Най-големият сайт за бойни спортове

       

Недков преди държавното ММА първенство: Целта ни е да вкараме възможно най-много младежи в залите

Недков преди държавното ММА първенство: Целта ни е да вкараме възможно най-много младежи в залите
Публикувано на: Април 7, 2016 в 17:21 ч

Станислав Недков, известен и като Стъки, е президент на Българската федерация по ММА от началото на 2014 г. По мнението на министър Красен Кралев федерацията е най-бързо развиващата се в страната.

Само за година Недков увеличи клубовете в България от 10 на 39.

В края не месец април в Пловдив ще се проведе Държавно първенство по смесени бойни изкуства. Тази година има и Балканско и Световно първенство в Лас Вегас.

Станислав Недков разкри какви са бъдещите планове на федерацията пред информационния сайт pik.bg.

- Г-н Недков, какво очаквате от Държавното първенство по ММА, което ще се проведе в Пловдив?

- Този месец на 22-23 април в град Пловдив ни престои Държавно първенство за аматьори и професионалисти. Това състезание ще бъде за всички възрастови групи. Това се явява и като квалификация за Световното първенство за мъже и жени в Лас Вегас, което ще се проведе в началото на юли тази година.

Всички победители при мъжете и жените, които спечелят шампионски места на Държавното първенство, ще получат право и ще участват на големия световен форум. Тук е мястото да благодарим на министър Кралев за това, че ни осигури тази възможност да пътуваме и да участваме на това Световно първенство. Защото знаем, че Лас Вегас е далече и това пътуване е свързано с много разходи. Да заведеш цял отбор от 12-13 човека в американския град си струва доста пари.

- Какво ще бъде представянето на нашите спортисти на това Световно първенство?

- Веднага след Държавното първенство в началото на май ни предстои Балканско първенство в турския град Алания. Това състезание ще бъде също част от подготовката за Световното първенство.

В началото на юни ще направим един двуседмичен подготвителен лагер, на който ще дойде и боец от UFC, който да се включи в подготовката на нашите национали. Той ще съдейства да подобрим техните качества и техника. Миналата година на Световното първенство спечелихме един сребърен медал на Тенчо Караенев, тази година се надявам да бъде още по-успешна и да имаме вече и световни титли, след двете ни европейски.

- Разкажете повече за най-скорошния шампионат, а именно Държавното първенство. Каква ще бъде организацията, колко клубове ще участват, очаквате ли много фенове?

- До този момент 36 клуба са дали заявки за участие и над 600 състезатели. Интересът е много голям. Постоянно обикалям страната и виждам, че всички отбори работят много здраво. Следя отблизо подготовката им и смело мога да кажа, че вдигаме нивото в сравнение с миналата година. Ще се получи едно много оспорвано първенство.
 

 
- Много хора в страната свързват ММА с улични боеве. Има ли такова нещо и как може да се реши този проблем, за да се обръща повече внимание на спортно-техническата част?

- ММА е изключително популярен спорт, не само в България, а и в световен мащаб. Все повече млади хора се насочват към залите, където се практикуват смесени бойни изкуства. Трябва обаче да подчертаем, че не всички трениращи са състезатели и не всички трениращи са членове на българската федерация по ММА.

В последно време стана модерно някои медии да преписват всяка новина от криминалните хроники на ММА боец. В нашите регистри на картотекирани състезатели такива криминално проявени лица не присъстват. Тези хора, за които пишат медиите, се занимават с нелегални организации и клубове. За много хора не е тайна, че нашата федерация, получавайки лиценза от Министерството на спорта, се опитва да ограничи нелегалните битки. Това са тези, които не ползват лицензирани съдии и картотекирани състезатели.

- Преди време Вие в интервю пред нашата медия заявихте, че има много подводни камъни и хора, които ви мътят водата, защото искат да организират състезания нелегално, а не да чакат разрешение от вашата федерация. Как успявате да се преборите с тези интриги?

- Законът за физическото възпитание и спорта гласи, че само организации с лиценз от Спортното министерство могат да организират такива състезания. Аз и моят екип в управителния съвет на федерацията тръгнахме да правим реформи в този сектор. Както всички знаем, когато един сектор се реформира, често има и недоволни. Това са хора, които са свикнали 10 години да организират незаконни битки и да трупат дивиденти на гърба на състезателите.

Те се чувстват ощетени в случая, защото трябва да прекратят своята дейност или да започнат да спазват закона чрез легални клубове и да станат членове на федерацията. Но виждаме, че някои от тези хора не искат преминат границата от сивото към светлото и продължават да се опитват да организират незаконни битки. По този начин те излагат здравето на състезатели на опасност, защото на тези състезания се използват нелицензирани съдии, които не са обучени.

Тези лица се опитват да петнят това, което прави федерацията, но ние ще подведем под съдебна отговорност всеки един, който си позволи да петни нашето име и да сипе клевети по наш адрес.

- Една от основните Ви цели, когато застанахте начело на федерацията по ММА беше да въведете нови правила, за да може да има безопасност за феновете и спортистите. Успявате ли в това Ваше начинание?

- Миналата година ни беше изпратен съдия от световната федерация, който проведе тридневен семинар в България. Той обучи нашите съдии. Те минаха на теоретичен и практичен изпит. Смело мога да кажа, че вече имаме доста добре подготвени съдии. Това го доказахме през цялата минала година, когато по време на всичките наши състезания нямаме нито един контузен състезател. ММА е контактен спорт, има физически сблъсъци и ролята на съдията е много важна.

- Каква е правилната стратегия, за да привлечете децата към ММА, който става все по-популярен спорт?

- Това е една от основните задачи на федерацията - да вкараме възможно най-много млади хора в нашите зали. Ние имаме зали в почти всеки голям град в страната. Искаме да предоставим възможност на децата да тренират. Не всички ще станат световни шампиони, но всяко едно дете вкарано в залата означава, че го спасяваме от пороците на улицата.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Интервюта

Отборна титла за България на Балканското първенство по ММА

Отборна титла за България на Балканското първенство по ММА
Българският национален отбор по ММА успя да завоюва и балканската титла на проведеното през уикенда във Велико Търново Балканско първенство.
Новини » май 16, 2017 (0)
цялата новина

Обзор на днешната пресконференция на БФММА

Обзор на днешната пресконференция на БФММА
22 клуба и близо 200 състезатели на възраст от 12 до 25 години са потвърдили досега участието си в Държавното първенство по ММА за аматьори.
Новини » май 26, 2015 (1)
цялата новина
Мнения в Facebook