Зареждане

Как риалитито The Ultimate Fighter помогна за доминацията на UFC

Как риалитито The Ultimate Fighter помогна за доминацията на UFC
Публикувано на: Октомври 18, 2020 в 11:23 ч
Първият сезон на телевизионното шоу The Ultimate Fighter започна с 16 бойци, състезаващи се за 2 шестцифрени договора. Интересът и вълнението към смесените бойни изкуства набират популярност покрай риалитито и през 2005-та UFC започва да се радва на вниманието на масовата публика, което го измъква организацията от тежкото й към момента финансово положение.

Както Betway споменава, TUF до момента има създадени цели шестима бойци-членове на т.нар. Зала на славата (Hall of Fame) и това са Sanchez, Rashad Evans, Griffin, Matt Serra, Bonnar и Michael Bisping. Влиянието на първия сезон на TUF върху развитието на UFC е известно на всички - три милиона души гледаха финала на UFC, който се проведе на 9-ти април 2005. Това беше вечерта, в която двамата победители, Diego Sanchez и Forrest Griffin завладяха публиката и станаха звезди. Битката беше приета за една от най-добрите срещи в историята на UFC, но през последните 15 години, 37 сезона по-късно, TUF е допринесло много повече за превръщането на UFC в най-популярната MMA институция.


Фактите сами говорят за заслугите на TUF. Както по-рано споменахме, UFC има цели 6-ма Hall of Famer-а от TUF. Шампионският пояс на UFC също е печелен от 10 различни TUF бойци - Robert Whittaker, T.J. Dillashaw, Carla Esparza, Griffin, Evans, Bisping, Kamaru Usman, Serra, Nicco Montano и Rose Namajunas. Освен шампионите, TUF също изкарва 22-ма претенденти за титлата.

Освен това, TUF като цяло допринася с още 105 регулярни бойци, които се състезават в UFC (бойци с повече от 10 срещи).

Разбира се, напълно вероятно е да помниш само победителите, но UFC нямаше да бъде каквото е, а можеше и въобще да го няма, ако не бяха всичките тези стойностни бойци, защото именно те пълнят картите като се състезават по няколко пъти в годината.

След включването на TUF, UFC успява да продаде над 90 милиона pay-per-view билета и създава 7 UFC дивизии. През 2016-та UFC се продава за 4 милиарда щатски долара, като в момента се оценява на около 7 милиарда.


Както във всеки друг спорт, MMA също се гради на своите паметни моменти, а TUF е отговорен за голяма част от тях през последните 15 години. Бойците от TUF са спечелили общо 439 бонуса след срещи, което означава 439 паметни момента за 15 години. Сред тези 439 бонуса, 212 са Битки на вечерта (Fights of the Night) и 227 са Представяне на вечерта (Performance of the Night). Един от най-великите моменти беше голямото разочарование, когато победителят от TUF 4 Matt Serra нокаутира Georges St-Pierre в UFC 69, ставайки шампион в полусредна категория.

Ясно става влиянието на TUF като обърнем внимание и на факта, че UFC 52, което се провежда веднага след TUF 1, успява да генерира 300 000 pay-per-view продажби. UFC 49, 50 и 51 успяват да наберат само 225 000 PPV продажби, тъй като са преди TUF 1. Преди 2005-та, събитията се провеждаха само в САЩ, Обединеното кралство, Бразилия и ЯПония. Сега UFC вече има проведени 475 събития в 21 държави.

Преспокойно можем да твърдим, че без TUF нямаше да има McGregor, Georges St-Pierre или Silva - поне не и в познатия ни вид. Без TUF пътят на UFC и на ММА към развитието му в мултимилиарден спорт нямаше да бъдат възможни, или поне не същите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес