Зареждане

15 муайтай упражнения с чувал II

15 муайтай упражнения с чувал II
Публикувано на: Април 27, 2019 в 13:27 ч
Както обещахме, продължаваме с още 8 муайтай упражнения на чувал, които ще подобрят скоростта, силата и издръжливостта ти, като ще те научат и на техники, които можеш победоносно да прилагаш както в муайтай двубои, така и в ММА. Първите 7 упражнения можеш да намериш в статията "15 муайтай упражнения с чувал I".


8. Speed jab


Бързите удари са едни от най-важните в муайтай, боксовите и дори ММА двубоите. Причината е, че те полагат основите за много други по-мощни удари, като същевременно изкарват противника от баланс. Скоростта е по-важна от силата в този случай, защото с тази техника не целим нокаут, а по-скоро преценка на дистанцията. Този удар може да се сравни с избутващия ритник, който разгледахме по-рано (в муайтай се нарича тийп). И двете техники се използват за преценяване на разстоянието между теб и опонента ти, като също с тях можеш да си спечелиш и ценно време да си поемеш дъх по време на битка.Препоръчваме да започнеш упражнението бавно - не вкарвай по 5 удара един след друг, ако не си усвоил техниката. Важно е да намериш правилната дистанция между теб и чувала. След като това започне да става естествено, започни да вкарваш бързите удари към боксовите и муайтай комбинациите си. Бързият удар е важен, защото след него могат да последват множество други по-тежки удари и комбинации. Препоръчваме след бърз удар да пробваш да вкараш нисък ритник със задния крак, после двоен бърз удар и отново лоу кик със задния крак, и т.н.


9. Атака и защита


Време е да обърнем внимание също на атаката и защитата. Защитата е едно от най-великите оръжия в муайтай, защото ако си добър, ще можеш и да контрираш правилно. Едно от първите неща, които трябва да научиш е как да се защитаваш от ритници. Без значение колко болезнено може да бъде това, това е жизненоважно умение за всеки муайтай боец.С това упражнение ще се научиш как да блокираш ритници и как да контрираш със свои такива. От която страна блокираш ритника, от тази трябва и ти да контрираш. Ако блокираш отдясно, то и твоят ритник трябва да бъде направен отдясно, например. Не е сложна комбинация, като дори на мнозина може да им звучи аматьорска, но е изключително важна.
 

 

10. Движение на тялото


Това упражнение е подходящо за между тренировъчните сесии, за да поддържаш тялото отпуснато. Тъй като постоянно се сменя страната на чувала, която удряш, упражняваш цялостното движение на тялото си, както и въртенето в ханша. Няма да подобриш особено силата си с това упражнение, но наистина разбереш как да се движиш правилно, а и ще си вдигнеш пулса между останалите упражнения. Тренировката ще те научи също как да пренасяш тежестта си между ударите, а това ще ти е полезно, когато научиш повече комбинации.Можеш да се упражняваш в продължение на минута-два между другите упражнеиня. Това не е тренировка, която трябва да правиш всеки ден, но е хубаво да свикваш с движенията. Първо може да си много скован, но с времето ще отпуснеш тялото си и ударите ще ти идват естествено. Може и да изглежда като глупаво упражнение, но не подценявай нещо само на пръв поглед, тъй като може да се окаже изключително полезно в действителност.

11. Колена


За това упражнение е по-подходящ малкия чувал, въпреки че и с по-дълъг стават чудеса. Колената са голямо предимство при по-високите бойци, тъй като имат по-голям обсег - нещо, за което мнозина други не са подготвени. Не че по-ниските не могат да ползват колена, но просто може да бъде по-трудно усъвършенстването им.Горното видео е интересно с това, че показва по какви начини могат да се правят удари с колена - на практика. Не се колебай да вкараш и няколко удара преди атаката с коляно. Chicken wing knee, както се нарича често, е много добър в клинч, но за това ще говорим при 14-тото упражнение. Има вероятност да останеш озадачен всъщност по колко различни начина можеш да удариш някого с коляно в муайтай и ММА битка. Все пак легендата Брус Лий сам споделя, че не се страхува от човека, който е тренирал 10 000 ритника по веднъж, а от този, който е тренирал един ритник 10 000 пъти.
 
Вижте също: Основни удари с коляно в муайтай с Веселин Веселинов

12. Stand Your Ground


Усещаш ли вече болката? Това упражнение има много вариации, но това, което сме ти подготвили, може да се прави и с чувал. Препоръчваме по-къс. Имай предвид, че можеш да тренираш и с партньор. Често в муайтай бойците укрепват коремните си мускули, поемайки тежки удари и ритници в областта.Препоръчваме да го практикуваш веднъж семично, когато тренираш корема. Укрепването на тялото е изключително важно във всички бойни спортове, защото ударите в тялото са позволени както в муайтай и ММА, така и в бокса. Бойните спортове не са за страхливци! Затова е важно да имаш здрав корем. Все пак, гледай да не прекаляваш. Не си заслужава да си причиняваш травми, само защото си се правил на мъжкар пред приятелите.

13. Тийп Баланс


Не всички упражнения на чувала са за скорост и мощ. Следното упражнение за баланс е чудесен пример как чувалът може да се използва по всякакви начини. В предната статия показахме упражнение, което тренираше мощта на ритника, който е сред основните движения, които трябва да се научат от всеки муайтай боец. Могат да ти помогнат да запазиш дистанция от опонента, за да си починеш, ако се наложи. Това упражнение конкретно не е за сила, но ако се научиш как правилно да риташ, ще можеш да владееш по-добре силата на ударите си в бъдеще.Можеш да се упражняваш в края на тренировката. Препоръчваме на всички, които искат да научат тийповете и предните ритници, да правят това упражнение 5 минути общо за двата крака. Така ще подобриш баланса си, както също тайминга, и реакциите.

14. Колена в клинч


Още едно упражнение, което може да се вкарва в началото или в края на тренировките с чувала. В муайтай клинчът е необходимо умение. В клинч можеш не само да се боксираш мръсно и да вкарваш лакти, но можеш да разиграеш и коланата. Виж във видеото по-долу това невероятно упражнение, което ще те изцеди допълнително след като вече си изморил ръцете.Можеш да сменяш лявото и дясното коляно в клинч, но имай предвид, че упражнението има много разновидности. Препоръчваме да започнеш с 30-секундни клинч сесии и постепенно да вдигнеш времето до минута с къси почивки. Когато усъвършенстваш колената в клинч, няма да ти трябва таймер. Просто продължавай да удряш чувала докато не припаднеш от натоварване (шегуваме се, разбира се). Тренирали сме с хора, които сякаш могат да ритат чувала вечно - впечатляваща гледка си е.

15. Доизцеждането


Следното упражнение на чувал не е за всеки и затова го оставихме за накрая. Препоръчваме да го правиш в края на тренировката за максимални резултати от страна на издръжливостта. Точно с това упражнение ще усетиш прогреса. Така се раждат шампионите - с тежки упражнения, когато са най-изморени. Дай всичко от себе си.Препоръчваме да започнеш с 20/20/20, както е показано във видеото, като, разбира се, не се притеснявай да вдигаш броя с времето. Това е последния рунд, а и така ще се чувстваш - като в последния рунд на битка, когато нямаш дъх и трябва да дадеш всичко от себе си. Тогава си проличават шампионите. Не само ще станеш по-издръжлив, но ще подобриш скоростта и силата си.
 

 

Заключение


Ако успееш да минеш през всичките 15 муайтай упражнения на чувал, които описахме в двете части (част I) на статията, то значи си готов да се изправиш срещу Buakaw. Иначе сериозно, всяка от тези тренировки ще ти помогне да подобриш техниката, скоростта и силата си. Ще се радваме да разберем, че си изминал пътя и си усетил свободата да създадеш свой собствен боен стил. Важно е да се упражняваш и извън залата. По този начин резултатите ще идват по-бързо. Пожелаваме ти успех!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес