Зареждане

3 неща, които са ви нужни, за да постигнете целите си

3 неща, които са ви нужни, за да постигнете целите си
Публикувано на: Януари 21, 2014 в 10:07 ч
Снимка: wikimedia.org
Доста често се случва да си поставим цели в залата, но по някаква причина да не стигнем до тяхното пълно постигане.

Защо се получава така? Как може нещата да бъдат по-сигурни и стабилни?

Предлагаме ви три прости стъпки, които могат да са това, което ви липсва, за да стигнете по правилния път към постигане на целите си.
 

1. Поставете си достижима цел

 
Това е най-важната и първа стъпка, която много хора не успяват да формулират добре, защото не знаят точно какво искат. За пример доста хора искат "да свалят няколко килограма". Но килограми могат да се свалят и като им бъдат отрязани двата крака.
 
"Искам да сваля килограми, намалявайки подкожните си мазнини."
 
Така обаче изглежда доста по-добре, но все още има накъде да го усъвършенстваме. От тук трябва да се конкретизира дали трябва да се свали само малка част от теглото или сериозни килограми, които да доведат до трансформация. Но и този отговор не е от най-правилните. Целите трябва да са специфични и измерими.
 
"Искам да сваля килограми, като намаля подкожните си мазнини с 5%."
 
Ето така е много по-добре. Сега остава да се постави и краен срок. Това също е хубава част от целия процес, защото ще ви притиска и ще гледате да се вместите във времето, като няма да се мотаете излишно.
 
"Искам да сваля килограми, като намаля подкожните си мазнини с 5% преди месец юли."
 
Ето това е пример за добре поставена цел. Когато и вие решите да структурирате целта си, може да я направите по модела SMART. Целта трябва да е:
  • Specific (конкретна)
  • Measurable (измерима)
  • Attainable (достижима)
  • Relevant (необходима)
  • Time-bound (с краен срок)
 

2. Имайте отговор защо искате да постигнете целта

 
Целите се постигат по-лесно и по-бързо, когато имаме действителна причина да ги изпълним. Да свалите няколко килограма, просто ей така, не ви поставя в позицията на нужда да го направите. Ако искате да свалите килограми, защото сте застрашен от диабет, за да бъдете пример за децата си или за да изглеждате възможно най-добре са много по-добри причини, котио ще ви помогнат по пътя към постигане на целта, когато мотивацията и силата на волята отслабнат.

Същото важи и за другите типове тренировки. Не се стремете да "станете по-силен", защото искате да видите, че има прогрес. Направете го с някаква причина, която ще ви помогне да станете по-добра личност - като например да се класирате за някое състезание.
 

3. Намерете си обкръжение, към което можете да се обърнете за подкрепа

 
Понякога проблемът на непостигнатите цели не е в трениращите, а в липсата на човек до тях, който да ги подкрепи в начинанието им.

Още по-лош е варианта, когато не само нямате подкрепа, а обкръжението ви саботира постиженията, които се правят.

Горните правила може и да звучат съвсем просто и логично, но истината е, че голяма част от трениращите не постигат целите си именно заради неспазване на една или повече от горните стъпки.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес