Най-големият сайт за бойни спортове

       

Интервю с Петър Балталийски

Интервю с Петър Балталийски
Публикувано на: Август 13, 2009 в 18:40 ч

Петър Балталийски е първия българин с черен колан по бразилско жиу-жицу. Той получи това отличие под Renzo Gracie. Петър живее в Абу Даби вече 10 години и е имал честа да тренира с най-добрите състезатели и учители в този спорт. Той работи в Емирствата към Abu Dhabi Combat Club (ADCC) и в момента е главният съдия на самото състезание. Заслугата му е от огромно значение за България не само защото е първият черен колан, но и пореди факта че той е уникален треньор и сега самият той има право да дава колани по БЖЖ на негови ученици. Поговорихме с него малко преди да замине за семинара по бразилско жиу-жицу и MMA в Бургас.

 

ММА България: Здравей, представи се с няколко думи.
Петър Балталийски: Казвам се Петър Балталийски, треньор съм по жиу-жицу, черен колан. Скоро ще станат 13 години от както се занимавам със жиу-жицу с кимоно и със събмишън граплинг. Също съм се занимавал с борба, отчасти със самбо, джудо и кикбокс.


ММА България: Как се запали по бойните изкуства?
Петър Балталийски: По бойните изкуства се запалих още като много малък, може би бях на 10-11 годинки, от филмите общо взето. В началото съм се занимавал много малко с борба, отчасти с бокс. След това се запалих по карате, което беше известно от филмите. Започнал съм с киокушин карате. Тренирал съм известно време, може би по-малко от две години, след което се запознахме с Любо Геджев и един друг наш приятел – Георги Делчев, който е също с нас в Абу Даби.

 

Тренирахме карате заедно и правихме спаринги, след което Любо замина за Абу Даби и започна да тренира жиу-жицу в известния клуб ADCC. Той ми се обади и ми каза, че е намерил много хубав спорт – жиу-жицу, който бях чувал бегло до тогава и бях го гледал в свободните боеве като UFC. Видях че се използва много и е доста приложимо, а и най-добрите бойци бяха с този спорт, което ме запали. И така отидох в Абу Даби и започнах да се занимавам с жиу-жицу.


ММА България: Какво е нивото на граплинга там?
Петър Балталийски: Нивото на граплинга в Абу Даби е доста високо, като се има предвид, че в арабския свят този спорт почти не го знаят. Нивото е високо заради шейха, който преди години е започнал да се занимава с това в щатите, след това решава да го развие и в Абу Даби и подпомага спорта да се развие до такова ниво, че нашия шампионат, ADCC, е най-престижното граплинг състезание в света. И на повечето хора, които се занимават с граплинг или жиу-жицу е мечта да се явят там на състезание.

abu dhabi adcc петър балталийски абу даби


ММА България: Може ли да ни разкажеш малко повече за самия клуб и дейността, която развива той.
Петър Балталийски: Да, клубът е доста голям, на огромно място, с няколко тепиха. В клуба се практикува борба, джудо, жиу-жицу, кик-бокс. Скоро започваме и класове по смесени бойни изкуства (MMA). Има класове за деца, мъже и жени. Огромно място е, със страшно много хора.


ММА България: Излизат ли състезатели от там?
Петър Балталийски: Излизат, да. Има доста начинаещи по жиу-жицу, които са се класирали на добри места и имат медали от състезания. През последните години малко намаля. Преди време имаше повече състезатели тъй като в Абу Даби има много чужденци, състезатели от други държави, но напоследък има и местни, които се представят също добре в състезанията.

 

Има състезания на местно ниво, което е на добро ниво. Скоро имаше състезание в Европа по бразилско жиу-жицу, в което едно от момчетата взе първо място в абсолютната категория и второ място в своята категория. Имахме, мисля и още два медала, пак от играчи от Абу Даби.

 

В момента има план да се смени във всички училища физическото възпитание с жиу-жицу. От Бразилия пристигнаха над 50 човека, повечето черни колани, които ще развиват тази идея по училищата. Във всяко училище ще има един или двама треньори. И така там може да стане държавата с най-разпространено занимание, след Бразилия, по жиу-жицу. Това става със съдействието на шейха.

ММА България: Какъв е твоят път към черния колан по жиу-жицу?
Петър Балталийски: Моят път със заниманията ми по жиу-жицу е доста интересен и нетрадиционен, което означава че аз, както Любомир Геджев и Георги Делчев, който също е с нас, започнахме като съвсем начинаещи, не знаехме абсолютно нищо и тренирахме с хора на различни нива – някои се занимаваха с MMA, други тренираха жиу-жицу, трети тренираха с кимоно, други без кимоно. И просто влизахме във вълната, която ни пое от тренировките и започнахме така.

 

Но за наш късмет шейх Тахнун Бин Зайед тренираше до нас и всеки месец идваха различни хора от Бразилия, Америка и на добро ниво – черни колани. Тренираха с нас и ни показваха, като всеки месец-два се сменяха. Така че ние имахме щастието през години да тренираме с толкова много хора, толкова различни школи, което ни направи стила доста разнообразен. Защото ако някой тренира в една школа дълги години, той придобива стила на тази школа. А ние имахме късмета да видим много стилове, много школи, което ни помогна да изберем това, което ни е най-удобно на нас.

 

Една техника може да се приложи по различен начин според това колко е голям човека, какво тяло има – дълги, къси ръце, крака, сила – човек си пригажда техниката, която е най-удобна за него. Имахме възможността да си направим избор за техниките, които ни пасват, заради това че сме видели различни техники, показани от хора с различни килограми и от различни школи. След което следваха дълги години тренировки и състезания, повечето от които с добри резултати. Та това ни докара до високи нива. В края на краищата заслужих и черен колан и то от Хензо Грейси, който е много голямо име в този спорт и в MMA. Просто той е жива легенда. Аз съм горд да бъда черен колан под него.

петър балталийски бразилско жиу-жицу

ММА България: Кажи набързо що за човек е той?
Петър Балталийски: Той е много весел човек. Човек, който никога няма да спре да има желание да се състезава и колкото и да остарява, винаги има желание и иска  да бъде между най-добрите. Той е, ако не се лъжа, човека с най-много участия в ADCC и с най-много медали.


ММА България: Какви са задачите ти докато си в България?
Петър Балталийски: Докато съм в България имаме задача да направим семинари в София, в клуб Real Pain, от който вече и аз съм част, след това имаме няколко семинара на морето. Общо взето подготвяме състезание съдействието на моя приятел Ицо, Любо Геджев, което ще е в началото на октомври. Тук съм до първата седмица на октомври, което ознчава, че може би ще остана за самото състезание и след това се прибирам в Абу Даби, тъй като и там имам работа и задачи. Сега съм в отпуска и използвам момента да тренирам тук, защото все пак съм българин и искам България да се развива.


ММА България: Как виждаш граплинга в България занапред?
Петър Балталийски: Аз винаги съм мисли, че ние българите и въобще източна Европа – Балканите, Русия, сме много надарени физически, отделно България е бойна държава. При нас бойните спортове не са нещо ново – борба, бокс, самбо джудо и силови спортове – вдигане на щанги.

 

Виждам в Real Pain и в другите клубове как момчетата възприемат и имат огромно желание за тренировка, а в много държави това липсва. При нас има желание, имат усета да тренират, така че ако наистина се занимаваме сериозно с това нещо виждам скорошни медали.


ММА България: Как разпускаш след тренировка и в свободното си време?
Петър Балталийски: В свободното време обикновено релаксираме повечко. Като спортисти си взимаме повечко почивка, добавки, ядене. Тъй като имаме доста работа да се свърши понякога нямаме време за отдих, просто са много тренировки и обикаляне, но всичко е в името на спорта.


ММА България: Спомена добавки - какви добавки би препоръчал на граплърите?
Петър Балталийски: Нищо специално, просто граплърите трябва да разберат, че не трябва да се претренирва, защото претренирването в нашия спорт е много опасно. Получават се много наранявания. В този спорт всичко е ключове, заключвания, прилагане на сила срещу ставите, душене и т.н. Голям е шанса да се получи травма, ако се претренира и липсват витамини, протеини, аминокиселини. За да избегнем травмите е добре да се взимат добавки и разбира се, достатъчно почивка.


ММА България: Твоето обръщение към хората, които тренират граплинг в България и посещават MMA-България.com?
Петър Балталийски: На тези които тренират граплинг искам да кажа, че са намерили възможно най-добрия път, който ще ги доведе до успех в състезания по смесени бойни изкуства, но трябва много труд. Не трябва да очакват, че нещата ще станат бързо. Просто това е един спорт, който е много труден и трябва много работа, в който трябва да очакват понякога, за нещастие, травми. За да се постигне успеха трябва постоянство и труд.
 

Интервю на MMA България

0 споделяния
FB Сподели
Мнения в Facebook