Зареждане

Протектори за уста - видове и поддръжка

Протектори за уста - видове и поддръжка
Публикувано на: Януари 21, 2010 в 00:01 ч

Протекторите за уста, известни още като гуми за уста или назъбници, се носят с цел предотвратяване счупване на зъбите, прехапване и други травми при контактните спортове.

Има няколко различни типа протектори за уста:

1. Масови протектори за уста
Те се предлагат нашироко в спортните магазини и са евтини. Могат да се слагат без някаква обработка. Но тъй като вече са с установена форма, тя може да не пасне на вашите зъби. От там идват и проблеми с дишането, говоренето и защитата с тях е минимална. Поради ред причини не са препоръчвани от зъболекарите.

2. Протектори за уста с преваряване
Тези протектори за уста също са много разпространени и по-добре могат да прилегнат на вашите зъби. Самият назъбник е направен от термопластмаса. Той се преварява за известно време за да омекне, а след това се слага в устата за да пасне на вашата захапка.

3. Протектори за уста с гел
Идеята на този тип протектор за уста е подобна на горния. Но вместо да се преварява самия протектор, той идва заедно с две смеси в различни опаковки. Когато правите този протектор взимате двете смеси, които наподобяват пластелин и ги мачкате около минута, а след това слагате в самия протектор. След като го захапете и оставите известно време, протекторът и смесите се втвърдяват и остават слепени и по ваша форма.

4. Протектори за уста по поръчка
Това са едни от най-скъпите протектори, но като такива те предлагат и най-голяма защита и удобство. Тези назъбници са правят от зъболекари и професионални зъболекарски лаборатории след предварително направено изследване на вашата захапка. Първо се прави отливка на зъбите, а след това специалисти отливат уникалния назъбник.

протектор за уста гума назъбник


5. Лабораторни пресовани ламинирани протектори за уста
Тези протектори са най-новите. Те също се правят по макет на вашата захапка, но за материята се използват два или три слоя защитен материал, който се ламинира и пресова за максимална защита.

Зъболекарите са хората, които най-добре биха могли да ви препоръчат каква гума за уста да използвате.

По принцип като технология най-надеждни са протекторите за уста по поръчка, а най-разпространените у нас по магазините са тези, които се преваряват.

Протекторите могат да бъдат такива, които защитават само горния ред зъби или такива, които защитават и двата реда.

В свободните двубои (MMA) се използват назъбници, които защитават само горната челюст. Характеристиките на горната челюст са различни от тези на долната, тъй като долната има по-голям диапазон на движение. Така че когато някой удар попадне в челюстта, част от силата на удара ще бъде поета от реактивната и способност.

Тези протектори за уста, които предпазват горния и долния ред зъби по принцип предлагат по-добро ниво на защита както на зъбите така и на челюстната става.

Идеалният протектор за уста е този, който е удобен, надежден и лесен за поддръжка. Не трябва да ви пречи на дишането или говора.

Всеки който практикува контактни спортове като бокс, кик-бокс, MMA и всякакви други бойни изкуства, а дори и футбол, хокей и т.н. би имал полза от гумите за уста. Те се използват както от деца, така и от възрастни.

Протекторите за уста могат да се носят дори от хора, които в момента имат поставени шини или други зъбни приложения. Контузиите в тази област могат да нарушат структурата им, а такива поражения могат да се предотвратят с носенето на назъбник.


Грижа за протекторите за уста
Протектора за уста може да се използва дълго време, ако се грижим правилно за него:

Изплаквайте назъбника с антибактериална течност за уста или с чиста студена вода преди и след използването му.

Чистете протектора си за уста както чистите и зъбите си, използвайки четка и паста за зъби.

През известно време мийте протектора за уста и със сапун.

Винаги дръжте протектора си за уста в твърда, добре проветрива кутия. Важно е въздухът да циркулира в нея.

Слагайте протектора си за уста на защитено от висока температура или директна слънчева светлина място.

Преглеждайте гумата си за уста за малки скъсвания или износвания. Ако има скъсвания, които ви причиняват дискомфорт, сменете назъбника.

Може да взимате протектора си за уста при зъболекаря за проверка и сравнение при редовните си прегледи.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес