Зареждане

Какво да предприемем при контузия и разтягане?

Какво да предприемем при контузия и разтягане?
Публикувано на: Юли 19, 2008 в 10:58 ч
Снимка: pixabay.com


Миналата седмица, след тренировката във вторник , докато се прибирахме , един от моите ученици ме попита какво да прави с натъртения си крак , който му създава проблеми вече няколко дни. В първия момент си помислих , че просто няма начин да не знае какво се прави в подобни, обичайни за практикуващите какъвто и да е вид бойни изкуства случаи, но бързо съобразих , че това 16-годишно момче, упражняващо се под моите инструкции от около година, всъщност първо трябва да научи отнякъде какво се прави, и едва тогава да знае. А това, "отнякъде" в случая , съвсем определено бях аз...


Независимо , че по време на тренировъчна практика , да не дава Бог , могат да възникнат и съвсем сериозни инциденти, то в болшинството от случаите на наранявания при бойните изкуства , използващи основно ударни техники , присъстват “стандартните” натъртвания и преразтягания.

Натъртванията се наблюдават най - често в областта на крайниците , и предимно са резултат на твърде “остро” посрещане при една атака . В такива случаи пострадалата област , било то при ходилото , подбедрицата , ръката или предмишницата , леко се подува , възможно е при подкожен кръвоизлив да се появят синкави петна , преминаващи в следващите дни в зеленикаво и жълто . Отеклото място боли и възпрепятства понататъшното нормално протичане на тренировката , а при по - тежки контузии пречи и на ежедневните ангажименти.

 

Моят учител преди години ми е разказвал , че всяка една уважаваща себе си школа , имам предвид традиционните школи във Виетнам , разполагала с различни лекарствени средства – става въпрос за билки , а също и за вещества с минерален и животински произход , както и разбира се , за учители , с различно ниво на познания в областта на реанимацията и последващото я лечение . В северната провинция Ланг Шон , където се е помещавала тяхната школа , наред с другите средства за борба с травматизма са били използвани периодично цялостни бани ( на цялото тяло до врата ), в разтвор с неустановен състав , най -.често след провеждане на тренировъчни двубои . Също така за премахване на нервното напрежение след двубоя са били употребявани вътрешно и билкови настойки , но това е определено друга тема ...

 

Какво правим в нашите школи при случай на контузия ?

Най - важното което трябва да запомним е - първоначално въздействие със студ ! Това може да бъде торбичка с лед ( в нашата зала имаме постоянен достъп до такова средство , но не при всички е така ...), или пък кърпа със студена вода , която се поставя върху контузеното място . След премахване на студения компрес е препоръчително обездвижване със стегната превръзка.

 

В една лекция от ноември 89, в раздел “ медицина ” към тогавашния ВИФ , по този въпрос съм записал :

“ Криотерапия – студ като лечебно средство , при контузия мажем с мазнина и 15 мин . лед , 1 -1,5 часа почивка , после се повтаря 15 мин. лед , и така 7-8 пъти в денонощие .”

 

Не по - рано от денонощие след травмата може да се направи загряващ компрес. Ето една рецепта по Игнат Кръстев * :

“ С лук – при контузии . Вземат се 3 - 4 глави стар лук , обелват се и се счукват на каша . Прибавят се 1 супена лъжица сол , 3-4 добре счукани аспирина и една супена лъжица ракия . С така получената смес се налага болното място и се прави съгряващ компрес , който се сменя 3 пъти дневно ( в 8 ч . сутринта , в 12 ч . на обяд и 18 ч . вечерта – последният остава и за през ноща ). При смяна на превръзката болното място се изтрива с ракия или спирт . Обикновено 4-5 компреса са достатъчни за разнасяне на кръвоизлива .”

Друга една популярна народна рецепта , за която също от опит зная , че дава добри резултати е компрес с картофи :

Вземат се 1 -2 средноголеми картофа , нарязват се на домакинско ренде до получаване на каша , която се поставя върху засегнатата от контузията площ . Прави се загряващ компрес , който се сменя на всеки час . Както и в по - горния случай , и тук за около 2 дни отокът спада и подкожният кръвоизлив се разнася.

 

Разтягането е другото най -често срещано нараняване , настъпващо вследствие на рязко преразгъване на някоя става , извън нормалната и функция . Твърде често се получава при “посрещащо разминаване ” на защитата и атакуващата част , при което в много случаи пръстите биват подложени на внезапно прекомерно огъване . Същият резултат може да се наблюдава и при разкъсването на захват при някои бойни изкуства с преобладаващо хватово - техники , както и при ударите на начинаещите , които биват нанасяни по разбираеми причини без необходимата концентрация на сила в китката , дланта и пръстите . Високите удари с крака , а също и всякакви там други прийоми за които се сетите , че не са част от естествените ни движения в ежедневието , при недостатъчно загряване и недооценяване на собствените ни възможности , също могат да доведат до такъв тип травмиране .

В този случай се чувства силна болка , препятстваща нормалното функциониране на нараненото място , то веднага отича , а при по - значителни преразтягания , движението в ставата става съвършено невъзможно . Независимо , че и тези инциденти не се причисляват към “сериозните” увреждания , в някои случаи те са твърде неприятни и преди да се възстанови нормалната дейност в засегнатата област , могат да минат и повече от 10-15 дни .

 

Какво се прави в случай на преразтягане ?

Принципно , схемата е същата , както при мерките за първа помощ при контузиите : прилагане на студ - обездвижване със стегната превръзка - загряващи компреси след 24 часа . При търпими болки вследствие на разтягане , известният български народен лечител Петър Димков препоръчва ** :

“За успокояване на болката и предпазване от възпаление болната става трябва непрекъснато (всеки ½ час ) да се обвива със студени компреси и да се пази до заздравяването в голямо спокойствие . Когато подутината започне да минава , дневно да се правят по 1 -2 меняващи бани (променливи, контрастни бани последователно от топла и студена вода – бел . моя ) на болната става , придружени и от лек масаж на същата , правен в посока на сърцето с топло дървено масло , с леко разтриване , и то само с върха на пръстите , от долу на горе . Натискането трябва постепенно да се увеличава , а от време на време да се опитва можели да се движи ставата без болки .”

 

В своето развитие във времето бойните изкуства и различните системи за неотложна помощ и лечение винаги са вървели ръка за ръка . И независимо ,че повече от препоръчително е относно нараняванията , получени по време на тренировъчна практика , своевременно да се отнасяме към компетентните в тази област специалисти , то би било от полза всекиму да знае ,(а какво да кажем пък за това , от каква първостепенна важност са тези познания за инструкторите , ръководещи детски групи ...), какви са елементарните неща които би трябвало да предприемем в първите минути след нараняването , преди консултацията с лекар.

 

С уважение към читателите: Красимир Василев

 

*  Лечение с масаж , Игнат Кръстев – Медицина и физкултура , София 1983

**Българска народна медицина , Природолечение и природосъобразен живот , том 1,  Петър Димков – Издателство на БАН , София 1991


Източник: martialarts.hit.bg 

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес