Зареждане

Навяхване на китката

Навяхване на китката
Публикувано на: Август 27, 2009 в 09:07 ч
Снимка: dicionariosaude.com

Какво представлява навяхването на китката?
Навяхването на китката представлява увреждане на връзките на китката. Китката е съставена от много кости и няколко стави между тях.

Всяка една от връзките, които поддържат тези стави и кости, може да бъде увредена и да се получи навяхване на китката.

 

Какви са степените на навяхване на китката?
Според тежестта на увреждането, навяхванията могат да се разделят в три степени:
I степен (лека) - връзките на китката са разтегнати или имат микроскопични разкъсвания.
II степен (умерена) - увреждането е по-тежко и някои от връзките на китката са частично разкъсани.
III степен (тежка) - една или повече от връзките на китката са напълно разкъсани или изтръгнати от местата, където се залавят за костите.


При какъв тип увреждания се получава навяхване на китката?
Най-общо навяхването възниква, когато китката бива екстремно усукана, сгъната или разгъната, както и при директен удар върху някои от костите в областта на китката.

Това увреждане може да възникне както при спортуване (на аматьорско и професионално ниво) така и при ежедневни, банални дейности.

Навяхването на китката е често при баскетболисти, футболисти, скейтбордисти, сноубордисти и скиори. То възниква най-често при падане, когато подпирайки се на ръка, китката се разгъва твърде много или по-рядко при директен сблъсък между играчи, когато китката се огъва екстремно в различни посоки.

При скиорите увреждането обикновено се получава при падане, когато щеката, закачена за ръката, огъва силно китката.

В ежедневието китката се навяхва обикновено при падане след подхлъзване (върху мокър терен, лед или сняг) и опит за подпиране върху разгъната в лакътя ръка. Тежестта на тялото предизвиква екстремно рзгъване на китката. По-рядко навяхването възниква при директен удар (сбиване, пътно-транспортни произшествия и др.)

 

Как се поставя диагнозата "навяхване на китката"?
За да добие информация относно вида на увреждането, което сте причинили на китката си, лекарят ще ви разпита подробно. Той ще се интересува от това как сте паднали, в какво положение се е намирала ръката ви когато се е получила травмата, за колко време се е появил отокът, имали ли сте чувство че ставата ви е нестабилна, имате ли тръпнене, скованост, изстиване в ръката, можете ли да движите китката и ръката, каква промяна сте забелязали в движенията в китката, кога за последно сте ваксинирани против тетанус и т.н.

След този разговор, лекарят ще ви прегледа обстойно. Сравнявайки травмираната със здравата китка той ще следи за промяна в цвета на кожата и температурата и, наличие на оток и болка в областта на китката, промяна в чувствителността на ръката и загуба на някои движения на пръстите, налична деформация и промяна в нормалните очертания на китката. Ако болката позволява, опипвайки внимателно, преглеждащият ви лекар ще определи мястото на най-силната болезненост и ще изследва движенията и стабилността на китката.

Ако проведеният дотук преглед предполага наличието на счупване или тежка степен на навяхване лекарят ще назначи изследвания. Най-честите от тях са:

рентгенова снимка - обикновено тя дава сигурни данни за наличие на счупване или много тежко навяхване с разкъсване на връзки и промяна в положението на костите на китката.
ако симптомите са тежки, а рентгеновата снимка не показва отклонения от нормалното, може да се извършат по-сложните и по скъпи изследвания като компютърна томография (скенер) или магнитен резонанс.
при най-тежките степени на навяхване, както и при професионални спортисти може да се проведе артроскопия на китката .

Какво е лечението при навяхване на китката?
Лечението зависи от тежестта на навяхването.

При леките навяхвания обикновено се препоръчва продължаване на първоначалното (домашно) лечение до изчезване на оплакванията и осигуряване на покой на китката в зависимост от нивото на болката.

При по-тежки навяхвания може да се наложи обездвижване на китката в гипсова или друг вид шина за различен период от време (най-често една-две седмици).

В най-тежките случаи на навяхване може да се наложи операция с възстановяване целостта на скъсните връзки.

При умерените и тежки случаи на навяхване, независимо от първоначалното лечение впоследствие обикновено се налага провеждането на физиотерапия, основна част от която са упражнения за засилване на мускулатурата около китката. Това дава възможност за възстановяване на функцията на ставата и намалява риска от последващи навяхвания на китката.

Каква е прогнозата за възстановяване на китката след навяхване?
При по-леките навяхвания на китката обикновено симптомите намаляват в рамките на 2-3 дни, докато при-тежките могат да минат няколко седмици до месеци за пълно заздравяване на увредената китка.

Тъй като повечето навяхвания на китката заздравяват с времето, прогнозата за възстановяване на китката в дългосрочен план е отлична. Това е особено валидно за хора, които не практикуват спортове, причиняващи силно сгъване или усукване на китката.

При спортистите, артроскопското лечение обикновено има отличен резултат.

 

 

 

Как да се предпазите от навяхване на китката?
За да се предпазите от навяхване на китката избягвайте ходене навън при мокър или хлъзгав терен (лед или сняг). Ако това се налага носете обивки, които ви осигуряват добро сцепление със земята.

За да избегнете навяхване на китката по време на практикуване на избрания от вас спорт носете протектори, които стабилизират и предпазват китковата става.

Източник: puls.bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес