Зареждане

История на Mуай тай

История на Mуай тай
Публикувано на: Юли 19, 2008 в 09:23 ч
Снимка: wikimedia.org

Стилът Муай тай (англ. Muay Thai), известен още и като Тайландски Бокс съществува от няколко столетия. Родината на този велик стил е разбира се Тайланд. Той произхожда от Krabi Krabong и първоначално е бил използван от тайландските войници в ръкопашните боеве по време на война. Стилът включва употреба на лакти, колена, удари с ръце и крака, а също така и много техники, чиито замисъл е да се причини болка на противника и най-често чупене на определена кост. Към тайландските боксьори се е изпитвало страхопочитание заради тяхната жестокост и смелост в боя. Били са уважавани заради тези си качества в цяла юго-източна Азия. В наши дни за боксьорите се смята че те са едни от най-добре подготвените атлети и Света(става дума за професионалистите разбира се). Това е така, защото състезанията са доста тежки. Играят се пет рунда по три минути, като екипа на състезателя включва къси гащета, боксови ръкавици и боксова шина за зъбите. Както споменах използват се удари и техники, при които много лесно се получават тежки травми.

 

Ударите с лакът на ринга са разрешени само в Тайланд. В Европейските състезания не са разрешени такива удари, така че това до известна степен улеснява състезателите, но всичко е относително разбира се. Съществуват и аматьорски състезания разбира се, където рундовете и минутите са по-малко и е задължително носенето на протектори.

 

Легенди
През 1411г. крал Сен Муанг Ма починал оставяйки двама сина и две заръки за трона. Синовете му Уи Кимкан и Фанг Кен започнали жестока борба за трона. Нито един от тях не взел мерки и враждата се проточила доста дълго. Фанг Кен предложил да продължат традицията,според която те трябвало да извършат битка по правилата на муай тай. Уи Кимкан се съгласил. Двамата уточнили правилата на боя-до първа капка кръв.


Според аналите, схватката продължила няколко часа, същинска война, тогава Фанг Кен получил раничка на крака и брат му наследил трона.
 

 

Някой от легендарните муай тай шампиони са били крале. Най-известният сред тях е бил "Кралят Тигър", Фра Чао Сри Санспеч 8 ми, 29 крал на Крунг Сри Антая. Кун Луант Серасак, така е бил известен преди да бъде коронясан е бил син на Фра Буда Чао Суа или "Краля Тигър" заради неговата жестокост като муай тай боец.


По време на царуването на "Краля Тигър", муай тай е бил в златните си години не заради друго, а заради интереса на краля и неговото покровителство над спорта. По това време всеки войник е бил посвещаван в тайните на стила. Бъдейки добър Muay Thai боец е било нещо като военен напредък.
 

Самият "Тигър" е бил страстен тълкувател на изкуството. Но бойците не са искали да го побеждават и са се оставяли да бъдат побеждавани. Правилото е било просто удариш ли краля ти пада главата. Според Вас "Тигъра" е печелил мачовете защото е бил крал или защото е бил добър?!


Неговият тест започва когато един от придворните му споменал, че наскоро щяли да се проведат честни Muay Thai мачове в храм не далеч от двореца.
 

На следващата сутрин краля събрал кураж и отплавал по река за да отиде в храма. Краля пътувал заедно със своите помощници и личния си треньор.
 

Краля пристигнал в храма и изпратил своите помощници, за да му уредят мачове. Организатора помолил новодошлия да бъде претеглен за да разбере в каква категория трябва да играе. "Тигъра" категорично отказал и заявил че е готов да се бори със всеки, но пожелал местния шампион. Така и станало това наистина била "битката на титаните". И двамата били страхотни атлети със много сериозна физическа подготовка. Това бил страхотен мач никой нямал намерение да се откаже, но късмета бил на страната на "Тигъра". Краля продължил да защитава новата си титла и никой не е бил в състояние да го победи.

 

Чужденци също намират място в историята на муай тай. През 1778г. по време на царуването на крал Рама I, двама братя (Французи) пристигнали в кралство Сиам. Те били боксьори, които са си направили репутация на абсолютни нокаутьори. Никой местен боец не е бил в състояние да ги победи. Те пристигнали в Тайланд, за да предизвикат най-добрите и при евентуална победа в/у тях те давали солидно парично възнаграждение.


Тайландският принц обещал да намери защитник на Тайландската чест. Той избрал член на кралската охрана - Муен План. Борбата започнала вътре в двореца. Муен План носел пълна бойна "униформа" със царските знаци по нея, също така и на ръката му бил завързан талисман тази традиция е актуална и до днес(смята се че талисманът средпазва от зли духове,провали на ринга). Когато започнала "карамбата" чужденеца, който бил по висок хванал Муен за врата(прави се захват за да може да се "вкарват" колена.Тайландеца използвал ръце, крака, лакти, колена за да се предпазва. Братът, който гледал отстрани се намесил в боя като разбрал че местия не се дава, тогава се намесила и кралската охрана. Няма да разказвам какво се е случило представете си сами. Във всеки случай братята са понесли поражение, защото Тайландците за приели намесата като неуважение и обида към тях и родния им спорт. В крайна сметка Французите били изгонени и отпътували с лодката си.

Други модерни фигури се превърнаха в легенди заради специфичните си умения в муай тай. Такъв е Епидеж Сит Хигун известен като "Шампиона на 7те Титли". Той е притежавал страхотна сила, дори веднъж е счупил ръката на противника си с ритник. Арсеналът му от ритници го е направил легенда. Чрез тях той е пожънал много победи на ринговете.

Друга интерестна личност е "The Sky Knee Kicker" малко хора са имали смелост да се изправят срещу него. Бил е експерт в колянните удари и почти всяка негова атака е завършвала с "knock out" за противника му.

 

 

Както по- горе е описано муай тай е изучаван още от древни времена и е бил на въоръжение като боен стил в армията. До ден днешен този вид "оръжие" продължава да присъства като задължителна подготовка в армията на Тайланд, дори е въведена система за поущрение и израстване в кариерата на служителите достигнали определена степен и владееене на бойния стил.

 

Преди започването на всяка битка се изпълнява традиционния танц "ram muay" или познат под другото си име "wai khru".

С този танц бойците показват своята готовност да посрешнат трудностите в битката и желанието си за победа. Танцът е и един вид предизвикателство, тъй като е позволено да се използват елементи, с които да предизвикваш съперника си и да го провокираш като показваш колко е слаб и как го превъзхождаш.

 

Правила и изисквания:


1.Размера на рингa трябва да има следните размери:
късата страна -6.10м, дългата страна-7.30м, като тези са на пространството от вътрешната страна на въжетата.
1.1 Диаметара на колчетата е между 10-12.70см, като височината им трябва да бъде 1.47м. Желателно е те да бъдат обезопасени.
1.2 Подът на ринга трябва да бъде изработен от материал, който не е хлъзгав, на пример от специален вид гума, чиято дебелина е между 2.5см. и 3.7см.
1.3 Въжетата, които са четири на брой към тях има определени изисквания, а те са: диаметър 3см, разстояние м/у пода и първото въже 46см, до второто 76см, до третото 107см и до четвъртото 137см.Въжетата се притягат едно към друго и по-малки въженца, чиито диаметър е 3-4см.
1.4 В ъгъла на всеки играч трябва да има пластичла кофичка, в която състезателят да може да се изплюе по време на почивките м/у рундовете.

 

2.Зона за почивка и в двата ъгъла
2.1 Две бутилки за пиене на вода и две бутилки с пулверизатор за пръскане не състезателя. Достъпът всякакви други бутилки е забранен
2.2 Две хавлии
2.3 Маси и столове за официалните наблюдатели
2.4 Гонг

 

3. Само ръкавици одобрени от Световната Федерация По Muay-Thai могат да бъдат използвани.
3.1 За всяка възрастова група и категория се използват различни ръкавици от гледна точна на теглото им.
3.2 Преди началото на мача съдията се уверява дали ръкавиците са надеждни и дали някой от състезатеките не си е послужил с хитрост.

 

4. Разрешен е бaндаж произведен от сух и надежден материал. Употребата е задължителна защото има голяма опасност за слабините на състезателя.

 

5. Могат да се носят само шорти като техния цвят се определя от цвета на ъгъла, в който се намира състезателя. Ако състезателя е в синия ъгъл то шортите му трябва да са сини или черни. Ако състезателят е в червения ъгъл то шортите му трябва да са червени или розови.
5.1 Изрично се забранява дългата коса и брада. Разрешават се мустаци. Това се прови от гледна точка за комфорта и защитата на боеца.
5.2 Забранява се също така и носенето на гердани, гривни и др.
5.3 Боеца може да носи еластични протектори, с цел предпазване от изкълчване и т.н.
 

 

Източник: СК "Вокил"

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес