Зареждане

Анаболна диета

Анаболна диета
Публикувано на: Декември 7, 2009 в 12:42 ч
Снимка: building-body.com

Анаболната диета е диета за покачване на мускулна маса и горене на мазнини. Д-р Mauro Di Pasquali е разработил тази анаболната диета в отговор на прекомерното използване на забранени добавки. Той е искал да създаде подобни резултати но по натурален път и сигурност.

Анаболната диета прави това като манипулира хормоните, които отговарят за мускулния градеж. Ключът е приемането на правилна комбинация от плодове в правилното време. Не е лесно, но работи безотказно. В тази статия може да прочетете повече за анаболните диети.

Ползите от анаболната диета
Анаболната диета е задължително с високи нива на белтъчини, много мазнини и цикли с въглехидрати. Някои неща, които може да очаквате са:

Загуба на мазнини. Принуждавате тялото ви да използва мазнината като гориво за енергия, като избягвате прием на въглехидрати за 5 дни.

Покачване на мускулна маса. Ключов момент в анаболната диета е червеното месо. То е богато на холестерол и наситени мазнини, които повишават нивото ви на тестостерон, а той е хормонът, който помага за изграждането на мускулите.

Подобрено здраве. По-нисък холестерол и нива на триглицеридите, по-малко натрупване на плака, контролирани нива на инсулин, по-малко хранителни алергии, по-малко акне... Направете си кръвна картина преди да започнете с анаболната диета и я сравнете с тази след нея.

Повече енергия. Контролирането на приема на въглехидрати ще ви направи пълни с енергия още от събуждането. Няма да имате проблеми с кръвната захар или тежест след хранене. Няма да сте толкова раздразнителни и няма да сменяте настроението си често.

Без глад. Мазнината ви засища и ви кара да се чувствате сити за по-дълго време. Няма да се чувствате гладен след анаболната диета. Трябва даже да си напомняте, когато стане време за ядене, че задължително трябва да хапнете.


Как работи анаболната диета
Тя не се влияе от пол или възраст. И както всяка диета работи най-добре комбинирана със силова тренировка. Така ще изглеждат дните ви, ако решите да заложите на анаболната диета:


от понеделник до петък - протеини, въглехидрати и зеленчуци. Яжте червено месо, мазна риба, цели яйца, кашкавал, зехтин, спанак, броколи, зеле...


събота и неделя - яжте много въглехидрати. Спагети, ориз, хляб, картофи, овесени ядки, плодове... Намалете приема на протеини и мазнини.

Как да започнете с анаболната диета


Определете калорийните си нужди. Най-простото правило за изчисляване на калорийните ви нужди е теглото ви умножени по 18kcal, но има далеч по прецизни методи за изчисляване.

12 дни без никакви въглехидрати. Яжте протеини и мазнини само за 12 дни. Това принуждава тялото ви да използва мазнините за енергия. След тези 12 дни яжте въглехидрати както беше споменато горе - само два дни от седмицата. След това 5 дни без въглехидрати и после пак 2 дни въглехидрати.

Дните без въглехидрати. 40% протеини, 60% мазнини, 25 грама въглехидрати най-много. Въглехидратите могат да дойдат от плодове като зеленчуци, яйца, месо, но в никакъв случай овесени ядки, ориз или мляко.

Дните с въглехидрати. 15% протеини, 25% мазнини, 60% въглехидрати. В тези дни 60% от приетите калории трябва да дойдат от въглехидрати. Това ще зареди тялото ви.

По принцип трябва да минат около 4 седмици за да се адаптирате към анаболната диета. Очаквайте малко проблеми със стомаха, малко кисело настроение и умора... но не се предавайте. Всичко това ще отшуми след като свикнете с анаболната диета.

Примерно меню: Дни без въглехидрати. Обинковено това са от понеделник до петък. Яжте протеини и мазнини и избягвайте въглехидратите.

Закуска. Цели яйца, бекон, спанак.
Късна закуска. Кашкавал или сирене.
Обяд. Месни продукти (кайма), броколи, зехтин.
Следобедна закуска. Шунка.
След тренировка. Суроватка, зехтин.
Вечеря. Скумрия, салата, зехтин, кашкавал.
Преди лягане. Синьо сирене, ленено семе, рибено масло.

Примерно меню: Дни с въглехидрати. Обикновено това са събота и неделя. Най-добре е да избягвате тренировки в тези дни, защото въсоко-въглехидратния прием може да ви докара малка умора.

Закуска. Овесени ядки, стафиди, мляко.
Късна закуска. Много плодове.
Обяд. Пилешки гърди, куиноа, спанак.
Следобедна закуска. Много плодове.
Вечеря. Пълнозърнести храни, доматен сос, пармезан.
Преди лягане. Сирене, ягоди или малини, ленено семе, рибено масло.

Пречки при анаболната диета. Тази диета не е от най-евтините, а в почивните дни може да се омажете от въглехидрати.

Трудно се качва тегло. Анаболната диета е богата на мазнини, които засищат и следователно ви карат да се чувствате сити за по-дълго време. Това прави качването на тегло по време на анаболна диета трудно, но не и невъзможно.

Сложност. Трябва да броите калориите, минавате през дни с въглехидрат и дни с въглехидрати, изборът на храни е труден, защото в много от тях има скрити въглехидрати.

Не е добра за някои спортове. Например в смесените бойни изкуства (MMA) се разчита предимно на въглехидратите като източник на енергия.
 


Трябва ли да започнете анаболната диета?
Ако ядете въглехидрати по време на дните, когато приемате мазнини и протеини, рискувате да затлъстеете или да получите диабет. Придържайте се стриктно към правилата.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес