Зареждане

5-те хранителни добавки, нужни на всеки мъж

5-те хранителни добавки, нужни на всеки мъж
Публикувано на: Май 8, 2012 в 14:14 ч
Снимка: wikimedia.org

Вече има толкова много хапчета, които може да вземете едновременно. Но в тази статия ние ви предлагаме само 5-те най-важни за всеки мъж.

Мултивитамини

Това не е нещо специално, но в същото време е много важно за всеки, който не яде достатъчно плодове и зеленчуци (това най-вероятно сте вие и 80% от мъжете по света). Насочете се вместо хапчетата с мегадозите към едно хапче, което ви дава 100% от дневния прием необходими витамини и минерали. Тези които надхвърлят 100% са натъпкани до козирката и не могат да се усвоят добре. Когато взимате такива мултивитамини, гледайте те да са специално за мъже и да няма допълнтелно добавено желязо в тях. Прекаленото наличие на желязо може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Вече има и мултивитамини, които освен необходимите витамини и минерали, предлагат и различни бленди за подсилване. Controlled Labs - Orange Triad съдържа имуностимулатори и бленда за профилактика на ставите. Optimum Nutrition - Opti Men, пък съдържа бленда за увеличаване на потентността.

Протеин на прах

Може да приемете достатъчно протеини и от добре структурирана и спазвана диета, но протеина на прах има някои предимства: той е удобен и съдържа много по-малко калории от едно високо-протеиново ястие. Приемането на протеинов шейк след всяка тренировка ускорява възстановяването на мускулите и зарежда тялото ви с аминокиселини, необходими за мускулен растеж. Има два вида протеини, които са широкоразпространени: суроватъчен и казеинов. Суроватъчния се абсорбира много по-бързо от тялото, а казеиновият се обработва по-бавно, като така зарежда тялото по-дълго време. По този повод много трениращи препоръчват микс от двата, така че максимално дълго да има зареждане на аминокиселини в кръвта.

Удачно е използването на протеинови бленди, които съчетават различни видове протеин. Доказали се такива протеини на прах са Gaspari Nutrition - MyoFusion и BSN - Syntha 6.

Креатин

Синтетичната версия на източника на енергия, който се прави и от самото тяло, се складира в мускулите за използване по време на упражнения. И има голям ефект. Няколко проучвания вече посочват, че креатина помага за по-бързо възстановяване и нарастване на чистата мускулна маса след тренировка. Производителите преди твърдяха, че за да се взима креатин трябва да се напраави зареждаща фаза от една седмица, в която се взимат по 20 грама на ден, но се оказа че не е съвсем така. В много излседвания се посочва, че нормалната доза креатин е 3-5 грама на ден. Може да го смесите и с протеиновия си шейк.

За препоръчване е да се приема креатин етил естер или кре-алкалин, тъй като те са едни от последните и изчистени формули на креатина. Една доза преди тренировка за повече енергия и една доза след тренировка за по-бързо възстановяване е най-добрия начин за приема му.

Зелен чай

Зеленият чай е враг на мазнините. В изследване, в което е даван на животните екстракт от зелен чай, се вижда как те горят много повече калории от другите животни. Може да го пиете и директно - учените препоръчват по осем чаши на ден. Ако го набавите като добавка, стремете се да бъде около 90 милиграма на ден.

Обикновено екстракт от зелен чай има в някои витамини или антиоксиданти. Ако решите може и да заложите на екстракта на най-важната съставка от зеления чай - EGCG.
 

Рибено масло

Много мъже в 20-те и 30-те години от живота си не мислят много за сърцето си. Но ако имате сърдечни заболявания в семейството, рибеното масло е най-добрата превантивна мярка срещу този проблем. Учените съветват да приемаме по 1-2 грама рибено масло на ден. Но тук внимавайте. Много добре подберете марката рибено масло. Често евтините рибени масла могат да ви накарат да хълцате и да се уригвате на риба. По-скъпите рибени масла са преодоляли този проблем.

Рибеното масло е най-добрия източник на Омега-3 мастни киселини. Този продукт е най-доброто решение за тези, които търсят незаменимите ефекти на Омега-3 мастните киселини. За щастие има голям избор от рибено масло на нашия пазар - от Optimum Nutrition до AllMax.

Буквално има хиляди хапчета, които може да вземете едновременно. Забравете за тях. Това бяха най-важните пет добавки, които всеки мъж е добре да взима за да се справи с болестите, лошите гени и да бъде по-силен за максимално дълго време.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес