Зареждане

Защо Кобрата няма да се срещне скоро с Кличко

Защо Кобрата няма да се срещне скоро с Кличко
Публикувано на: Октомври 5, 2012 в 11:29 ч

Снимка: wikimedia.org

Има много причини статия за Кубрат Пулев да излезе на страницата на Българската федерация по ММА.

Може би не най-важната, но със сигурност в първата тройка е, че шампионът ни в категория до 84 кг - Краси Младенов, е най-добрият приятел на Кобрата и досега не е минал мач без той да е близо до ринга. Твърди, че и на Южния полюс, Заурланд да организира мач на боксовата ни звезда, Краси ще е там.

Гребецът Любо Симеонов също е в компанията на близките на Кобрата. Това са личните причини за присъствието на темата Кубрат Пулев на сайта.

Но има други, които са от голямо значение както за бокса, така и за ММА и е добре да се знаят навреме и да се избегнат разочарованията един ден.

Това, което най-много свързва бокса с ММА е, че и двата спорта са част от шоу-бизнеса.

Най-често задаваният въпрос, след като в събота Кобрата нокаутира в 11-ия рунд руснака Александър Устинов, е кога ще бъде мачът му за световната титла с някой от братята Кличко.

Мисълта България да има световен шампион по бокс в тежка категория гъделичка всички ни. Особено в тия гладни години на нашия спорт. Два медала от олимпиадата в Лондон. Слава Богу, единият от тях в боен спорт – бронзовият медал на Тервел Пулев.

Но шоубизнесът, макар и спортен, има свои закони, които нямат нищо общо с олимпийската надпревара. Добре е да ги знаем и ние, феновете на ММА, защото този спорт настъпва с гигантски крачки в Щатите, а историята показва, че в спорта, пък и не само там, модата – добра-лоша, диктуват американците.

Неприятно изненадани ще бъдат тези, които очакват, че след като Кобрата е спечелил елиминатуарния мач /сложна дума/ за световната титла, следващият двубой ще бъде с Кличко и изведнаж разберат, че по-малкият брат Кличко вече е подписал договор с поляка Мариуш Вах да се бият на 10.11.2012 в Хамбург.
Вах, който има 27 победи и е без загуба.

Та той е едва 23-и в световната ранглиста, а нашият боксьор е 4-и. Пред него са само двамата братя и полякът Томаш Адамек.
Първата мисъл, която хрумва на човек е да не би пък Кличко да се страхува от Кобрата!!?

Не е вярно. Двамата братя Кличко са отдавна в тоя бизнес и главното, което ги интересува са парите. Това са думи на мачмейкъра на Кубрат Пулев, германецът Хаген Дьоринг.
Идната седмица, ще пуснем в сайта видео интервютото с Дьоринг.

Мачът между поляка Вах и Владимир Кличко ще бъде в Хамбург, там където двамата украинци живяха близо 10 години. Немският им е изискан както подобава на доктори на науките. С държанието си те привлякоха милиони приятели на бокса. Това и още няколко тяхни изяви ги направиха популярни в Германия и за тяхните мачове германската телевизия плаща милиони. По непроверени данни, 5 млн евро за всеки мач. Освен това тя държи правата и всяка чужда телевизия, която иска да предава мачовете им, й плаща солидна такса. Поляците със сигурност ще го направят. Частната полска телевизия разбра цената на боксовия бизнес след мача Голота – Тайсън през 2000 година и оттогава е готова да плаща дори шестцифрени суми за предаване на мачове на техните силни боксьори. Така бе и снощи на мача Томаш Адамек – Травис Уокър, предаван по Евроспрорт. Изпълнена с поляци зала Прюденшъл Сентър в Ню Джърси, три полски телевизии се състезаваха за правата на излъчване.

Това е достатъчно за да стане ясно, защо Владимир Кличко няма да се бие в следващия мач с нашия Пулев, а с малко известния поляк Мариуш Вах.

Което може би е добре дошло за нашия боксьор. Ще има време да направи още един два мача. Не се съмнявам, че ще побеждава. Той от мач на мач става по-добър, това е очевидно, а Кличко ще остарее с още една година. Ще видите защо е важно това в интервюто с неговия германски шеф. Кобрата ще спечели още свои привърженици в Германия, което означава, че телевизията ще види в него източника за нови приходи. А и ние българите можем да спечелим от това. Доколкото ми е известно Макс Файт има интерес да съдейства за организиране на един мач в България. А тя е единствената импресарска компания у нас, която знае как се прави спортния шоубизнес. Това не е лично умозрение, а мнение на промоторите на Бигър Бетър от Евроспорт.

Още една причина да пишем за бокс в нашия сайт.
В телефонния разговор снощи Хаген Дьоринг не изключи възможноста такъв мач да има идната година в България. И някакси тихомълкъм спомена името Томаш Адамек – полякът, едно място пред Кобрата в световната ранглиста.

Няма шанс този мач да се състои в България. И отново се връщаме на това, с което започнахме. Няма ли финансова изгода от този мач, той просто няма да стане. В България. Може да стане само в Америка, и то в Ню Джърси.

„Където поляците не са малцинство, а цяла напаст,” казва Дон Кинг за полската етническа общност в Съединените Щати. Напаст, която обаче е готова да плаща.

Същото важи и за ММА след няколко години. Ние изграждаме стройна система в този спорт, за него отвъд океана плащат много, но дали са платежспособни нашите запалянковци е друга тема...

И все пак щом има такава идея, макар и още слух, неизбежно идва въпросът, какви са шансовете на нашия човек срещу поляка. Големи - ще рече всеки познавач на сладката наука. След мача Адамек – Уокър и аз казвам същото. Ако имате желание, можем да се опитаме да направим и един предварителен анализ.
Позволихме си го преди мача на Любо Симеонов с Уес Симс и за малко да се разминем с предвижданията. Но все пак познахме.

Камен Петров, Евроспорт

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес