Зареждане

Допълнителният прием на витамини, нужда или търговски трик?

Допълнителният прием на витамини, нужда или търговски трик?
Публикувано на: Април 6, 2009 в 09:17 ч
Снимка: estihirlap.hu

В нашето родно интернет пространство се пишат всевъзможни неща за витамините и техния допълнителен прием. Затова и реших да споделя своето мнение по този въпрос- Нужно ли е да се приемат допълнително витамини под формата на добавки?

Разбира се, че най-добре е това да става чрез храната, но тя днес не е храната от миналото. Нещо, на което никой не обръща внимание, когато започва да убеждава другите в това, че пиенето на витамини допълнително било МОДА! Не знам защо ние българите сме много изобретателни, когато трябва да охулим някаква идея. Когато става въпрос за наука обаче, първо трябва да се образовате „господа автори”, преди да започнете своите, понякога „безумни” твърдения?! На такива „авторитети” веднага бих отговорила с няколко аргумента:

- Какво е съотношението в съдържанието на днешните плодове и зеленчуци на полезни към вредни вещества? Толкова много химикали се използват при отглеждането и съхранението им, че в някои случаи смятам, че дори вредните вещества са повече от полезните!
- Как да получа витамини, които в продуктите са в такива малки количества, че трябва да изям неимоверно голямо количество, за да получа няколко микрограма?
- Как да си набавя минерали, които не се съдържат в нашите почви, като йод и селен, например, а оттам няма как да попаднат и в храната ни? На нашата трапеза морските водорасли не са най-консумирания продукт, нали? Какви ли минерали съдържат нашите почви, съществува ли програма за възстановяване минералния състав на изтощените почви?
- Как да си набавя нужните съставки за производство на жизнено важния Q10, ако ми липсва половината от рецептурата нужна на организма, за да го произведе?
- Как оцеляват витамините и минералите при готвене? Загубата е огромна, в някои случаи 100%?
- Колко плодове и зеленчуци да изям днес, защото ми предстои голям стрес? И така нататък....още куп въпроси, на които едва ли някой може да отговори?!

Следва да се отбележи, че целия набор от всички необходими за организма витамини, може да постъпи в него само, при условие че в храненето се използват всички групи продукти, докато еднообразното хранене с един или друг продукт, дори с много висока хранителна стойност, не може да осигури в организма целия спектър от витамини. По-специално, необходимо е да се акцентува върху широко разпространената заблуда и сред населението, и сред здравните работници, включително и педиатрите, че за основен източник на витамини в храненето служат пресните плодове и зеленчуци.

Тази група продукти е наистина важен (и на практика единствен) източник на витамини С и Р, и има значителен принос за осигуряването на организма с фолиева киселина и бета-каротин, докато ролята им по отношение удовлетворяване нуждите на децата от тиамин, рибофлавин, ниацин - е малка, а осигуряването на нуждите от витамините В12, Е и D практически не съществува, защото плодовете и зеленчуците не съдържат тези витамини. В същото време, месото и месните продукти са основен източник на витамин В12 и имат основен принос за осигуряването на организма с витамините B1, B2, В6. Млякото и млечните продукти доставят витамини А и В2, зърнените храни - витамините В1, В2, В6, РР, Е, растителните мазнини - витамин Е, животински мазнини - витамини А и D и т.н.

Твърде безотговорно е да се убеждават хората, че нямало нужда от приемане на витамини допълнително, особено българския народ, който няма финансови възможности (дори и лятото) да си осигури дневните порции от разнообразни плодове и зеленчуци, а да не говорим за месо, риба...всичко у нас е лукс за обикновения човек! Резултатите от такива кампании са видни, всички са болни, отчаяни и се страхуват от какво ли не!


Но, тук идва следващата уловка, на производителите, които ви предлагат добавки с много ниска ефективност, поради лошото си усвояване! След един такъв курс, вие ще си помислите: - И какво от това, че пих витамини, ефект нямаше никакъв?! Да, с лошите продукти, ефектът е никакъв! Внимавайте при избора си на добавки! В някои случаи комбинацията може да доведе и до лоши последици- алергии, натрупване в организма на някои неусвоени нутриенти, които могат да бъдат опасни! Лошото е, че няма и търговци, които да ви дадат компетентна консултация, просто са слабо подготвени по тази материя. Изборът остава изцяло ваш, а за да бъде той правилен трябва да знаете. Така че, интересувайте се, четете, защото спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се!

Моята теза е, че днес ние просто нямаме избор, допълнителния прием на витамини и минерали е желателен! Времето, в което живеем, е много динамично и променящо се. Трябва да се променяме и ние!
Не се страхувайте за своето здраве, а се образовайте и грижете за своята профилактика! Защото, днес, тук и сега ние трябва да оцелеем!


Автор: Мариана Кюркчиева

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес