Зареждане

Мотивирай се да тренираш

Мотивирай се да тренираш
Публикувано на: Октомври 29, 2012 в 10:00 ч
 Снимка: wikimedia.org

Темата за мотивацията сме я разнищвали неколкократно до сега с надеждата да намерим някаква едва ли не магическа формула, която да ни вкарва във залата. Всеки знае приятното чувство, когато си в пика на тренировката си и си помислиш "Мога да правя това постоянно, вече е част от живота ми." Но след това, изведнъж изпадаме в застой и отиването във залата или в парка за един бърз джогинг след работа ни се вижда като непосилна задача. Подбрали сме 8 съвета, за да останем мотивирани по-лесно.

 
Удобството е от значение
Намери си зала/парк, които да са ти удобни щом стане дума за местоположение. Трябва да бъде на кратко разстояние от мястото, където спиш, работиш или учиш всеки ден. Това прави създаването на рутина доста по-лесна задача. Казват, че най-трудната част от една тренировка е самото отиване във залата. Това разкарване става много по-"безболезнено" (и оправданията да пропуснеш тренировка доста по-трудни), ако е през няколко преки, например.
 
Прави каквото те забавлява
Избирай си упражнения/дейности, който обичаш да правиш. Забавлението може да идва от самия опит да вдигнеш повече от типа до теб, например. Каквото и да правиш обаче, трябва да се чувстваш удовлетворен.
 
Подбери си добър плейлист
Направи си сам подходящ плейлист или си дръпни такъв от интернет. Много сайтове за тренировки имат предложения. Ако музиката не те надъхва, слушай някакво интервю или лекция. Ако ще прекараш известно време на някоя кардио машина си подготви списание или каталог заради картинките.
 
Намери си партньор
Намери си човек, с когото да тренираш. Не е задължително той/тя да прави същата тренировка като теб или да ти е най-добрия приятел. По-важно е да си намериш някой, който да има подобно на твоето ежедневие.
 
Води си записки
Води си записки за тренировките. Има чудесни приложения за Айфон или Андроид, които ти помагат лесно да следиш прогреса си. Можеш да занесеш и табличка, в която да попълваш данните още в залата, ако това е в стила ти. Някои хора пък обичат да си правят снимки всеки месец. Това може да бъде използвано, ако искаш да следиш визуално до къде си стигнал и върху коя част трябва да се съсредоточиш по-натам.
 
(Бележка: Не препоръчваме снимането по-често от веднъж в месеца. Промяната, която се случва за по-кратък период от време е по-малка и има вероятност да те обезкуражи.)
 
Поставяй си цели
Стъпка по стъпка. Имай предвид, че е по-лесно да си наложиш някакъв навик или начин на живот, ако го прилагаш стъпка по стъпка. Поставяй си цели, които са постижими за ситуацията и тялото ти. Записвай си тези цели в  записките, а когато ги постигнеш, просто вписвай следващите.
 
Промени рутината си
Разнообрази малко. След известен период изпълняване на една и съща тренировка отново и отново, тялото ти се приспособява към тази рутина и изпада в застой. Опитай се да избегнеш това, като "изхвърляш" тялото си от баланс и предпазвайки го от адаптиране към определена рутина. Разбъркай високоинтензивни дни с нискоинтензивни такива. Погледни в интернет или разпитай приятели за нови упражнения, които можеш да пробваш.
 
Вмести я в ежедневието си
Програмирай се. Отдели време за тренировките. Много по-добре е да отидеш в залата за 30-тина минутки, отколкото да си мислиш за това в стола на всеки 10 минути. Изключително важно е да спреш да си повтаряш, че тренировките са вариант. Това е нужда, за която тялото ти жадува - точно като храната, сънят и секса.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес