Зареждане

Алтернатива на разтягането преди тренировка

Алтернатива на разтягането преди тренировка
Публикувано на: Юни 21, 2013 в 09:22 ч
Две проучвания публикувани това лято потвърдиха до скоро спорната идея, че разтягането преди тренировка не намалява особено мускулната треска и дори може да доведе до по-слаби постижения.

Учени от Хърватска са подложили на повторен анализ 100 силови и кондиционни публикации, написани между 1966-та и 2010-та, като са установили че стречингът намалява силата на мускулите с почти 5,5 процента. Хората които са задържали разтягането повече от 90 секунди са загубили най-много от силата си, а тези които са задържали 45 секунди са се повлияли по-малко от негативния ефект.
 
"Сега вече със сигурност можем да твърдим, че статичното разтягане само по себе си не е правилна форма на загрявка," твърди авторът на проучването Goran Markovc пред New York Times.

Към това се добавят и резултатите от проучване на университета в Остин, САЩ, който доказва че млади, в спортна форма мъже, които правили клекове с щанги, намалили резултатите си с 8,3 процента след стречинг преди тренировка.

Крайния извод? Вместо статичен стречинг преди тренировка, загрейте мускулите си с динамични движения, като махове с краката, въртене на ръцете за загрявка на раменните стави и др.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес