Зареждане

Пет урока от топ лидерите в ММА

Пет урока от топ лидерите в ММА
Публикувано на: Декември 3, 2015 в 08:00 ч

Doug Merlino е автор на „Beast: Blood, Struggle and Dreams at the Heart of Mixed Martial Arts“, като той прекарва цели две години, изучавайки „American Top Team“ в Coconut Creek, FL. Той живее, яде и тренира наред с бойци от световна класа, както и пътува с тях за двубоите им по целия свят.

Той наблюдава внимателно тренировките и на какво се учат победителите и стига до извода, че с усилия и дисциплина, тези уроци могат да се прилагат за почти всяко упражняване. Merlino наскоро написа една статия за „Fast Company“, която разкрива 5 неподозирани урока, които той е научил от топ  лидерите в смесените бойни изкуства:
 

1. Разбери за какво се биеш

 
Mirsad Bektic е роден през 1991 г. в Босна, майка му избягало от страната с него и братята му, когато той е бил още бебе ... Той се вдъхновил да се превърне в пример за сила и смелост за своето семейство и за другите босненци.... Той вярва, че положените усилия винаги се отблагодаряват и това е един от основните фактори, които го мотивират.  Останалите бойци нямали неговата мотивация – те били доволни от начина си на живот, харесвали светлината на прожекторите или се биели, тъй като не виждали по-добра перспектива за работа. Да, те били талантливи, имали подходяща физика, но се отказвали прекалено лесно щом се изправели срещу някой по-сериозен противник.
 
Ако поставите при равни други условия различни бойци, то най-голям шанс за победа има този от тях, който знае точната причина, поради която се бие. Има ясно поставена цел и е мотивиран да я постигне.
 

2. Осъзнавате уменията си и успешно ги съчетавате

 
ММА бойците трябва да знаят и да прилагат не само конкретни бойни техники, но и да умеят да ги комбинират заедно ефективно. Много от водещите топ бойци и треньори съветват трениращите да отделят време, за да разберат точно къде е силата им, да се стараят да я усъвършенстват постоянно и да тренират с хора, които могат да им помогнат да преодолеят недостатъците си. Най-добрите бойци в света безмилостно преповтарят  своите тренировки, като се стремят да открият къде са им слабите страни. След двубой, те прекарват седмици наред да изучават грешките си, като постепенно започват да наблягат на тяхното отстраняване. Изучават нови и нови техники.

 
3. Да се задържиш на върха е също толкова трудно, колкото и да стигнеш до там

 
 
Daniel Straus е започнал пътя си от малки подгряващи битки в Синсинати до елита на Bellator.

През ноември 2013 той печели колана в своята категория перо, но го губи само няколко месеца по-късно, след допускане на елементарна грешка.  Straus твърди, че загубата му  е донесла известно облекчение. Всичко, коеот той е правил до онзи момент в живота си е било насочено само и единствено към титлата. Когато най-накрая той сложил шампионския колан на кръстта си, той осъзнал, че това някак не е за него. Натискът да бъдеш на върха и да се задържиш е поразителен – това някак не се вписвало в неговите представи. Загубата го поставила отново в позицията на претендент за титлата, което за него било някак по-удобно. Той не отрича, че е много важно да си се представяме като шампиони още от самото начало, но също така трябва да си отговорим на въпроса – какво ще направим, ако някой ден наистина завоюваме заветния колан?
 

4. Уважавайте съперниците си

 
Почти всички бойци се прегръщат и поздравяват в края на техните битки. Когато вашите конкуренти печелят, много често твоя отбор се отдръпва. Залозите са много високи – всеки се стреми да покаже, че е по-добър и полага всички усилия за това. Най-добрите двубои са тези, в които и двамата състезатели се раздават максимално в клетката.  Така те печелят и уважението на своите съперници.
 

 

5. Не всичко е само талант

 
Най-добрият боец не оставя нищо на случайността, той е готов за всичко, което може да му се случи, когато двубоя започне. Да, важно е да притежавате вроден талант, но трябва да отделите и много време и усилия да го развиете. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес