Зареждане

Защо марихуаната е считана за допинг?

Защо марихуаната е считана за допинг?
Публикувано на: Ноември 23, 2012 в 10:47 ч
Напоследък много спортисти, не само в ММА, но и в Олимпийските игри и други спортни мероприятия, бяха наказани за употреба на допинг, като виновникът е наличието на метаболити на марихуанна в кръвта.

Канабисът е в списъка със забранени препарати от Световната анти-допингова агенция (WADA). Ако при тест излезе вещество от този списък, значи атлетът е взимал допинг. Ако има наличие на взимане на допинг - следва наказание. Правилника е повече от прост.

Защо обаче канабисът, който не води до подобрение в спортните качества, е в този списък?


За да бъде една субстанция добавена в забранения списък на субстанции и методи, трябва да покрива два от следните критерии:
  • Да подобрява спортните постижения
  • Да представлява потенциален риск за атлета
  • Да е срещу духа и принципите на спорта
В правилника на WADA духът на спорта е определен като "характер и умения", "забавление и радост" и "кураж". Идеята обаче, че някой ще бъде дисквалифициран или нечия титла ще бъде отнета заради нещо толкова субективно е доста спорена и наболяла тема.

Кофеинът например, беше считан за допинг по време на Олимпийските игри през 2000-та и 2002-ра, но след това беше изваден от забранения списък през 2004-та.
 
"Една от причините кофеинът да бъде изваден от списъка е, че много експерти смятаха, че той се съдържа в твърде много различни напитки и храни, които щяха да поставят праг пред атлетите по време на подготовката им. Освен това той се обработва по много различен начин при различните хора и може дори да влоши спортните резултати при определени нива," заявяват от WADA.

Канабисът обаче все още е в този списък.
 

Защо Канабисът?

Канабисът се смята за нарушител и на трите посочени горе точки. Той нарушава първата (подобряване на спортните постижения), тъй като има свойството да намаля колебливостта и страха и евентуално да подобрява снабдяването с кислород и концентрацията. Някои атлети го взимат и като натурален стимулатор на глада.

Той нарушава и втората точка (риск за здравето), тъй като може да докара, освен всичко друго и намалена когнитивна способност, както и белодробна интоксикация. Изследвания показват, че THC - главната действаща съставка в канабиса, може да предизвика високо кръвно налягане и ускорен пулс. Той намаля и времето за реакция, може да предизвика проблеми с координацията, забавени реакции и да притъпи възприятията.

Той нарушава и третата точка (духът на спорта), защото канабисът се разпространява нелегално в голяма част от света и по този начин конфронтира с модела на поведение, който атлетите трябва да дават на модерното общество. Това би докарало и негативни реакции от публиката, спонсорите и медиите.

Канабисът е забранен за използване само "по време на състезание", което означава че позитивен тест, който е проведен извън мястото и времето на събитието, няма да е срещу правилата. Той е и в този списък, тъй като съдържа субстанции, които евентуално биха могли да се използват освежително или медицински за да подобрят спортните резултати.

Проблемът с допинг листа е, че той никога няма да бъде перфектен. Присъстващите там субстанции нямам как лесно да се оприличат с "да" или "не" за тяхната забрана или свободно ползване. Вероятно някой ден канабисът също ще бъде изваден от забранения списък, както стана с кофеина. Хубавото в случая е, че всички организатори държат на прозрачността при допинг тестовете и не оставят нещата да минат без наказание. Ако някой ден канабисът излезе от списъка, със сигурност ще получим изчерпателна и достоверна информация за това решение.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес