Зареждане

Най-смъртоносното бойно изкуство

Най-смъртоносното бойно изкуство
Публикувано на: Ноември 16, 2008 в 08:34 ч


Няма спор, в който всеки трениращ някакво бойно изкуство не го изтъква като най-доброто. Това е така защото или някой друг в групата тренира най-якото бойно изкуство или познава някой, който го прави. Ако разпитате ще получите хиляди мнения кое е най-ефективното бойно изкуство. Всеки твърди, че може да докаже, че неговия стил е най-добрия. Също както религията практикуващите бойни изкуства защитават техния стил много агресивно. Това е доста объркващо, особено ако не знаете нищо за бойните изкуства. Но без значение на какво ниво е опитът ви, въпросът който винаги се задава е кое е най-смъртоносното бойно изкуство.

Това е много сложен въпрос и се задава от хора, които не са достатъчно образовани по темата за бойните изкуства. Всеки който твърди, че преподава или знае най-смъртоносния стил бойно изкуство или е лъжец или е погрешно разбран. Истината е че няма най-опасно бойно изкуство, ако имаше не мислите ли че всеки щеше да го тренира? Нищо не може да бъде пазено в тайна за дълго време затова не се връзвайте на тази уловка. Съществуват много клишета когато става въпрос за бойни изкуства и самозащита.

Ако търсите кое бойно изкуство е ефективно в битка можете да погледнете назад в историята и да разберете кой стил е подходящ за уличен бой преди и в наши дни. Всички бойни изкуства се занимават с битки, но не всяко е ефективно в такава ситуация. Те или са с остарели разбирания или са били "цивилизовани". Това не става за един ден, но с времето някои стилове са били ограничени с правила и забрани. каратето например започва като практическо бойно изкуство, в което целта е била да се убие или обезвреди нападателя. Звучи доста брутално, но в момента не това се преподава. Това бойно изкуство сега се практикува като спорт или като един вид изкарване на стреса. Всички потенциални смъртоносни удари и движения са махнати за да се избегнат сериозни проблеми в състезанията. Запомнете че не всичко, което е измислено за битка е ефективно и сега. Йо-йото е направено за оръжие, но напоследък да сте чували за някой убит с него?

карате бойно изкуство тренировки mma


Филмите е телевизията също допринасят до объркването на хората по въпроса за бойните изкуства. Много от известните практикуващи бойни изкуства като Chuck Norris и Bruce Lee правят филми, но в тях им се е наложило да направят промени в техния стил за да бъде двубоя по артистичен. На екрана обикновените бойни техники не са толкова забележителни, затова както всичко в киното те са преувеличени. В реалния живот, ако един добре трениран боец е заобиколен от въоръжени престъпници, той би се бил с тях за да намери подходящ момент за да се измъкне, а не да се бие с всички тях едновременно. Crouching Tiger, Hidden Dragon е хубав филм, но не всеки може да хваща куршуми, да лети във въздуха и да нарушава законите на физиката, независимо колко сериозно е тренирал. Сценаристите от Холивуд диктуват как да се развие един бой, а не знанието на боец, само за да е добра сцената във филма. Забавлявайте се с филмите за бойни изкуства, но запомнете че не са истински.

Друг мног разпространен слух е за възрстния японец с дългата брада и мустаци, който от малък тренира бойни изкуства и само с едно докосване неутрализира нападателя си, като натиска специалната смъртоносна точка. Може човек да умре с един удар, но идеята да пипнеш някой и той да е на земята е смешна. Има доста филми за бойни изкуства, които обясняват че такива възможности има, но сериозно трябва да си помислите за това. Ако наистина има такова смъртоносно докосване няма ли всеки да го използва? С всички тези пари, които се инвестират в професионалните двубои и бойни спортове нямаше ли да е по-лесно на някой състезател само с докосване да победи съперника си? И при толкова много удари не нацелва тази точка? Ако има такава зона, хората щяха да оставят всичките си тренировки за да се учат само на този удар или на защита от него. Защо да се занимават с нещо друго иначе? Няма документи или полицейски доклад за подобно явление.

Дори някои от най-добрите бойци в света твърдят, че в уличен бой е добре да се разчита на удари в меките части, бъркане в очите или дори хапене за да победите. В действителност повечето хора умират от тежки рани, травми в следствие на много удари или загуба на кръв а не от тайни смъртоносни удари. Ако има такива те са в бойно изкуство, което ви учи на предните изброени неща да ги правите бързо, непоколебимо и без да се замисляте за стойността на човешкия живот.

Damian Ross

Превод: ММА България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес