Зареждане

Грейпфрут

Грейпфрут
Публикувано на: Юни 5, 2009 в 10:38 ч
Снимка: blogspot.com

Избирайте грейпфрута не по вида, а по теглото му.


У нас се внасят различни сортове грейпфрут - дебелокори и тънкокори, с огромни и с по-скромни размери, със светложълта и розова месеста част. Кой е за предпочитане? Познавачите съветват да не се лакомим по едрите плодове. Между два грейпфрута с еднакви размери те препоръчват да изберем този, който е по-тежък и по-твърд. Такъв плод има тънка кора и много повече сок от дебелокория и мек на пипане.


В сърцевината на грейпфрута (сока и месото) има захари, органични киселини, белтъчини, мазнини, пектини, багрилни вещества, витамини и минерали. Изразен в проценти, химичният му състав изглежда така: плодова вода - 82-86%, захари - до 10%, фруктоза - 4%, глюкоза -6%, захароза - 0,9%, целулоза - 2,6%, белтъчини -0,8%, органични киселини (главно лимонена) - 3%, пектин - 3,9 %. Витаминното съдържание в мг % е: витамин С - 45 до 60, каротин - 0,22, витамин B1 - 0,10, витамин В2 - 0,07, витамин ВЗ - 0,03, витамин Вб - 0,05, фолиева киселина - 0,25, витамин Р - 400 до 500. Съставът на минералите е: калий -190 мг %, калций - 20, фосфор -17, магнезий -11, натрий - 2,2 и желязо - 0,3. От микроелементите в грейпфрута има йод. Енергийната стойност на 100 г плод е само 41 ккал, така че в една водна чаша сок калориите могат да достигнат едва до 96.


Установено е, че високото съдържание на пектин в грейпфрута понижаващ равнището на "лошия" холестерол в кръвта. За да се намали то с 10%, са потребни 15 г пектин. Това количество се съдържа приблизително в един грейпфрут. Така че, колкото повече от този плод изяждате дневно, толкова повече намалявате риска да ви покосят сърдечносъдови заболявания. 


Грейпфрутът е с доказани диетични свойства. Изпит на гладно сутрин, сокът тонизира организма, възбужда апетита и подобрява храносмилането. Наличието на много витамини и минерали в него спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, както и за кръвообразуването. Голямото количество калиеви соли стимулира дейността на сърдечния мускул, затова плодът се препоръчва при сърдечносъдови заболявания. Похапвайки грейпфрут редовно, вие ще защитите тялото си срещу инфекции. Доказано е още, че консумацията му води до понижаване на кръвното налягане, спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните  функции и дейността на нервните клетки. Глюкозидите в грейпфрута имат антисклеротични свойства, така че той е особено полезен за хората в третата възраст. Препоръчва се  още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочо-половата система. В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в черния дроб.


Добре е сок от грейпфрут да се пие след тежък физически или умствен труд, както и след прекарана тежка операция и инфаркт на миокарда.


Но към грейпфрута не бива да посягат хората с повишена киселинност на стомаха.


А ето и една рецепта за здрави зъби и венци: залейте кората на плода с вода, оставете я да се кипне 20мин., прецедете и изпийте.

Източник: Fitnes-bg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес