Зареждане

Захарта - удоволствие с последици

Захарта - удоволствие с последици
Публикувано на: Юли 22, 2008 в 16:04 ч
Снимка: pixabay.com

Така е сътворен света, че това което носи удоволствие - е забранено. Да вземем например сладкото. Първо то е вкусно и второ повдига настроението, но само когато го приемаме. После когато бонбончето е изядено, разбираме че за цялото това удоволствие, не си струва допълнителните сантиметри в талията и допълнителните пломби в зъбите. Но всеки си вика че един бонбон в повече или сладкиш няма да създадат съществени проблеми. Нека да разберем, колко е вредна захарта и какво да правим ако не можем без нея.

 

История

Захарта се появила в нашите географски ширини преди около 200 години и е била достъпна само за богатата част от населението, тъй като е струвала доста скъпо и се е продавала в аптеките  на грам. Захарта отначало са я произвеждали само от захарната тръстика. Малко по-късно по времето на Наполеон I, за производството на захар са започнали да използват цвекло. Сега 60 % от захарта се произвежда от захарна тръстика, а 40 % от цвекло.

Да ядем или не, това е въпроса!

Полезна ли е захарта или не?  Преди се е считало, че захарта е "бялата смърт" и се е убеждавало да се спре употребата и. Сега се публикуват много данни за ползата на сладкото в нашият организъм. Всъщност в захарта има както плюсове, така и минуси.

 

Минуси:

Захарта е вредна за зъбите,защото бактериите които се намират в устната кухина  я превръщат в киселина. Тя разрушава зъбният емайл и предизвиква кариес.

Захарта (в големи количества) е вредна за тялото и здравето. Излишното приемане на захар води до отлагането на мазнини.

 

Плюсове:

Захарта ни прави щастливи. По време на депресия хапваме по нещо сладичко, след което нашата задстомашна жлеза изработва инсулин, който от своя страна спомага за образуването на серотонин - хормона на щастието.

Захарта ни дава енергия. При приемането на захар в тялото тя се преобразува в глюкоза, която ни снабдява с енергия.

Принципът за "златната среда" действащ при приемането на много продукти, действа и при приемането на захар. Твърде много голям прием, води до лоши последици за организма, липсата също е лошо. За приемащите малко захар (в наши дни са меншество), изходът е ясен - прием на повече сладко.  За тези които приемат много захар, разбира се трябва да намалят приема.

 

Трябва да знаете!

Освен обикновената захар, която използваме, съществува и лактоза (млечната захар), малтоза, фруктоза ( плодова захар). Благодарение на тези разновидности, на хората които се стремят да поддържат своята фигура, им е доста трудно да контролират  приема на захар.

Например:

 • чаша от плодов сок - 22 гр захар
 • 100 гр млечен поколад - 40 гр захар
 • плодово кисело мляко - 10,9 гр захар
 • ябълка - 2 гр захар
 • банан - 7 гр захар

Алтернативни варианти

На  ден човек приема средно 56 гр захар, което е в нормата определена от диетолозите - 50-60 гр захар дневно ( 40 гр - за децата) . Ако сте уверени че вашият  дневен прием на захар е повече от средната норма, то е добре да следвате:


Пробвайте да замените захарта с мед, въпреки че той се състои от 80 % захар, но има по наситен вкус и  има антибиотични вещества.

 • Приемайте повече плодове, отколкото сладко. В тях има по-малко захар и повече витамини.
 • Приемайте кисело мляко без плодови добавки
 • Приемайте минерална вода, вместо кока-кола или други газирани напитки.
 • Намалете приема на шоколад
 • Приемайте повече свежи продукти, които съдържат по-малко захар, от колкото полуфабрикатите и консервираните продукти.
 • Предпочитайте нерафинираната кафява захар. Тя съдържа цял комплекс от микроелементи: калций, желязо, фосфор и др.

Ксилит и сорбит - също както захарта, съдържат много калории, но се усвояват по-бавно от захарта и не развалят зъбите. Големият им минус, че могат да предизвикат разстройство на стомаха и да бъдат индивидуално не усвоими.

 

Глюкозо-плодови сиропи - по състав се доближават до медта, но не могат напълно да заменят захарта.

 

Аспартам - най-популярния заместител на захар. Пълноценно заменя  захарта, има малко калории, но се разрушава при нагряване, което не му позволява да се използва в сладкарската промишленост. Също така аспартама е противопоказен за хора имащи заболявания, които са съпроводени с нарушен метаболизъм на фенилаланина.

 

Въпреки че живеем в 21 век, все още не е намерен пълноценен изкуствен заместител на захарта. Затова най-добре е да използвате като заместител на захарта с продукти дадени ни о природата - плодове, мед и др.
 

Източник: Maxefect - fitness and nutrition

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес