Зареждане

Муай тай и уличен бой

Муай тай и уличен бой
Публикувано на: Януари 4, 2009 в 22:48 ч


Муай тай или тай кик-бокс става много известен през последните години благодарение на Ultimate Fighting Championship (UFC), където много състезатели са овладели на добро ниво това брутално бойно изкуство. Всъщност фамилията Gracie се е вдъхновила и направила техните състезания по смесени бойни изкуства след екскурзия до Тайланд, където видели двубои приличащи на тези, които имат в Бразилия. Муай тай е национален спорт на Тайланд много преди да стане толкова известен. Бойният спорт може да бъде намерен и в хроноките на други части в югоизточна Азия под името pradal serey в Камбоджа и в Малайзия като tomoi. За разлика от западните правила на бокса, традиционните двубои по тай бокс не са свършвали докато някой не падне в нокаут. Това е брутален спорт.

В Тайланд трениращите постъпват в клубовете от ранна възраст и момчетата тренират почти веднага след като проходят. Жените също са включени в спорта и имат свои турнири. В момента бойния спорт се тренира в много от страните по света.

Този спорт е известен от векове и има своите традиции и правила. Будистките ритуали са част от традицията и повече състезатели по муай тай в тайаланд практикуват и медитация. Самият двубой е предхождан от танц, наречен wai khru който изпълнява ролята и на загрявка. Аксесоарите които състезателите носят на главата и ръцете също имат значение. Това на главата се казва mongkhol и е благословено от монах и се носи за късмет, но се сваля преди самата битка, докато гривните на ръцете остават като предлага защита на боеца и не се свалят до края на битката.

По-пълна история на муай тай може да намерите в статията История на муай-тай.

Самата среща е разделена на пет три-минутни рунда с две минутни почивки между всеки рунд. Срещите се решават с нокаут или с точкуване. Трима съдии решават койт е победител в рунда и който вземе повече рундове печели. Има и съдия на самия ринг, който ги пази от тежки контузии и спира двубоя ако е наложително както и следи за нарушения на правилата.

muay thai kickbox муай тай кик бокс бойни спортове самоотбрана


Малко са хората, които виждат слабите страни на муай тай, защото бруталните му движения, включващи ръце и крака, са доста силни. Когато говорим за реална ситуация трябва да имаме предвид, че това е спорт и като такъв той е ограничен в някои начини на движение. В тай бокса атакаите винаги идват фронтално, като има много правила забраняващи различни движения като хвърляния и борба на земята. Това прави състезателите по муай тай слаби на улицата, когато са съборени на земята. В тренировките по муай тай няма отделено внимание за защита срещу оръжие. В уличен бой само муай тай няма да помогне и затова много от професионалните MMA бойци го комбинират и с други бойни спортове за да побеждават по-добре подготвени противници.
 

 

Спортни стоки от нашият MMA магазин

 


На улицата муай тай в чистата си форма не е готов за битка. Там битката не е чиста и не се играе по никакви правила. Простичко казано само муай тай на улицата не е достатъчно. Има много по-бързи и ефективни наични да се обезвреди някого. Урокът от тази статия е, че няма нищо лошо да се наслаждаваме на тренировките по муай тай, но да не се забравя че това е спорт. Оцеляването в уличен бой е съвсем различно и там не се броят точки за нанесен удар.

Damian Ross

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес