Зареждане

Боксовият мач, който продължи 110 рунда!

Боксовият мач, който продължи 110 рунда!
Публикувано на: Ноември 6, 2022 в 14:00 ч
Съвременният бокс е част от световния спорт, усъвършенстван от всички страни, където абсолютно всичко е контролирано.Правилата са разбрани, длъжностните лица присъстват на всеки двубой и дори най-дивите шампионатни двубои продължават максимум 12 рунда. Но в началото на 19-ти и 20-ти век нещата бяха много различни.

Тогава Анди Боуен и Джак Бърк се срещнаха на ринга. Двете момчета все още не бяха на 30 години. Те организираха най-лудата битка в историята, след като прекараха 110 рунда на ринга, а дори съдиите не издържаха и напуснаха стадиона. И, естествено, след такова клане съдбата им беше възможно най-трагична.

В бокса имаше пълна бъркотия с правилата: често самите бойци се съгласяваха с тях. А дуелът между Боуен и Бърк е чиста случайност. В края на 19 век боксът все още не е получил официален статут. По това време законът не прави разлика между бойци и престъпници.

Подземните боксови вечери бяха обхванати от полицейски акции, участници бяха арестувани, обвинени в побой над хора и други. Нямаше правила, нямаше лицензи, нямаше официални разпоредби. Това беше достатъчно на полицията да не даде забавление на феновете на спортната касапница.

Благодарение на маркиз Куинсбъри се появиха 3-минутни рундове и минутни паузи между тях, ударите с нещо различно от юмруци бяха строго забранени и се появи правилото за 10 секунди при отброяване. Именно според тези правила се проведе ако не най-епичният, то със сигурност най-изтощителният и дълъг двубой в историята.

Анди Боуен е роден на 3 май 1867 г. в Луизиана. През 1887 г., на 20-годишна възраст, той започва да се състезава като боксьор и до 1890 г. печели шампионската титла на Олимпийския клуб в Ню Орлиънс. Той влезе в най-дългата битка в историята с рекорд от 12 победи, 0 загуби и 2 равенства (според друга версия по това време рекордът бил по-скромен - 14-3-3).

Съперникът на Боуен трябваше да бъде ученик на Джак Бърк, който отпадна от битката в последния момент. Точно в този момент учителят зае мястото на ученика. Бърк е роден на 1 януари 1869 г. в Чикаго. Въпреки статуса на треньор, Джак беше по-млад и много по-малко опитен боец от Анди.

По време на битката рекордът на Бърк беше 6 победи с 1 загуба и 2 равенства (според други източници - 5-3-3). Бърк и Боуен се срещат на ринга на 6 април 1893 г. в Ню Орлиънс. Битката започва в 21:00 и продължава 110 рунда.

Последният рунд завършва при 4:19, а минута по-късно, при 4:20, единственият останал рефер Джон Дъфи записа равенство. Защо последният съдия ? Защото след 7 часа и 19 минути битка не само зрителите започнаха да напускат трибуните ( някои си легнаха на пейките), но и съдиите, които бяха уморени да гледат тази наистина безкрайна битка.

Общо около 9000 души отидоха да гледат битката, цената на билета, според плакати, беше 25 цента, което е еквивалентно на около 10 долара в съвременни пари. Залогът беше $2,500, което е около $95,000 днес.

За да стане тази битка възможна, имаше много променливи наведнъж. Първо и двамата бойци се биеха в леката категория. Това им позволи не само да се уморяват по-малко, без да влачат десетки килограми мускули около ринга, но също така намали шансовете за нокаут.

Второ, и двамата атлети редовно бягаха маратони и, тъй като не бяха много технични, разчитаха на издръжливост. И двамата бяха известни с победите си в късните рундове, когато съперникът беше толкова уморен, че беше готов да падне от шамар.

Това обучение ги привикна към много часове физическа активност. Трето, и двамата бойци бяха млади: Джак беше на 24, а Анди беше на 26. Това също се отрази на способността за поемане на щети и разпределение на силите.

Преди битката Боуен е смятан за безусловен фаворит. Опитът, физическото състояние и публиката в Ню Орлиънс бяха на негова страна. Бърк обаче се представи добре в първите 25 рунда. До 25-ия рунд Джак имаше фрактури на двете си ръце и това направи възможно завръщането на Анди. Фаворитът се съвзе и дори прати съперника на пода. Но това беше само началото.

Двубоят продължи, а бойците показаха величествена издръжливост, но публиката не особено. До 50-ия рунд около половината от 9000 зрители се прибраха, а част от останалите спяха, без да стават от местата си. Те дори не знаеха, че пропускат уникален спектакъл.

В паузата след рунд 108, единственият останал рефер, Джон Дъфи, казва на бойците, че трябва да завършат битката преди края на рунд 110 или ще бъде обявено равенство. Така и се случва. Наградата от $2500 беше разделена между бойците наполовина.

Нито един от боксьорите не отстъпи на противника и плати висока цена за това. Получените щети бяха толкова огромни, че засегнаха целия бъдещ живот на бойците. По време на битката те загубиха почти 5 килограма от теглото си.

Бърк получи по-силен удар от опонента си: след двубоя той беше хоспитализиран с множество счупвания в ръцете и стана от леглото едва след 6 седмици. След като се възстанови, боецът просто не можа да продължи кариерата си.

Джак Бърк умира на 25 октомври 1913 г. на 44-годишна възраст. През последните години от живота си той страда от загуба на паметта и хронични наранявания на китката. Историята на Боуен излезе още по-трагична.

В битката той получи сериозно сътресение, което в онези дни всъщност не можеха да лекуват. Това не му попречи да влезе в следващата си битка след месец и да проведе още няколко битки. Той проведе една от тях срещу Джак Евърхард, който се отказа в 85-ия рунд.

В последната си битка Боуен се изправя срещу Кид Лавин. Битката се проведе около година след битката с Бърк и завърши с трагедия. Лавин сваля Анди в нокдаун в 18-ия рунд, който удря главата си в дървения под на ринга и получава нова травма на главата.

Анди Боуен умира в 7:00 сутринта на следващия ден, без да дойде в съзнание. Той беше на 27 години. Първоначално Лавин е арестуван за смъртта на Боуен, но е  установено, че е невинен след разследване на съдебния лекар. 

Смъртта на Боуен е в резултат на неговия удар с главата в дървения под. 

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес