Зареждане

ММА – гладиаторски битки или бъдещ олимпийски спорт?

ММА – гладиаторски битки или бъдещ олимпийски спорт?
Публикувано на: Май 17, 2011 в 14:00 ч

Мнозина смятат смесените бойни изкуства (от английски: mixed martial arts) за варварски спорт, но въпреки това залите са претъпкани с фенове, както по света, така и в България. Дали защото хората харесват насилието и кръвта, или просто от уважение към тези момчета, практикуващи сравнително нов спорт?  ММА се наложи изключително бързо, може би заради комплексността си.  На бойната арена хората наблюдават съвкупност от бокс, кик бокс,  муай тай, таекуон-до, борба, самбо, джудо, граплинг и бразилско жиу житсу. Всички бойци са внушаващи и безмилостни. Нещо съвсем нормално предвид атрактивните Гала вечери.

 
Смесените бойни изкуства, по-известни като MMA, са тип бойна дисциплина, която включва различни бойни техники, с помощта на които да се постигне победа над опонента. Този спорт бързо набира популярност в последните години, не само по света, но и у нас. В MMA се използват различни техники от стойка и на земя. Боят в стойка включва ритници, колена и удари с ръце, докато на земя се борави със задържания, ключове и хвърляния. Методи като бъркане в очите, хапане, куки и закачания не се позволяват в повечето турнири. А в някои организации се забраняват удари с глава, лакти и други.
 
Повечето от най-добрите състезатели са комплексни играчи, обучени добре и в двата стила. Най-известните вериги за момента очевидно са „Страйкфорс" и UFC.
 
Диктаторът в този спорт за момента е Алистар Оувърийм, по прякор „Разрушителя". Мъж на 31 години от Англия, който се състезава за Холандия. Той показа качествата си на целия свят. Шампион на „Страйкфорс", „Дрийм" и „К-1". Претендент за световната титла на „Страйкфорс" през 2011 година.  По време на визитата си в България титанът на смесените бойни изкуства демонстрира заинтересоваността си от развитието на ММА в нашата страна. Пред камерата на Livesport.bg той сподели, че някои от състезателите в страната са на сравнително добро, но не перфектно ниво. Освен всичко друго, той заяви и че не се съмнява в успеха си срещу Фабрицио Вердум в полуфиналите на „Страйкфорс" и че ще надделее над него в не повече от един рунд. Дали самоувереността на Оувърийм ще му помогне действително да спечели мача или пък прекаленото самочувствие ще му изиграе лоша шега, феновете на този спорт ще могат да се убедят на 18-и юни. Тогава, в „American Airlines Center" в Далас, ще се състои и самият двубой. 
 
Друго сериозно име в света на ММА е това на Фабрицио Вердум. Бразилският майстор на жиу-жицуто и джудото има актив от 14 успеха срещу само 4 поражения. Дебюта си в „Страйкфорс" Вердум прави на 19-и август 2009-а година. Името му се прочу не толкова с 19-те му мача, колкото с това, че след 10 години славна кариера в смесените бойни изкуства „Императора" Федор Емелияненко бе заключен от бразилеца за по-малко от две минути. Може би той наистина ще докаже, че е сред най-големите, едва когато победи утвърдилия се като категоричен настоящ номер едно Алистар Оувърийм.
 
Все още приеман от повечето привърженици на ММА за номер едно е Федор Емелияненко. Той е руски многократен шампион в свободните боеве в различните надпревари, организирани от големите световни организации в този спорт. Спечелил е 31 от 35 изиграни срещи, като освен всичко друго е и четирикратен световен шампион по бойно самбо. Две от общо трите си загуби Емелияненко регистрира в последните си два мача, като преди това бе прекарал цели 10 години без поражение. Въпреки, че за своите фенове той остава безспорен фаворит, за по-малко от година първо Фабрицио Вердум, а след това и Антонио Силва доказаха, че „Императора" не е непобедим. Дотогава несломимият Федор носеше короната на успеха необезпокояван, но изведнъж в съзнанието му се прокрадна мисълта за оттегляне от големия спорт. Намериха се обаче гладни мениджъри, които успяха да убедят стария бос на октагона да остане в кървавите битки, което го амбицира отново да се бори за позиция в най-добрата ММА верига.
 
Антонио Силва пък е единственият от известните бойци, който се състезава с физически недъг. Силва страда от акромегалия – неограничено освобождаване на хормона на растежа след пубертета. Вследствие на това долната му челюст е несъразмерна с горната, като стъпалата му също са извън нормалните размери. Това обяснява и прякорът му „Голямата стъпка". Въпреки това болестта не му пречи да доказва изключителните си способности, като той е едва втория боец в рамките на последните 10 години, надигравали легендарния Федор Емелияненко. Той се заканва, че ще спечели и мечтаната за всеки състезател от неговия калибър титла в една от най-популярните вериги – „Страйкфорс". За да направи това обаче той ще трябва да се справи със следващия си съперник на полуфиналите в състезанието. Името на опонента му ще стане ясно едва след изиграването на ¼ финала между Алистар Оувърийм и Фабрицио Вердум.
 
В България ММА, който стартира официално преди няколко години, става все по-известен особено сред подрастващите, като за тях това е не толкова спорт, колкото своеобразен отдушник за изява на скрита агресия. Във всяка зала може да се забележат тийнейджъри, опитващи се да подражават на най-големите в този спорт, както и на някои от изявените български бойци.
 
Сред по-известните имена на територията на страната са Благой Иванов – Багата, Румен и Росен Димитрови – Близнаците, Йордан Радев, Любомир Геджев, Любо Симеонов – Гребеца, братята Емил и Светослав Захариеви и други.
 
Тъй като ММА в България очевидно е печеливша инвестиция, родните две федерации неуморно се борят за организирането на по-добри турнири, а очевидно го и правят, след като в работен ден и при цена около 30 лева за обикновен билет, столичните зали се пукат по шевовете.
 
В опитите си да привлекат все повече и повече зрители организаторите канят звезди от световен калибър, което се оказва правилната стратегия. За да превърнат този спорт в олимпийска дисциплина българските, а и останалите федерации, организиращи различни надпревари, правят всичко възможно за популяризирането на ММА в различните среди на обществото.
 
Въпреки консервативното схващане от страна на тези, от които зависи въвеждането на ММА в олимпийската програма, много ясно личи все по-засилващия се интерес към смесените бойни изкуства. Организаторите на свободните боеве могат да се гордеят с факта, че единствената сцена, на която могат да се видят повече фенове, е тази на футболните стадиони, поне засега.
 
Дали пък ММА битка в центъра на Рио де Жанейро няма да е основното събитие на Олимпийски игри през 2016-а година.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес