социално явление. И той наистина е такова. Не само в Щатите, където измести бокса и кеча от водещото място в спортните програми на телевизиите, а и в Европа. Огънят т.е. интересът е налице и у нас, но той трябва постоянно да се подклажда.


Хората ще идват, ако най-добрите се бият срещу най-добрите. „Да си мачмейкър е може би най-трудната професия в боксовия бизнес. По-скоро изкуство, отколкото занаят” – казва го мачмейкърът Хаген Дьоринг от фирмата Зауерланд Промошън - Постоянно съм в движение, ходя от клуб в клуб, проверявам и най-малките детайли, защото знам – има ли мисмач /неравностоен/, виновният ще съм аз. Много хора ми завиждат, но ако знаеха, колко много работа има, няма да е така” – твърди германецът, който признава ,че Кобрата му е любимец.


Идеята за Гранд При в категорията до 93 кг е страхотна. Като знам, кои ще участват в нея, направо ми се изправят косите. Това ще бъде интрига, която ще държи запалянковците будни за ММА до края на годината. А началото ще е на На 24 март в София. Тогава Максфайт прави грандиозно шоу. Там сме. 

Източник: mmabg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес