Зареждане

10-те най-велики мача в бокса за всички времена

10-те най-велики мача в бокса за всички времена
Публикувано на: Ноември 13, 2009 в 10:19 ч

Дългоочакваният двубой в тежка категория при професионалистите между руския исполин Николай Валуев и Дейвид Хей завърши с победа по точки на британеца. Мачът вървеше към равен, когато в последните секунди пъргавият Хей успя да пласира няколко точни тупалки, които убедиха съдиите в неговото превъзходство.

По този повод английският вестник "Сън" припомня десетте най-запомнящи се дуели на професионалния ринг при свръх тежките за всички времена, повечето от които приключват именно в последния рунд и дори в последните секунди. Сред тези класически евъргрийни са имената на легендите Мохамед Али, Майк Тайсън, Джо Фрейзър, Джо Луис, Ленъкс Люис и др.

мохамед али джо фрейзър бокс


Мохамед Али - Джо Фрейзър (Манила, 1975)
Епохалната битка "Трилърът в Манила" е описана като "Драма в три действия - 1. Али 2. Фрейзър 3. Али" в американското списание "Спортс Илюстрейтид". Претендентът Фрейзър става жертва на бързината и крошетата на Али, но се съвзема и на свой ред започва да налага шампиона. Двамата мъже са на ръба на колапса, когато треньорът на Фрейзър - Еди Фуч, хвърля кърпата в 14-ия рунд.
Победител: Али с нокаут в 14-и рунд.


Джо Луис - Били Кон (Ню Йорк, 1941)
Според мнозина Луис е кралят в тежката категория, но в този мач той е почти разбит от своя немощен противник, който е с 20 кг по-лек от него. Кон използва известната тактика "удряй и бягай", с която непрекъснато надхитря шампиона. Но сбърква един-единствен път, когато се опитва да го нокаутира. По-късно Луис му каза: "Ти държеше титлата цели 12 рунда, но не успя да я задържиш".
Победител: Луис с нокаут в 13-и рунд.


Ридик Боу - Ивендър Холифийлд (Лас Вегас, 1992)
В този двубой шампионът Холифийлд е заклеймен като аутсайдер, защото е надвивал само по-възрастни съперници. Пренебрегвайки съветите от своя ъгъл, той налага бясно темпо, опитвайки се да примами Боу в капана "всичко или нищо". За всеобща изненада младокът запазва хладнокръвие и пласира доста чисти удари. В епичния 10-и рунд един здрав ъперкът олюлява Холифийлд, но той се съвзема и отново се хвърля напред. Битката е кървава, но шампионът все пак загубва пояса си.
Победител: Боу по точки.


Лари Холмс - Кен Нортън (Лас Вегас, 1978)
Нортън прибира короната на WBC без бой, след като шампионът Леон Спинкс предпочита реванш с Мохамед Али вместо защита срещу предпочетения от съвета претендент. Американецът обаче доказва, че е готов за световната сцена в този брутален екшън трилър. Преди последния епичен рунд всички съдии им дават равни точки. В последните секунди двамата се млатят зверски лице в лице. Победителят Холмс оглавява дивизията в продължение на 7 години.
Победител: Холмс по точки.


Джо Фрейзър - Мохамед Али (Ню Йорк, 1971)
Кръщават го "Боя на века", но мачът се оказва нещо повече. И двамата мъже са шампиони без загуба, но Али е лишен от короната заради отказ да воюва във Виетнам. Суровата агресия на Фрейзър надвива позьорството и изящните комбинации на съперника му. Ъперкът в 11-ия рунд зашеметява Али и той е пратен в нокдаун в последния рунд. Въпреки това продължава да се бие до края, дори със счупена челюст.
Победител: Фрейзър по точки.


Джек Демпси - Луис Фирпо (Ню Йорк, 1923)
Този свиреп сблъсък продължава само 3 минути и 57 секунди, които обаче включват 11 нокдауна! Шампионът Демпси не е повалян повече от 6 години, но дивият аржентинец го просва на ринга още в първата си атака. Самият Фирпо пада 7 пъти през първия рунд, но после така джасва шампиона, че го прехвърля през въжетата в тълпата. Демпси се съвзема след доста съмнително броене и преди последния гонг сваля Фирпо още 3 пъти, преди да сложи точката.
Победител: Демпси с нокаут във 2-ия рунд.


Мохамед Али - Джордж Форман (Киншаса, 1974)
Преди легендарния двубой "Тътенът в джунглата" 32-годишният претендент Али се притеснява, че няма да може да разчита повече на бързата си игра с краката, които често го спасяват. Докато Форман го гощава с удар след удар, Али ги поема, облегнат на въжетата и периодично контраатакува. Постепенно Форман се изтощава и Али го поваля с комбинация от ляво кроше и десен прав.
Победител: Али с нокаут в 8-ия рунд.


Бъстър Дъглас - Майк Тайсън (Токио, 1990)
Американски букмейкър залага 42:1 за непретенциозния бияч Дъглас преди този двубой, който е загрявка за екшъна Тайсън-Холифийлд. Малцина очакват Дъглас да оцелее в първите рундове, но след един нокдаун той се съвзема и изненадва Железния Майк. Дъглас боксира елегантно и след един ъперкът и комбинация ляв-десен-ляв абсолютният шампион за сефте се строполява бездиханен на пода.
Победител: Дъглас с нокаут в 10-ия рунд.


Ленъкс Люис - Ивендър Холифийлд (Лас Вегас, 1999)
WBC шампионът Люис вече е надвил през март носителя на титлите във версии IBF и WBO за феновете, но съдиите обявиха равен резултат. През ноември Холифийлд е наточен за реванш, но Люис печели с единодушно решение и става първият британски абсолютен световен шампион на века.
Победител: Люис по точки.


Джордж Форман - Рон Лил (Лас Вегас, 1976)
Легендарният американски журналист Хауърд Косел описва този бой като "лишен от всякакъв боксов талант", но преливащ от тежки удари. Истински парен чук поваля Форман в 4-ия рунд, но той се изправя на крака и халосва Лил с див овчарски удар. Под градушка от удари Лил замахва и отново поваля Форман. В 5-ия рунд Пастора изглежда замаян, но събира сили, приклещва Лил в ъгъла и го смазва.
Победител: Форман с нокаут в 5-ия рунд.
 

Източник: БТА

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес