Зареждане

Пулев за брадата на Кличко, баща си, Андреа и София

Пулев за брадата на Кличко, баща си, Андреа и София
Публикувано на: Октомври 28, 2014 в 19:19 ч
Източник: Gong.bg
Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев, който се готви за мача на 15-и ноември в Хамбург със световния шампион на четири федерации Владимир Кличко, даде голямо интервю на украинския вестник "Севодня", цитиран от Gong.bg.

- Моят руски не е много добър. Да, и практиката ми е малка. За последен път говорих на руски преди около една година. Не ми харесва, когато правя нещо лошо. Затова давам малко интервюта на рускоезични журналисти.

- Руски си учил в училище?

- Да, тогава в България имаше социалистически строй и изучаването на руския език беше задължително. По руски имах "четворка". Аз не бях образцов ученик, бях непослушен, заядлив.
Мисля, че това е нормално за момче, което освен това се занимава и с бокс.

- А немски научи? Ти тренираш и се боксираш в Германия.

- Да, учих с преподавател. Немският език е сложен, но когато човек иска нещо да научи, той може да го направи.

- Немски знаеш по-добре, отколкото руски?

- Да, защото на немски разговарям всеки ден, имам практика. Въобще с Владимир мога да разговарям и на немски, и на руски.

- Давай вече за бокса. Лесно ли ти беше след отлагането на мача с Кличко за ноември да възобновиш подготовката си?

- Без проблеми. Даже е хубаво, че имах повече време да се подготвя за шампионския мач. Аз проведох тренировъчен високопланински лагер в България. Тренирах на височина 2000
метра в базата "Белмекен". Тази база я използват не само български спортисти, но и украински, руски . . . Сега продължавам да се готвя в Германия, правя спаринги.

- Разработи ли план за боя?

- Не искам да разкривам нашите тактически намерения, това ще бъде само от полза за Владимир. Но обещавам на любителите на бокса интересен двубой. Защото в последно време Владимир имаше само с един добър съперник - Александър Поветкин. След него Кличко се боксира с Леапаи, но това беше лесен мач за Владимир.

- Специалистите отбелязват, че ти, както и Владимир, много ефективно използваш левия прав. Вашите стилове си приличат?

- Има нещо общо. Но има и различия. Аз мога да комбинирам различни стилове.

- Как мислиш, твоят шанс не е ли в лъки пънч - един удар, с който да свалиш Владимир? /лъки пънч - специфичен боксов термин, който означава по-скоро "удар на отчаянието", когато губиш мача и влагаш всичко в този удар, "случаен удар", а не буквалния превод от английски "щастлив удар" - бел. на преводача/.

- Аз мисля, че имам всички съставки за победа. Аз съм добре подготвен физически, аз съм бърз, имам добра стратегия. Уверен съм, че боят ще мине по моя сценарий. Макар че искам да кажа, че ние с Владимир не се намираме в еднакви условия.

- Защо?

- Като боец на Зауерланд Евант аз подписах договор с антидопинговата агенция НАДА. За пет години. Това беше изискване на телевизионния канал АРД. Аз постоянно съобщавам на агенцията за своите премествания - в кой град съм, в кой хотел. Ако те не ме намерят там, това ще бъде приравнено към положителна допинг-проба. Когато им написах, че пътувам от България при брат си в Германия, те ме чакаха още на летището. Само през последния месец аз три пъти сам давал допинг-проби. През тази година общо шест пъти. Това е много, но аз не виждам в това голям проблем. Искам всички да знаят: аз съм чист. А Кличко има съвършено други условия в договора с антидопингова агенция - той дава допинг проба само след мач. Аз му предложих: Владимир, дай да бъдем в равни условия, дай допинг проба преди мача. Но той отказа, позовавайки се на своя договор. Да, формално Кличко нищо не нарушава. Но той е шампион! Ако аз бях на негово място щях да се съглася да дам допинг проба преди мача, за да докажа на всички, че съм чист.

- Много съперници на Кличко се оплакваха, че братята диктуват много груби условия при подписването на договор за мач. Например Дейвид Хей каза, че в случай на победа той е бил длъжен да проведе мач-реванш с втория брат, а ако отново победи - още един реванш . . .

- Мога да кажа, че в случай на моя победа, аз по договор съм длъжен да дам реванш на Владимир.

- Ясно. А какво ще кажеш за мненията, че Владимир има "стъклена брада"?

- Така говорят. . . Засега нищо не мога да кажа - трябва сам да проверя /смее се/".

- В твоята професионална кариера имаш два мача с украинци - през 2011 година със Заворотни и с Педюра. И двамата ги победи само по точки. Беше ли трудно?

- С украинските боксьори никога не е лесно. Аз съм се боксирал не малко с тях, още когато бях аматьор. Вие имате силна школа и добри треньори. Те отдават целия си живот на бокса. Не е удивително, че украинските боксьори са сложни противници, истински бойци.

- Ти заслужи правото да излезеш в шампионски бой с Кличко, спечелвайки 20 от 20 мача, в това число и квалификационния с Тони Томпсън. А ето американецът Шенън Бригс привлича вниманието към себе си с всякакви скандали. Последния път той бутна Владимир във водата . . .

- Ние, славяните, имаме друг манталитет. Аз не ги разбирам тези неща. Трябва да се държиш достойно, като мъж. Бригс устройва някакви странни шоута и се държи като клоун. Според правилата шампионът може да избира съперник за защита на титлата си от първите 15 боксьори в рейтинга. А къде е Бригс в рейтингите? Сега той е Господин Никой! /Бригс наистина отсъства сред топ 15 в тежка категория на три федерации - СБС, ИБФ и СБО, но е на 7-мо място в класацията на СБА - бел. на авт./

- Кой мач на професионалния ринг смяташ за преломен в твоята кариера. Може би мача със същия този Томпсън през 2011 година?

- За мен всеки мач е бил важен, защото всеки мач ми помагаше да стана по-силен и да науча нещо. Имам зад гърба си 20 професионални мача, не толкова много, колкото Владимир, но това също не е малък опит.

- На теб очевидно ти е било съдено да станеш боксьор, след като твоят баща Венко Пулев е бил шампион на България в тежка категория. Твоят брат Тервел е бронзов медалист от Олимпиада 2012!

- Да, татко много е искал момче. А мама ражда едно след друго три момичета, представете си. След това се появяваме ние с Тервел. И именно татко ни запозна с бокса. Вие разбирате, че едно малко момче не се интересува много от спорт. Но татко говореше: "Давайте, аз ще ви покажа" и ни запозна с бокса. В някаква степен даже настояваше ние да проявим интерес към този спорт. Той винаги е говорил, че най-голямата му мечта е да възпита от нас боксьори-шампиони.

- Излиза, че татко Венко е бил вашият първи треньор?

- Той се занимава с нас две години. След това ни каза, че е време да отидем в залата. Тъй като татко нямаше нито своя тренировъчна зала, нито лиценз за детски треньор. Би трябвало да видите как той ни избира клуб! Заведе ни в залата, погледа и каза: "Не, тези треньори не ви пасват, това е несериозно". Обиколихме три-четири клуба и едва след това се установихме в ЦСКА. И през цялото време татко, докато не умря през 2007 година, следеше внимателно нашите кариери с Тервел.

- Случвало ли се е с брат ти да защитавате по-големите си сестри?

- Случвало се е. Макар че те са по-възрастни, аз и досега съм им опекун, говоря им, когато смятам, че постъпват неправилно.

- Зная, че баща ти е решил да кръсти теб и брат ти в чест на персонажи от българската история.
- Да, работата е в това, че той много обичаше историята. На всички стени в нашата квартира имаше шкафове и лавици с книги. Нямаше къде да сложим гардероб, всичко беше в книги! Татко имаше две истински страсти в живота - бокса и книгите.

- Обичаш ли да четеш?

- Да, макар че нямам много време за четене. Романите и приключенските книги не са ми интересни, обичам да чета поучителни, философски книги.

- Прякорът "Кобра" идва от името Кубрат, нали?

- Да, този прякор също ми го даде татко, в детството ми. Говореше, че съответства на моя стил в бокса.

- Самият ти плашиш ли се от змии?

- Не, аз много обичам животните.

- Имаш ли животни у дома си?

- Моето момиче има малко кученце. Можеш да гледаш голямо куче само, когато живееш в голям дом.

- Вие с Клаудия не сте женени? /украинският журналист бърка името на приятелката на Кубрат Пулев - бел. на пр./

- Засега не. Ще видим как ще се развият нашите отношения. Вие имате хубава поговорка: "Ще поживеем - ще видим".

- Владимир също не е женен с Хейдън Пенетиър, но вече чакат дете. Как мислиш - дали преди боя за Кличко това е отвличащ фактор, или обратното - източник на вдъхновение?

- Това може да повлияе положително, но може и да те разконцентрира. Всичко зависи само от Владимир. Но ако трябва да говоря честно, това не е моя работа. Мога само да се порадвам за тях и да пожелая здраве на майката и на бъдещия малчуган.

- Впрочем, може да проследим нещо общо между теб и Виталий Кличко. Много сте се боксирали в Германия, но сте запазили гражданството на своите страни. Братята ви са олимпийски медалисти. Може би, по примера на Виталий, ще станеш кмет на София?

- Политическите занимания не са подходящи за всеки. Мисля, че сега Виталий много добре чувства това. От друга страна аз го разбирам. Той е боксьор, а на ринга е привикнал на борба. Завършвайки кариерата си на спортист, трансформира тази борба от боксова в политическа. Не знам с какво ще се занимавам в бъдеще. Засега съм концентриран изключително върху своята кариера и предстоящия бой.

- Нека да си представим, че сега се кандидатираш за кмет на София. Ето Кличко в Киев събра 57 процента гласове. Как мислиш, много ли ще гласуват за теб?

- Хм /замисля се/. Разбира се, аз имам много запалянковци в България. Но аз ще се повторя, политиката и боксът са съвършено различни неща. Това е голяма отговорност, когато един човек ръководи целия град или страна. Хубаво е, ако той е професионалист. Но много често към властта се стремят хора изключително заради собствените си амбиции и за лични облаги. Според моето убеждение, политикът на власт трябва преди всичко да се грижи за благосъстоянието на гражданите. Това е най-важното. . .

- Ако на 15 ноември ти победиш Кличко и станеш световен шампион, какво е първото нещо, което ще направиш на другата сутрин, когато се събудиш?

- Просто ще благодаря на Бога и на своя баща. /БТА
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес