Зареждане

Идеализмът на джиу-джицу

Идеализмът на джиу-джицу
Публикувано на: Февруари 15, 2009 в 10:00 ч


Трябваше да напиша нещо за бразилското джиу-джицу. В тази статия няма да ви науча на някои страхотни хватки, защото самата статия не е затова. Вместо него ще пиша за ключовите аспекти на тренировката, идеалния начин да тренирате и някои трудни моменти, които идват с това. Има няколко неща, които стимулират процеса и три ключови момента, които изграждат идеала на джиу-джицу.

1. Постоянство
Трябва да тренирате повече от два пъти всяка седмица за да имате значителен напредък в бразилското джиу-джицу. Разбира се, ще има резултати и при едно или две посещения на седмица, но той ще се развива като еволюцията на човека. Тези които тренират по-често и редовно напредват много по-бързо.

Напоследък не съм толкова редовен, колкото бях преди. Всички си имаме причини заради които не тренираме толкова редовно, колкото спорта който сме си избрали очаква от нас. Понякога заетостта, задръстванията и като цяло случки от живота ни възпират да мислим за тренировки и да ходим в залата. Дрямките по диваните, телевизията и бързите закуски стават по-достижима цел за нас. Почти всеки път осъзнавам, че когато успея да се преборя с мързела и стигна до залата за тренировки, след това се чуствам в пъти по-добре. Понякога да пропуснеш тренировка е неизбежно. Не можем да сме 100% редовни. Но като цяло трябва да се справяме с мързелът и оправданията, заради които пропускаме тренировките.

бразилско джу джицу тренировки


2. Его
Всеки който тренира, знае фразата "Остави егото си извън залата". Проверката на егото е много важна. Много пъти са ни казвали да не се правим на такива каквито не сме и да не нараняваме някого или нас самите, защото ние е страх да не се накърни нашето самочуствие. Но без его не може. Ключът е да се намери балансът между желанието за победа и желанието за подобрение.

Когато тренирате не мислете само за победи и загуби през цялото време. Понякога е хубаво да се борите като на състезание, но ако всеки път на тренировки искате да побеждавате целите ви стигат до близката цел "победа в предстоящата схватка". Много по приятно е да се поставите в ключ, от който е трудно да се измъкнете. Това е едно от най-трудните неща и затова много хора го избягват.

Опитвайте различни неща. Ако винаги използвате едни техники след време те няма да са толкова добри. Хората ще разберат много лесно играта ви и ще ви стане много трудно. Учете се на нови техники, изпитвайте нови позиции. Винаги вкарвайте по нещо ново.

3. Повторения на техниките
Повечето трениращи се радват на повторенията на техниките. Ако попитате трениращите какво искат да правят в следващата тренировка най-вероятно ще се търкалят като повтарят една и съща техника. Тези упражнения ще ви накарат да се чуствате по-уверен от този който не ги е правил толкова пъти.

Научавато на нова техника и повторението и 10 пъти не се брои. По-сериозно е да намерите няколко души от групата, които искат наистина да научат нещо ново. И започвате самостоятелно разучаване на позиции и го правите колкото може по-често.

Правете техниките бавно, като обръщате внимание на малките детайли и бавно увеличавайте скоростта като добавяте и различни вариации.

Спортни стоки от нашият MMA магазин


Заучаването на техниките не означава да тествате някой готин армбар, който сте видяли в youtube и ви е харесал. Дори не е нужно да става въпрос за ключове. Един от най-добрите начини на практика, който съм виждал е как човек практикува всички начини за контрол на противника си от страничен гард. Идеята е да се разучават позиции, така че да имате по няколко варианта за действие. И под разучаване имам предвид да го повтаряте често докато не ви стане инстинкт и така трудно ще ви хванат неподготвени.

 

Ако искате да тренирате бразилско джу-джицу в един от най-добрите клубове в София, разгледайте профила по клубът на Любомир Геджев по бразилско джу-джицу и MMA Real Pain.

 


Tal Williams

Превод: MMA България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес