Зареждане

Хранителни заблуди

Хранителни заблуди
Публикувано на: Октомври 17, 2009 в 21:07 ч
Снимка: ookaboo.com

Кои са най-неудачните храни, ако Ви предстои състезание или искате да изчистите 2-3 кг мазнина? Хамбургери, пържени храни, пица, млечни шейкове, списъкът е безкраен. Но има и други, които също могат да забавят прогреса ви. Много от тях не са това, заради което ги превъзнасят, и да отделите истината от слуховете може да е точно това, което досега е спирало развитието ви. Затова сверете знанията си с моите и вижте по-долу 9-те най-чести заблуждения. Въпреки че по принцип всички те са калорични, не са най-добрият избор, когато искате релефен корем или да стопите максимум мазнини.

Спагети
Тази храна е без мазнини и от нея няма да станете дебели
Истината: да, те са почти без мазнини, но с 40-те си грама въглехидрати в купичка бързо ще вдигнат общото количество въглехидрати до ниво, при което целта да изчистите подкожната си мазнина става много трудно постижима. Решението е да ги смесите с богати на влакна зеленчуци - броколи, зелен фасул, карфиол и гъби. С половин купичка нискокалорични въглехидрати на всяка половин купичка спагети ще държите въглехидратното и калорийното съдържание под контрол и същевременно си набавяте нужните витамини, минерали и влакна.


Жито
Най-добрата топла зърнена храна при диета
Истината: да, топлите зърнени храни с щипка канела и подсладител са отлични, но зърнените продукти силно се различават. Житото е бързо усвояемо и скоро пак ще почувствате глад. Такива въглехидрати - наричани и високоглицемични, влизат и се изхвърлят от стомаха, без да заситят. Овесът, овесената каша, овесените трици и ръжените храни са много по-бавно усвояеми, подтискат апетита и доставят енергия по-постоянно заради доста по-високото съдържание на влакна. В основен период, когато ви трябват много калории и въглехидрати, житото е добро решение, защото не ви изпълва и не дава усещане за ситост. Ако обаче ви предстоят състезания или искате да се изчистите, правилният избор е овесена каша - тя се задържа във вас, давайки усещане за ситост.

Грозде
То е отличен плод при диети
Истината: да, гроздето, особено червеното, е хранително, но това не значи, че можете да се храните с него нонстоп. Има и по-добри варианти, още повече че според фитнес звездата Бет Хорн с него не можете да обуздаете апетита си. Бананите, ябълките и ягодите са с повече влакна от гроздето и повече фруктоза. Влакната и фруктозата ще ви заситят, докато глюкозата - тип захар, срещана обикновено в гроздето, може да засили апетита ви.


Плодов сок
Той е от плод, значи от него не може да се дебелее
Истината: става ли въпрос за въглехидрати и диети, плодовите сокове не вършат работа. В стомаха те заемат възможно най-малко място и вместо сити ще се чувствате гладни, а за разлика от самите плодове в соковете няма влакна и това още повече засилва глада. От друга страна, както стана въпрос, богатите на влакна плодове държат апетита под контрол, така че вместо сок изберете самия плод. Така ще сте по-заситени, а същевременно приемате повече влакна, витамини и минерали.

 

Стафиди
Изсушените плодове имат малко калории
Истината: въпреки че за билдерите е много полезен достатъчният прием на плодове (заради витамините, минералите и влакната), със 65-те г въглехидрати в половин купичка стафидите са твърде „богати" на въглехидрати, за да се считат добра храна за преди състезание или във фаза за релеф. Запазете ги за основния период, когато целта ви са възможно повече въглехидрати. Искате ли тънка талия, ви трябват нисковъглехидратни и нискокалорийни плодове като ягоди, праскови и сливи.

 

Студени житни закуски
Те са удобни и засищат
Истината: въпреки че разните корн флейксове са с малко захар, те са ужасна предсъстезателна храна, тъй като с тях лесно се преяжда, без абсолютно никакво засищане на апетита. Дори и по-богати на влакна и без захари готови житни закуски имат много въглехидрати в една купичка. Ако храненията ви трябва да са под контрол, много по-удачни са топли зърнени храни с по-високо съдържание на влакна като овесена каша, овесени трици или ръж.

 

Кифлички
От тях не се дебелее
Истината: не е вярно. В една проста малка кифличка има приблизително 45 г въглехидрати, в голяма те са към 75 - твърде много за едно хранене за фитнессъстезателка и дори за някои по-леки билдери (от 65 до 70 кг). Да, те имат малко мазнини, но трябва да отчитате многото въглехидрати в тях в момент, когато трябва да ограничите приема им до 3,3-4,4 г за кг тегло. Като вариант пробвайте ръжен или овесен хляб - и двата са с най-ниския глицемичен индекс сред останалите хлябове и се задържат по-дълго във вас, а това засища.


Пуешка шунка
Щом е пуешко, значи е „чисто"
Истината: пуешките гърди са изключително чисти откъм мазнини и калории - в порция от 170 г има само 3 г хранителни мазнини. От друга страна пуешката шунка обикновено е смес от по-тъмно пуешко месо и кожа, което вдига съдържанието на мазнини четворно - над 14 г за същата 170-грамова порция.

 


Резенчета пуешки гърди
Изключителен източник на протеин при диети
Истината: изненада! Въпреки че са бедни на мазнини, в много случаи готовите резенчета пуешки гърди са натъпкани със захар и сол. Затова четете опаковките и съставките в тях (ако са написани) и търсете пуешко без допълнителна захар и с малко натрий. По правило по-евтините готови резенчета пуешко имат повече захар и сол от по-скъпите варианти.
 

Източник: Fitnes-bg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес