Зареждане

За трудно качващите мускулна маса

За трудно качващите мускулна маса
Публикувано на: Август 17, 2008 в 13:59 ч
Снимка: pixabay.com

Има някои трениращи, които само с поглед към лежанката правят мускули и трупат мускулна маса, докато повечето мъже трябва да тренират здраво за да постигнат дори една част от това. Ако гените ви са такива или просто метаболизма ви е такъв, ако имате трудност с натурпването на мускулна маса, трябва да тренирате здраво за да я заслужите. Това означава и че трябва да се вземат някои основни неща предвид във вашата програма за тренировки за маса.

Хората които качват трудно мускулна маса обикновено не могат да качат килограми лесно дори и след тренировки в залата и обилно ядене през целия ден. Има и такива, които ядат над 5 000 калории на ден и пак нямат особени резултати.

В по-голямата част от случаите този проблем се дължи на много бързия метаболизъм - при него колкото повече се яде, той толкова по-бърз става. Заедно с голямото поемане на храна, горенето на калории от топлината или от упражнения и спортуване означава, че голямото количество храна може да се окаже с много малък ефект или направо без никакъв за покачването на тегло. Има някои неща, на които хората които качват трудно мускулна маса, трябва да обърнат особено внимание.

Тежест
Първото, и може би най-важно, е че трябва да стане ясно, че не всяко тяло може да издържи натоварването, което могат да понесат хората с по-едро телосложение. При тренировка, качващите трудно трябва да се ограничават с определен брой упражнения и повторенията на всяка серия не трябва да надвишават 10.

Хората, които качват трудно маса, е хубаво да правят повече комплексни упражнения, които натоварват по няколко мускула едновременно и да не се увличат в изолиращите упражнения.

Това означава, че препоръчителната програма за такива хора трябва да включва лежанка, клекове, мъртва тяга, напади, военна преса, чукове и други.

Изолиращите упражнения, които се фокусират само и единствено върху един мускул не трябва да са приоритет в тренировката. Идеята е, че трудно качващите маса, трябва да изстискат най-доброто натоварване за всяка една изхабена калория - това става като се натоварват няколко мускули наведнъж, вместо да се хабят калории само за един мускул.

Почивка
Трудно качващите маса имат нужда повече от останалите от почивка и възстановяване, и това е причината да се прекарва по-малко време в залата и повече във възстановяване. Ако има и отделен стрес в живота на трениращите, той пречи на почивката, така че и самия стрес трябва да се ограничи колкото е възможно.

Сънят е много важен фактор тук. Трудно качващите маса трябва да се ориентират към 7 до 8 часа сън. Някои дори намират за нужно да поспят и повечко. Това е времето, в което тялото ви се възстановява и заздравява натоварените мускули, затова е хубаво да не съкращаваме от почивката си.

Хранене
Най-добрия вариант е трудно качващите маса да се ориентират повече към калорични храни, като в същото време ограничат приема на засищащи ги храни като мазни храни, пуканки, газирано, зеленчуци и като цяло всички тези храни, които имат малко калории, но в същото време ни засищат.

Вместо тях е хубаво да се обърне внимание на храни като ядки, сушени плодове, питки, фъстъчено и други масла, зехтин, авокадо, сухо червено месо, пилешко, извара и други.

Трудно качващите маса могат да си дадат и засилка като пият и протеинови шейкове - протеин на прах, разтворен в мляко или натурален сок.

Най-важното, което трябва да се запомни за храненто при трудно качващите маса е, че трябва да се следи количеството храна и ако няма покачване на килограмите може да се добавят още 250-500 допълнителни калории на ден над тези, които се приемат.

Приемането на повече калории трябва да става в периода на здрави тренировки, когато тези калории се използват от мускулите, а не отиват за натрупване на мазнини.

Друго много важно правило при храненето за мускулна маса е да не се яде по много, а да се яде много пъти по малко. Тоест да имаме 6-7 хранения през деня, с не толкова голямо количество, които постоянно да поддържат тялото пълно с източници на енергия.

Заключение
Ако вие се смятате за трудно качващ мускулна маса, вземете горните неща под внимание. Определено трябва да се направят повече промени в тренировъчната ви програма, и може да се наложи да приемете, че няма да може да изглеждате като културист. Но с правилните тренировки и хранене, ще можете да постигнете здраво и релефно тяло, което да изглежда наистина добре.

MMA Bulgaria

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес