Зареждане

Мани Пакиао - Властелинът на ринга

Мани Пакиао - Властелинът на ринга
Публикувано на: Ноември 20, 2009 в 12:07 ч

The Lord Of The Rings (Властелинът на пръстените). Така се казва великолепната трилогия на Толкин. The Lord Of The Ring (Властелинът на ринга). Това пък е прозвището на един великолепен боксьор. За него ще ви разкажем днес..

Скромността и величието рядко вървят ръка за ръка, но в случая с Мани Пакиао те сякаш се изпреварват. Онзи ден срещу пуерториканеца Мигел Кото талантливият филипинец записа рекордна седма титла в седем различни категории. Никой боксьор досега не го е постигал (легендите Томи Хърнс (САЩ) и Оскар де ла Оя (САЩ) имат по шест).

мани пакиао бокс състезание


30-годишният Мани не е обикновен боксьор. Когато надви Оскар де ла Оя преди 11 месеца, тогава го сравниха с Хенри Армстронг, световен шампион в 3 категории. С нарастване на репутацията му растяха и сравненията. Сега Пакиао е в една група с Мохамед Али заради проявите си както на ринга, така и извън него. "Той е по-добър боксьор от Али, Марвин Хаглър и Шугър Рей Леонард", категоричен е неговият промоутър Боб Аръм. "Самият Мани дори не знае какво е постигнал, той не е историк в спорта - добавя Фреди Роуч, неговият треньор. - Той е най-великият боксьор на своето време".

Логично е следващият съперник на филипинеца да бъде екссветовният шампион в 5 категории Флойд Мейуедър младши, който наскоро се върна на ринга, а преди това бе смятан за най-силния боксьор в света извън категориите. Светът вече очаква с нетърпение дуела за 100 млн. паунда, но "нещата невинаги са лесни", споделя Роуч. "Аръм беше промоутър на Флойд, така че дискусиите няма да са лесни. Понякога е по-важна репутацията на масата за преговори, отколкото на ринга." Аръм предложи необичаен подход: "Ако Мейуедър иска бой с Мани, нека ми се обади". Нещата се усложняват и от факта, че Пакяо възнамерява да се кандидатира за конгресмен във Филипините през май следващата година. Аръм обаче настоява за мач на 13 март в Далас. Най-важно е все пак съгласието на Мейуедър. Едно е сигурно - малко от хората, гледали последния стремеж на Пакио към спортно безсмъртие, ще подкрепят американеца.

След последния си триумф Пакиао получи лични поздравления от президента на страната Макапагал Аройо, която го нарече "истинско вдъхновение за филипинската младеж". "Надявам се, че ще се поучим от неговия пример за да се придвижим напред като нация", заяви Аройо. В разкъсваната от вълнения южна част на страната правителствените войски, воюващи срещу свързаните с Ал Кайда части на Абу Сайаф, спряха стрелбата, за да гледат мача в окопите. Филипинците буквално изригнаха в кина, барове, ресторанти и гъсто населени махали, когато реферът вдигна ръката на Пакяо.

"Той накара всички филипинци да се почувстваме горди - заяви инженер Хермогенес Гутиерес, наблюдавал мача в ресторант със семейството си. - Той е нашият национален герой." Държавната елкомпания обяви повишение на еленергията с 13% в нощта на мача. В столицата Манила трафикът бил съвсем замрял, защото търговци, таксиметърджии и дори криминални елементи гледали мача. На неделната меса хиляди католици се молели за Пакиао.

Специални части и допълнителни патрули охранявали цяла нощ, обикаляйки моловете и кварталите. "Регистрирахме нулева престъпност по време на мача", заяви говорител на националната полиция. Гигантски екрани били монтирани в гимназии и паркове в цялата страна от местни политици за спечелване на гласове от по-бедните гласоподаватели, докато законодатели набързо приели държавния бюджет, тъй като планирали да летят за Лас Вегас за мача.


Дни преди срещата Пакиао посвети мача на своите съграждани, пострадали от тайфуните през септември. Кметът на едно от пострадалите градчета дал собствени пари за платения мач, за да могат 2500 негови земляци, лишени от покрив и приютени в спортната зала, да видят своя герой. След мача новият шампион спретна парти, на което пя с приятелска банда за гостите.


Росен Бабоев
Източник: 7 дни спорт

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес