Зареждане

Допълващи тренировки за бойните спортове

Допълващи тренировки за бойните спортове
Публикувано на: Януари 17, 2009 в 00:57 ч
Снимка: chrom.com


Има много различни бойни изкуства и съответно различни методи на тренировка. В най-добрия вариант, фитнес тренировките трябва да подпомагат тренировките ви по бойните изкуства. Например ако стилът, който тренирате изисква да сте корави и да правите бавни и методични движения то тогава няма смисъл да си губите времето с много експлозивни и бързи упражнения.

В статията съм описал няколко вида тренировки и защо смятам, че те са работещи, с други думи моята тренировъчна теория.

Теория ми лежи основно на това, че трябва да тренирате тялото си за двубой, като го тренирате да е силно, експлозивно, бързо и издръжливо.

Упражнения с тежести: Ако тренирате с тежести във фитнеса по типичната програма (например 4 серии по 10 повторения), то това е загуба на време. В двубой много рядко ще ви се наложи да използвате тази сила, която вдигането на тежести ви дава. Ако тренирате с тежести по-добре се концентрирайте върху малки тежести, но правете бързо много повторения. Може да добавите дори и време (например да направите максимум сгъвания с 10 килограмови дъмбели за 40 секунди).

Тичане: Ако използвате тичането като главна част в кардио тренировката ви, знайте че пак си губите времето. Тичането е перфектно за част от тази тренировка или загрявка, но не залагайте прекалено много на него. Ако започвате тренировка, тичането е добър начин да ускорите пулса си, но не прекалявайте много с него.

Ако искате тичането да ви помогне в тренировката по бойни изкуства тичайте по-дълго няколко дни в седмицата и правете спринтове. Тялото ви трябва да се научи да бъде експлозивно. Аз правя къси и дълги спринтове като 2-3 дълги за около 30-60 минути през седмицата когато се подготвям за двубой. Правя и малък джогинг (20-30 минути) в дните ми за почивка, за да не оставям тялото ми да мързелува.

Олимпийско вдигане на тежести: Отлично... боят е преди всичк експлозивни движения и трябва да тренирате тялото си в тази насока. Всичките ви събаряния, удари, движения, ритници, граплинг и т.н. изискват такова движение. Не трябва да вдигате много тежки килограми, и внимавайте на кой се доверявате да ви покаже техниката на изпълнение на това упражнение. То е от групата упражнения, които могат да ви докарат много контузии, ако се правят неправилно.

Упражнения със собствено тегло: Отлично... човекът, с когото се биете е тяло, а не тежест. Той ще има подобно тегло, движение и баланс както вашето тяло или на някой друг. Тренирайте тялото си да се състезава с друго тяло, а не с щанги и дъмбели.

Плиометрични упражнения: Отлично... те ви дават експлозивните движения, от които имате нужда. Отново, всичко което правите в двубой включва експлозивни движения.

Рундове: Страхотно, те комбинират упражненията със собствено тегло и кардио упражненията. Също така помагат да се подготвите за реалните рундове в двубоя. Рундовете, по които тренирате не трябва да са по-къси от продължителността на рундовете, в които ще участвате. Това също така е и добра загрявка.

Тичане и скачане по стълби: Отлично... те се вписват във вашата тренировка за експлозивна сила.


Тренировките за бойните изкуства и MMA са тежки. Хубаво е да си направите списък с колкото се може повече различни упражнения и начин за тяхното комбиниране. Не се страхувайте да експериментирате с нови и интересни упражнения.

Разнообразието е ключът към ефективните тренировки. Ако упражнение, което правите не е специфично за вашият боен спорт, може пък да помага в тренирането на много необходими движения.

 

Автор: Derek Tisdale, треньор по жиу-житцу

Превод: ММА България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес