Зареждане

ММА.БГ се включва в каузата за създаването на филм за Христо Ботев!

ММА.БГ се включва в каузата за създаването на филм за Христо Ботев!
Публикувано на: Октомври 12, 2019 в 21:30 ч
Наскоро разбрахме, че известният актьор и режисьор Максим Генчев се е заел с нова трудна задача. Той е решил да направи нов филм, в който ще ни разкаже за живота на една от най-великите личности в българската история и това е не друг, а Христо Ботев. Преди няколко години той успешно създаде филмът „Дякон Левски”, в който ни разказа за живота и делата на Васил Левски, като през житие на светец – от детството, през свободата – до бесилото.

За съжаление държавата отказва да помогне финансово за неговия проект и той е принуден да събира дарения от своите сънародници, които обичат Ботев и искат да има филм за него. Десетки се включиха, за да помогнат на каузата, а г-н Генчев им обещава право на достъп до творческия процес по всяко време на денонощието. Определено не е лесно да водиш такава борба, но той няма да се предаде. Едно от хубавите неща на социалните мрежи е това, че хората лесно могат да се обединят и да си помогнат за добра кауза.

Научихме за неговата кауза и решихме да се включим, и то без да се замисляме. Ботев е сред най-великите личности в историята и без съмнение заслужава да има филм за него и това е най-малкото, което може да направим в негова чест. Всички сме големи патриоти и обичаме националните герои, но тази обич изчезва, след като стане време за дела. Не е срамно да искаш пари, за да направиш филм за Ботев, срамно е да разбереш за този филм и да не помогнеш.

Героите никога няма да избледнеят и няма да бъдат забравени, колкото и да им се иска на някои хора. Ето какво споделя в своя профил в социалните мрежи г-н Генчев за своя нов проект, който има нужда от всички нас:


„С кино се занимавам от 15 г. Имам 7 филма, планирам още няколко. Интересуват ме теми свързани с национална памет, вдъхновени от българската класическа литература и исторически личности - героите на Отечеството! Нямам претенции за Оскар, нито демонстрации на творчески егоцентризъм. Работата ми е свързана с укрепване на националното ни самочувствие, като народ със силен ген, народът-Феникс!”

 ”За „Дякон Левски” от четири години се говори непрекъснато. Милиони зрители всеки ден разтварят по някоя страничка от живота и делото му. И това ми стига! Същият ефект целя и с филма за Ботев. „БОТЕВ” - българската библия за свободата!” 
„Филмът „БОТЕВ” ще покаже силни и слаби характери - герои и предатели! Предисторията е погрома на Априлското въстание и безумното му ръководене от страхливеца Стамболов ...

А Кое е накарало Ботев и 200 хъшове да отидат на явна смърт? Ще видим във филма!
„Дарителската ви помощ нека се превърне в лавина, за да снимам преди да падне сняг в Балкана! На вас чакам, братя и сестри! Разправяйте и разпространявайте на родолюбци живеещи в България и чужбина. Подкрепа за филма „БОТЕВ”!”


Ние от ММА.БГ решихме да се включим в това историчеко дело и се свързахме с г-н Генчев, за да ни разясни повече за това, което е нужно. Той сподели интересни неща около филма и това, което ще е нужно за неговото създаване. Към момента най-важно е да се съберат парите, а също така и да се намери млад актьор, който да изиграе ролята на Ботев. Ето какво сподели пред нас режисьорът за своя нов проект:


Трудно е с пари за култура, но ние ще се борим! Народната памет е свята. Длъжни сме пред децата. Сроковете зависят от бюджета и сезоните. Интериорите могат да снимат по всяко време, но екстериорите само през пролетта. 

Каква е целта на този филм ?

Целта на този филм е да се опази националната памет. Времето и социалните промени постепенно изтласкват духовността и не е далече времето, когато децата няма да знаят добре българския език, камо ли традиции и културно наследство. 

Видяхме, че има кастинг за ролята на Ботев. Какъв трябва да бъде идеалния кандидат, който да изиграе тази роля ?

Актьорите са най-приятната част. Първо да бъде избран Ботев и около него ще се наредят другите. За Ботев е задължителна портретна прилика. След Левски и Дънов, Ботев е най-яркия български възрожденец. Той притежава магнетичните качества на всички образовани и родолюбиви българи, световен поет и жертвоготовен революционер. 

Търсим млад актьор, който да изиграе ролята на Ботев. Трябва да има портретна прилика и огнен характер. Трябва мъжете да искат да приличат на него, а жените да мечтаят за него. Да се хареса на всички и да бъде образец за подражание. С една дума да бъде герой!

Трябва да бъде между 25 и 30 години, сух, як, подвижен и да няма татуси. Очите трябва да са черни, а ръста около 1.80 см, над 1.90 см няма да стане. Неговия глас трябва да бъде ясен и звучен.


Колко време ще се снима филма и какви са бюджетите ?


Заплащането ще бъде 25 лв за масовка, а от 80 до 300 за роля. Това е предвидено при пълен бюджет - 550000лв.
Филмът се снима за 20 дни, три месеца се обработва и готово. При етапен бюджет сроковете се удължават

Какво очаквате от идеалния кандидат ? Как ще го познаете ?


Веднага ще стане ясно. Ще има видео проби с текст и така става ясно кой, за коя роля става. Кастинг без връзки, само по талант. Има 10 момчета от витиз, но бяха много зле, рецитират неестествено и лошо.
Ще взема опитен актьор. Ако не се появи някой велик, то тогава компромиси няма да правя. 


Къде ще се снима ?

В Копривщица, Стрелча, Мъглиж и Козлодуй. Ако можем, ако има повече пари ще отидем за 2 дни до Букурещ, ако не в Русе. Филмът ще бъде с продължителност около 115 минути. Засега имаме пари за 5-6 минути. 


На какво ще бъде базиран филма, какви източници имате ? 

Захари Стоянов предимно и спомени на различни четници. Няма да ползвам художествена литература. В учебниците няма истина, там има биографии и факти. Аз ще ги ползвам. Филмът ще бъде за герой, когото хората не познават и в хода на действието ще научават всичко за него. Кой е, какво иска, какво дава и какво получава...


Какво очаквате от този филм ?

Очаквам просвета. Хората да го гледат с години, да се интересуват от Ботев и да четат поезията и публицистиката му. Да бъде ЖИВ! С Левски го постигнах, 4 милиона са го гледали.


Жив ли е според вас, днес?

Жив е, но само ако се популяризира!


Откликват ли хората с дарения ?

За един месец - 58 дарители, около 4000 лв са събрани. Сред дарителите има и 1 мюсюлманин. Няма да стане бързо без солиден инвеститор. Трябват ни 5-6 богати родолюбци с по 50-60 000 лева. Те могат да станат копродуценти и да си върнат парите от приходите. Всеки инвеститор ще получи подробен бюджетен план. За много хора киното е бизнес, но за мен е вдъхновение.


Освен Ботев, колко други ще ви трябват и как ще ги набавите ?

205 масовка, 10 актьори за роли и 50 души технически екип. 


В един идеален свят, кога ще може да видим филма според вас ?

Догодина есента по това време. През май месец ще снимам боевете на Милин камък,  Околчица и кончината на Ботев. Лятото ще монтирам, ще се прави звука и цвета и наесен с песен.


Ще разберем ли кой убива Ботев във филма?

Ще подскажем всички варианти. И ... ще го оставя ЖИВ. Има изненада, но всичко ще се види във филма.


Разполагате ли с всичко нужно, за да започнете, ако има средства от гледна точка на източниците ? 


Да, изборът на Ботев е най-тънкото място. Останало става бързо. Най-важно са даренията и кастигна за ролята на Ботев.


Ние от ММА.БГ подкрепяме тази кауза и ще помагаме с каквото можем. Сега повече отвсякога имаме нужда от хора като него и от неговите ценности и качества. Всички може да се включите в каузата чрез дарения като се свърже с Максим Генчев, който обещава да откликва по всяко време на въпросите от страна на дарителите.

Да, наистина живеем в тежки времена, но точно сега повече от всякога имаме нужда от това да помним героите и техните завети. Помогнете на Ботев да оживее на екрана и дарете за добрата кауза. Ние го направихме и ще продължим да го правим! И помнете, че „Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си – само той може да го разбере и да му помогне.“ – Христо Ботев.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес