Зареждане

Преумората или защо се чувстваме слаби

Преумората или защо се чувстваме слаби
Публикувано на: Август 10, 2009 в 22:01 ч
Снимка: Rennett Stowe

Рeдовното недоспиване, съпроводено с интензивна умствена и физическа дейност води до състояние на преумора. То се характеризира с постоянна сънливост, отслабване на паметта, липса на мотивация, апетит, обща слабост на организма забелязваща се от околните. В това състояние постиженията на индивида - било то спортни или интелектуални са драстично по-слаби и по-трудни. Тренировките в залата се превръщат от удоволствие в неприятно задължение, губи се хъсът и устремът към напредък. Начините за борба с преумората са доста лесни, няма вълшебно хапче, което да може да помогне, има маса тонизиращи напитки, които просто подтискат симптомите, като по този начин доизтощават организма.

Най-доброто, което можем да направим щом почувстваме преумора е почивката, спрете и отдъхнете няколко дни, не правете нищо, което Ви натоварва. Именно и това е решението, нужно е солидно количество сън (поне 9 часа), като е желателно да се заспива преди 00:00 часа.

Задължително е да се приема храна, богата на витамини и минерали, а препоръчително и допълнителни такива под формата на добавки. Задължителен за трениращите е суроватъчният протеин в комбинация с аминокиселини, които да възстановят изтощеното и претринирало тяло.

Също си помислете и как се храните, дали храненията са равномерно разпределени и дали последното хранене не е веднага преди лягане - това натоварва допълнително и излишно организма по време на сън и така не се събуждате напълно отпочинали, дори и да не го осъзнавате веднага. Един-два часа преди лягане можете да приемете извара, соя или други бавно разграждащи се въглехидрати, които да ви предпазят от катаболен процес, докато спите и да захранват организма Ви през нощта.

Протеиновият шейк също върши добра работа, когато е на соева основа или е специално проектиран като нощен протеин. Преумората води освен до намалени постижения, така и до податливост към най-различни заболявания. Всичко това може единствено да Ви попречи и забави по пътя Ви към изграждане на красиво тяло, затова почивайте, понякога след едноседмична почивка резултатите Ви дори може да се повишат рязко.

Хранителни добавки за сила и издръжливост

Не забравяйте, че човешкото тяло не е проектирано да бъде в екстремални условия, а активният спорт го поставя точно в такива. То се приспособява, но това трябва да става бавно и внимателно.

Източник: 4fitnessbg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес