Зареждане

Система на здравето на Ниши - обзор

Система на здравето на Ниши - обзор
Публикувано на: Юни 24, 2011 в 18:03 ч

Споменаването на системата на здравето на Кацудзо Ниши от TheWolf в тема във форума породи няколко остри коментара, затова той успя да отдели от времето си за да синтезира за всички нас част от съдържанието на книгата.

Преди да прочетете обзора, може би ще ви е интересно да научите повече за Кацудзо Ниши.

За да живее и да бъде здрав, на човек му е нужно само едно - енергия. При това енергията в тялото на човека трябва да постъпва в правилни взаимоотношения, баланса на Ян и Ин, нa петте елемента и да преминава по тялото безпрепятствено. Значи храната трябва да бъде само енергийна. На организма НЕ Е нужен баланс, който ще запълни стомаха с нежива, не-енергийна храна, а отровите ще започнат да се разпространяват в кръвта и в целия организъм. Енергийната храна е лекарство, което дава на човека сила и здраве. А "празната", не-енергийна храна е отрова, която натоварва тялото и разума, носи болести и преждевременна старост.
Когато преминете на енергийна храна, ще разберете, че вече се насищате с малко. Ако по-рано сте яли по много, то вие сте се чувствали дискомфортно, защото организмът ви е страдал от преяждане, но същевременно с това е гладувал, тъй като дори излишъкът от храна не е доставял на организма необходимото количество енергия и полезни в.ва. Дори и от огромно количество "мъртва" храна, например от пържено месо, организмът няма да извлече и частица животворна енергия, но затова пък ще получи достатъчно отрови.


Когато преминете на здравословна храна, ще получавате всичко необходимо от малко количество храна и ще започнете изострено да усещате къде е здравословната храна и къде е вредната, и повече нищо на света няма да ви застави да се храните с отровата, която другите хора наричат храна. Храна, в която няма енергия, не само не подобрява, но и влошава съждението (т.е. мисленето), придава тежест не само на тялото, но и на съзнанието, на разсъдъка. Тялото и душата ви ще бъдат в хармония, ако се храните с енергийна храна в правилно съотношение между Ян и Ин.


Коя храна притежава нужния запас от "КИ" ?

Ето списъка на продуктите, от който можете да разберете каква храна съдържа енергията на Ян и Ин.

ЯН - ориз, пшеница, елда, скариди, омари, сардини, херинга, сьомга и друга риба с розово месо, хайвер от риба, червени репички, ряпа, лук, магданоз, копър, моркови, патица, пуйка, яребица, бяло саламурено сирене, кестени, ябълки, сол.


ИН - царевица, ръж ечемик, овес, стриди, шаран, змиорка, рак, пъстърва, щука, риба тон, писия, син патладжан, червен домат, картоф зелен лук с пера, бобени култури, краставица, мляко, кашкавал, ананас, портокал, банан, лимон, круша, грозде, орехи, диня, слива, мед, захар, мазнини, кафе, вино, бира, вода.


Както виждате, продуктите съдържащи Ин са доста повече, отколкото продуктите съдържащи Ян. Защо това е така?


Ин е енергията на земята, а Ян енергията на небето. Може да се каже и по друг начин: Ин е енергията на тялото, а Ян енергията на духа. Човек е създаден едновременно като земно и небесно същество - земното и небесното е в равна степен, т.е. същуство телесно и духовно в еднаква степен.

катзудзо ниши здраве
Кацудзо Ниши


Човек е свикнал да бъде повече телесен, отколкото духовен. Той е твърде привързан към земята, привързан е към тялото и забравя за духа. Посредством болестите природата принуждава човека да си припомни, че неговата природа не е само телесна-земна, но и духовна. Ако забравяме за духа и помним само тялото, тогава се разболяваме.


Ако хората хилядолетия наред са мислили само за тялото! За това храната им е главно Ин-ска, земна.


Но ако ядем много Ин, тогава нашият дух отслабва и вехне. Който не иска да си спомни, че не е само Ин, а и Ян, тоест не само Тяло, но и Дух - той ще боледува и ще страда. Поради прекалената привързаност на човека към земята съвременното хранене включва прекалено много продукти, насищащи организма с Ин, в ущърб на Ян. Енергията Ин помага за разширяване, а Ян за свиване. Когато в нас има много Ин, тялото се разплува, увеличава се в размерите си. Излишното тегло е само заради излишъка на Ин.


Когато преминем на макробиотическо хранене, не само нашият дух се преобразява и увеличава своята мощ и села, но тялото, но и тялото ни се преобразява. Насищайки се с дух, нашата външност придобива черти по-характерни за Ян, тялото ни става по-стройно, то се подмладява, подчертават се мускулите.


Организмът придобива не само външно, но и вътрешно равновесие, всичките му органи и системи функционират все по-ефективно и постоянно.


Когато в нашето хранене съотношението между Ян и Ин е балансирано, то и желанието да похапнем нездравословни продукти - сладолед, сладък десерт, да пием алкохолна напитка - практически не се появява.


Ако почувствате, че по своето устройство, по състояние на организма и склонността ви към определени болести вие се причислявате към типа, в който преобладава Ин - тогава е необходимо за известно време да преминете изцяло на Ян-ска храна!


Ако имате в храната си много Ян - трябва да прибавите Ин, но в не много големи количества, за да не отидете в другата крайност. А когато постигнете равновесие, трябва да поддържате еднакво съотношение между Ян и Ин - храните.


Съвсем не е задължително да постигате баланс на Ян и Ин при всяко приемане на храна: главното е да поддържате това равновесие в общото количество на храната приемана за един ден.


Както виждате, макробиотиката съвсем не е диета, не е и прекомерно ограничение на храната и не е преминаване само на растителна храна. Макробиотиката не изключва животинската храна. Цялата работа е в правилните съчетания. И най-главното- правилните начини за приготвяне на храната.

Можете да благодарите на TheWolf за информацията или да споделите впечатленията си от статията в коментарите долу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес