Зареждане

Тренировъчен фитнес колан

Тренировъчен фитнес колан
Публикувано на: Декември 5, 2009 в 11:43 ч
Снимка: xxlmuscle.com

Често се задава въпроса дали има полза от фитнес тренировъчните колани, предпазват ли те от травми и подобряват ли изпълнението. Въпросът е труден. Трябва да се вземат под внимание много неща. Най-важното е как се поставя колана. Съвсем малко спортисти носят колана правилно. Ако не поставите колана както трябва, ползата от него и по отношение на безопасността, и по отношение на изпълнението, е минимална или никаква. Освен това неправилно използваният колан може не само да намали ефекта от тренировката, но и да ви доведе до травма! Тук ще анализираме предимствата и недостатъците на колана в тренировката с тежести.
   
Кога и как да носим колан?
Много спортисти носят колан, за да намалят риска от травми в поясната област. Други пък го носят, само защото е част от “униформата” на бодибилдъра. Като оставим настрана последното, ползата от него е голяма. Коланите станаха популярни, когато започнаха показните прояви и демонстрациите на силовата тренировка. Те предимно се използваха при пресите над глава и изхвърлянето.


Днес залите са пълни със запалени фитнес ентусиасти, които носят колан не само при вдигане на големи тежести, но и при всякакви упражнения. Те носят колана цял час през цялата тренировка и не знаят, че има полза от него само ако е здраво затегнат. Това би било почти невъзможно (много болезнено и неудобно) и може да се издържи само до края на една серия. Ако коланът е хлабав, той не оказва желания ефект на безопасна тренировка и по-добро изпълнение. Въпреки това много спортисти стават жертва на модата да се носи колан, макар и не добре затегнат. Трябва да се знае, че той оказва благоприятно влияние само когато се носи правилно и в подходящия случай.


Коланът осигурява стабилност.
Коланът се използва за опора на поясната област (лумбалната област на гръбначния стълб) при тежка усилена работа по време на тренировка. При изпълняване на продължителни серии с допълнителни повторения той е особено полезен. Когато мускулите се уморят и правилната стойка се променя, коланът стабилизира гръбнака и дава възможност да продължим тренировката по-безопасно.

Притискане на коремната кухина.
Статията на Хуан Карлос Сантана (Juan Carlos Santana: Weight Belts: A Functional Training Perspective; Personal Fitness Professional, March 2000) посочва данни от проведено изследване. Според него основният механизъм на поддържане на гръбначния стълб с помощта на колан включва притискане на коремната кухина. Повишаването на налягането в нея спомага компресивното натоварване върху гръбначния стълб да се поеме и разпредели от съдържащите се в нея органи. Използването на тренировъчен колан повишава налягането с цели 13 до 40%! Повишеното налягане в коремната кухина намалява компресивните сили, действащи върху гръбнака с 50%. Явно това създава усещането за стабилност.


Трябва обаче да се подчертае, че научните данни в подкрепа на тренировъчния колан сочат, че той не води до намаляване на EMG дейността в мускулите, разположени в гръбначната област.

Кога да използваме колан?
Отговаряме на въпроса, дали има полза от тренировъчния колан. Ако говорим за допълнителна тежест или допълнителна работа (серии-повторения) с  една и съща тежест, отговорът е – да, има полза! Няма научни сведения обаче за това, с какво количество допълнителна работа и с какъв % се подобрява изпълнението при ползване на колан. От голямо значение е също така и как се поставя той и за какво упражнение се използва, както вече казахме по-горе. Не е необходимо да се разхождаме с колан из залата или да изпълняваме кикбекс за трицепса, пристегнати с колан. Правилното изпълнение на серия сгъвания за бицепсите или пресдаунс за трицепса не изисква това помощно средство. Ако те обаче не се изпълняват правилно, е необходимо да се възползвате от неговия стабилизиращ ефект. Помнете! Коланът не компенсира зле изпълненото движение и опасната липса на добра техника.

По-добро представяне с помощта на тренировъчен колан.
Тренировъчния колан е от голяма полза, ако се носи правилно при изпълняване на клекове или милитари преси със съвършена техника. В олимпийски дисциплини като изхвърляне (вдигане на тежести), клекове или мъртва тяга, коланът може да доведе до интересни резултати. Данните сочат 5-15% повишаване при натоварване със съпротивление. Коланът може да подобри представянето и при изпълняване на допълнителни повторения с една и съща тежест, увеличавайки издръжливостта. Той допринася не само за допълнителната опора, но и за по-бавното настъпване на умората при усилена анаеробна тренировка с тежести. Това разбира се дава възможност да се увеличи броят на повторенията и дори броят на сериите с едно и също съпротивление. Освен това повторенията и сериите могат да се изпълнят с по-добър контрол и съответно с по-малък риск от травми!

Как действа тренировъчния колан?
Естественият опорен механизъм на основната мускулатура е идентичен с този на тренировъчния колан. С други думи, той е така конструиран, че да противодейства и да съответства на действието на мускулната система. Нека обясним. Мускулите се включват в действие, за да повишат налягането в коремната кухина и да предпазват гръбначния стълб при вдигане на особено голяма тежест. Така че те действат като естествен изтеглящ механизъм. Правилното носене на колана увеличава изтеглящото действие на предпазния механизъм като повишава налягането в коремната кухина. Мускулите спомагат в този процес с натиска си върху колана и така увеличават опората.

Проблеми, свързани с употребата на тренировъчен колан.
Какво искаме да кажем с горните обяснения на “явната” полза от колана? Казано накратко, чрез него принуждаваме (научаваме) мускулите си да правят обратното на това, за което са предназначени! Караме ги да избутват навън, а не да теглят навътре по време на усилена работа. Така, ако извършваме усилена дейност без колан или искаме да проверим, какъв напредък сме постигнали, без да използваме колан, ни чака огромно разочарование. Мускулите започват да избутват навън, налягането в коремната кухина спада, а гръбначният стълб остава без подкрепа и е изложен на риск от травма.

Тренировъчна екипировка от нашият MMA магазинДа използваме ли колан или не? Функционална гледна точка.
Ако се колебаете дали да използвате тренировъчен колан за избутване на по-голяма тежест или не, а упражнението зависи от основната мускулатура, трябва да се съобразявате с възможните недостатъци. Защо е необходимо да увеличавате тежестта над възможностите на мускулите си, само за да докажете на самия себе си, че можете да я преместите от точка А до точка Б? Ако капацитетът на мускулите ви не позволява да се справят с това натоварване, защо да рискуваме и да ги принуждаваме да го правят? Рискът далеч надхвърля ползата от това. Не забравяйте, че тренировъчният колан може само да ви предпази от травми. Ако надхвърлите собствените си възможности, той не може да ви предпази от беда.

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес