Зареждане

Шахбокс - една нова и усилваща се мания

Шахбокс - една нова и усилваща се мания
Публикувано на: Април 3, 2017 в 22:06 ч
 
Шахбоксът е един нов, и малко странен спорт, който обаче започва да добива все по-широка популярност в световен мащаб. Основната концепция на спорта е да се съчетаят двата основни аспекта на човешкото съществуване - менталното и физическото, обединявайки ги в един нов и атрактивен спорт.


Любопитно е, че самият спорт се ражда в произведение на френския карикатурист Енки Билал от 1992 година. Тогава той представя на света идеят за шахбокса, като надали е предполагал, че в последствие това ще се окаже съвсем реален спорт.

През 2003 година идеята на Билал се превръща в реалност, като тя е реализирана от холандския художник Йепе Рубинг под формата на пърформанс. Днес шахбоксът е много популярен в страни като Русия, Индия, Германия и други.

Един двубой по шахбокс се състои от 11 рунда, като 6 от тях са шах, а останалите 5 - бокс. Шахът и боксът се редуват. Всеки рунд трае три минути, без значение дали се състои в шах или бокс. След всеки рунд има една минута пауза, през която съперниците имат време да свалят ръкавиците си. Съперниците могат да спечелят срещата чрез нокаут,мат или по решение на съдията.

Шахбоксът е организиран от Световната организация по шахбокс, чието мото е „Битките се водят на ринга, а войните се провеждат на дъската“. Първият световен шампионат е проведен през 2003 година в Амстердам и е спечелен от самия Йепе Рубинг. Първото европейско първенство по шахбокс се състои в Берлин на 1 октомври 2005, като Тихомир "Тичко" Тигъра (България) побеждава Андреас Шнайдер (Германия) след победа на българина в седмия рунд.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес