Зареждане

Нещо ново за карнитина

Нещо ново за карнитина
Публикувано на: Март 30, 2009 в 16:22 ч

Доскоро за карнитина беше известно само, че той изгаря мазнините. Но науката не стои на едно място. Неотдавна се изясни още едно важно за културистите свойство на карнитина : оказва се, че той съдейства и за увеличаването на мускулната маса.


Да припомним какво е карнитинът. Това е Витаминоподобна аминокиселина, която „извозва” мазните  в митохондриите.  А митохондриите – това са един вид "електростанции" на нашите клетки. Именно в тях мазнините "изгарят", снабдявайки клетките с биоенергия. На практика карнитинът е важен елемент за мастния енергообмен.


Учени, работещи в животновъдството, по случайност решават един важен въпрос за бодибилдинга , когато търсели начин да увеличат количеството месо при отглеждането на птици. На пръв поглед е лесно – повече храна . От една страна това е правилно, но от друга - колкото повече храниш, повече разходи правиш. А крайната цел на едно предприятие е печалба.


Естествено целта е при по-малко разходи за храна да се получи повече месо . И тук на помощ им идва карнитинът.


Унгарски учени, които експериментирали с пилета, получили поразителни резултати. На контролни групи давали различно количество карнитин - (50, 100 и 150 мг картинин на кг тегло). И след две седмици и пилетата  в "карнитиновите " групи станали средно с 9% по-тежки, а количеството мазнини при тях намаляло с 18%.

Хранителни добавки от спортния ни магазин


В друг експеримент различни групи пилета били  „на диети” с различна калоричност, но еднакво ниво на протеин. Половината "експериментални" пилета от всяка диетична група подхранвали с карнитин (50 мг на кг). В резултат, както и се очаквало, пилетата с най-калорична диета станали най-тежки. Но "карнитиновите" пилета в сравнение с тези без карнитин от всяка диетична група показали най-голям прираст – в нискокалоричната с 1,7%, в среднокалоричната  с 5,3% и във висококалоричната с 6,5%. С други думи, колкото по-висока е калоричността, толкова по-голям бил ефектът от карнитина.
 

Източник: fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес