Зареждане

Генът, който ви прави по-добри атлети

Генът, който ви прави по-добри атлети
Публикувано на: Януари 23, 2014 в 10:10 ч
Снимка: wikimedia
Доста често в спортните дискусии се намесва темата за гена. Някои разлики между спортистите лесно могат да се видят с просто око, като например височината на баскетболистите или пък малките размери на гимнастиците. Някои генетични разлики обаче не са толкова очеввидни. Ролята на гените в спорта е доста широко дискутирана тема и сега ще я засегнем накратко и тук.

Гените са огромна сила във вашето тяло. Те са почти еднакви във всички хора, но имат леки вариации и затова всички сме толкова различни един от друг. Затова и част от гените са фактор за спортните постижения.

В действителност доста малка група от гени, може да доведе до големи разлики между двама души.

Макар и повечето гени да са еднакви, не всички от тях са активни постоянно. Представено по друг начин, гените са като ключовете на лампите - могат да бъдат включвани и изключвани. Активираме голяма част от гените си всеки път, когато ядем здравословно (и друга част от тях, когато ядем нездравословно) или когато тренираме. Този феномен се нарича експресивност на гените.

Полиморфизмът на гените пък представлява разликата в структурата на самите гени. Ако два гена са различни и не са активирани, нищо не се случва. Но когато тези полиморфично разновидни гени се активират, разликите са налице.

Учените са доказали полиморфични разновидности сред 200 гени, които имат влияние върху спортните постижения. За да сме по-конкретни - стотици гени се активират по време на физически натоварвания. Един от тези гени се нарича ACTN3 R577X. Не се притеснявайте, няма да ви изпитваме след това. Полиморфизмът на ACTN3 R577X е свързан с мускулните влакна, нивата на сила и разликата между елитните и не толкова елитните спортисти.

Учените са изследвали група от японски атлети и са следели полиморфизмът им на ACTN3 R577X. Атлетите били тествани след това със силова тренировка. В средната сила не са били доловени никакви разлики, но при максималната сила е имало големи разлики при мъжете, но не и при жените. Мъжете с полимофизъм в ACTN3 R577X са дали по-добри показания при тестовете за максимална сила.

Резултатите сочат, че разликите в структурата на генът ACTN3 R577X при различните хора наистина има ефект върху спортните им постижения. Това обаче в никакъв случай не може да служи като оправдание, че някой няма смисъл да тренира, защото "не му било в гените". Разликите с ACTN3 R577X по никакъв начин не възспират уменията, които могат да се придобият, за да се състезава даден човек на високо спортно ниво, а по-скоро ще имат ефект върху силните и слабите страни на атлета. А и освен това много повече уважение получават атлетите, които наваксват липсата си на дадености, с много упорити тренировки, пот и кръв и накрая стават шампиони. Запомнете го!
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес